Skarlet Johanson putem advokata „ućutkala“ OpenAI

tužila veštačku inteligenciju

OpenAI je odlučio da privremeno obustavi glasovne odgovore na svom ChatGPT rešenju pod imenom „Sky“, nakon intervencije pravnog tima glumice Skarlet Johanson, prenosi Axios.

Glas generisan veštačkom inteligencijom, za koji su mnogi primetili da zvuči zapanjujuće slično glasu AI asistenta u filmu „Ona“ (kom je glas dala sam Johanson), podstakao je glumicu da zatraži pravnu zaštitu.

Johanson kaže da je OpenAI od nje tražio da bude glas iza ChatGPT-a, da je onda tu ponudu prošlog septembra odbila, ali da je kompanija ipak stvorila glas istovetan njenom.

Kontroverza je nastala kada je OpenAI koristio glas „Sky“ u javnoj prezentaciji konverzacijskih sposobnosti svog novog GPT 4.0 modela, što je dovelo do spekulacija o njegovoj sličnosti sa glumičinim glasom.

Pravni tim Skarlet Johanson sada su zahtevali da OpenAI pruži detaljne informacije o procesu koji se koristi za razvoj AI glasa, neposredno pre nego što je tehnološka firma „pauzirala“ ponudu „Sky“ glasa.

U izjavi, Johansonova je izrazila šok i nevericu zbog sličnosti između glasa veštačke inteligencije i njenog glasa.

OpenAI je, sa druge strane, naglasio da „Sky“ nije imitacija Skarlet Johanson, već da pripada drugoj profesionalnoj glumici koja koristi svoj prirodni glas.

U naknadnoj izjavi, izvršni direktor OpenAI Sem Altman pojasnio je da „njihov“ glas nije imao za cilj da liči na glas Skarlet Johanson i izvinio se za bilo kakvu pogrešnu komunikaciju.

Incident je podstakao pozive za veću transparentnost i novo zakonodavstvo za zaštitu individualnih prava u domenu sadržaja koji je generisan veštačkom inteligencijom.

Podsećamo, početkom godine muzičarka Tejlor Svift je razmatrala tužbu zbog veštački generisanih eksplicitnih slika koje su se pojavile na internetu. 

Info:NovaEkonomija

Foto: FilmMagic NewYorkPostPrijava na newsletter

Pročitajte još: