WATCH LIST: Serije zahvaljujući kojima možemo bolje razumeti  sadašnjost (5.0 revoluciju)  

Serije zahvaljujući kojima možemo bolje razumeti sadašnjost (5.0 revoluciju)

U eri procvata streaming servisa serije predstavljaju neizostavan deo  našeg iskustva i razumevanja sveta oko nas. Dok tehnološke inovacije  kontinuirano oblikuju našu svakodnevicu, vodeći lideri prepoznaju moć  umetnosti, posebno filma i serija koji nam u nekim momentima sigurno  mogu pomoći da bolje razumemo sadašnjost, uključujući i uticaj 5.0  revolucije.  

Iako izraz 5.0 revolucija nije opšteprihvaćen termin ili pojam, a mnoge  kompanije svoju poslovnu strategiju usmeravaju ka 4.0 industriji,  poslednjih godina suočavamo se sa pomakom fokusa sa ekonomske  vrednosti ka širem konceptu društvene vrednosti i blagostanja. Koncept  Industrije 5.0 uglavnom se fokusira na integraciju ljudi koji rade zajedno sa 

robotima i Internet of Things uređajima (IoT) u automatizovanim  industrijskim okruženjima budućnosti, ali njena primenljivost ide daleko  izvan industrije, proširujući se na sve sektore i organizacije. Jedan od  načina da se upoznate sa novim konceptom i promenite svoju poslovnu  strategiju prema industriji 5.0 jeste da slušate šta vodeći lideri i mislioci o  tome imaju da kažu, ali i – književnost i filmska industrija.  

Filmovi i serije mogu često jesu ogledalo društva i pružaju uvid u različite  aspekte naše (savremene) stvarnosti. Kroz priče, likove i teme koje  obrađuju, ovi medijski formati omogućavaju da bolje sagledamo složene  dinamike društva, tehnologije, politike i kulture. Na primer, serija kao što je  “Black Mirror”, koja ponire duboko u implikacije tehnološkog napretka na  naše društvo i pojedinca, istražuje teme poput veštačke inteligencije,  virtuelne stvarnosti i društvenih medija. Tu su priče koje nas suočavaju sa  moralnim dilemama i etičkim pitanjima koja proizilaze iz brze tehnološke  promene, pomažući nam da razmotrimo posledice naših postupaka u  svetlu 5.0 revolucije.  

I dok vodeći lideri kao što je Elon Musk obožavaju Black Mirror, mnogo je  ostvarenja sedme umetnosti ili popularnih streaming naslova koji su  dragocen način da ostanemo informisani, inspirisani i angažovani u  savremenom društvu koji se brzo menja – brzinom tehnoloških inovacija. 

Uključujući sve, od veštačke inteligencije i kloniranja do gejminga i robota,  evo nekih serija o naprednoj tehnologiji koje treba da dodate na svoju  watch listu.  

THE PERIPHERAL  

The Peripheral je serija sa Amazon Prime-a, sa Chloë Grace Moretz u ulozi  Flynne Fisher, mlade žene koja živi u društvu, u bliskoj budućnosti, koje je  drastično promenjeno tehnološkim napretkom. Kada njenog brata  kontaktira kompanija Milagros Coldiron zbog naprednog prototipa gejming  slušalica, Flynne se nađe u stvarnoj opasnosti kada bude prebačena u  ultrarealistični SIM svet i suoči se sa neprijateljima koji bi mogli predstavljati  pretnju njenom ličnom životu.  

MRS. DAVIS  

Na prvi pogled, gospođica Davis može delovati prilično divlje, ali na kraju  dana – zaista funkcioniše. Ova limitirana naučno-fantastična i komična  serija prati monahinju, sestru Simonu, i njenog bivšeg dečka Wileyja, koji  putuju širom sveta kako bi zaustavili moćnu veštačku inteligenciju, nazvanu  MRS. DAVIS. Serija istražuje moći veštačke inteligencije kako unutar  samog narativa, tako i na produkcione aspekte. Najzanimljivije od svega je  to što su pisci zapravo koristili veštačku inteligenciju da smisle naslove za 

svaku epizodu, što je rezultiralo bisernim naslovima poput “Beba sa krilima,  tužni dečko sa krilima i zelena kaciga”, kao i “Odlično mesto za piće, kako  biste dobili kontrolu nad svojim pićem”. Možete je gledati na Apple TV+.  

DOLLHOUSE  

Emitovana tokom dve sezone 2009. godine, serija prati korporaciju koja  vodi tajne laboratorije nazvane – Dollhouse. Svaka kuća naseljena je  Aktivima, ljudima kojima su oduzeti identiteti i izbrisana sećanja. Njih mogu  da iznajme bogati klijenti, za svrhe koje variraju od izlazaka i veza, do  pljački i atentata. Serija istražuje etiku oko digitalno konstruisanih identiteta  i prava svesti na vlastita tela, umove i postupke, što nikada nije bilo  relevantnije nego danas, u svetu evoluirajuće veštačke inteligencije.  Možete je gledati na Disney + kanalu.  

LOST IN SPACE  

Inspirisana istoimenim ostvarenjem iz šezdesetih godina, kao i romanom iz  1812. godine, The Swiss Family Robinson, ova Netflixova serija iz 2018.  godine prati porodicu svemirskih kolonista čiji brod sleti na planetu sličnu  Zemlji nakon što sama Zemlja postane neprikladna za život ljudi. Najmlađe  dete porodice, čudo od deteta, spašava i ponovo gradi robota s kojim  formira neverovatno čvrstu vezu. Serija istražuje putovanja kroz svemir i  futurističke tehnologije, ali i teme poput robotike, alternativnih goriva i  održivosti. 

WESTWORLD  

Zasnovana na istoimenom filmu iz 1973. godine, HBO-ova serija  Westworld prati goste i stanovnike tehnološki naprednog zabavnog parka.  Iako je sam Westworld tematski smešten na Divlji zapad, tehnologija  korišćena unutar parka definitivno je tehnologija budućnosti. Gosti šetaju i  razgovaraju sa androidnim “domaćinima” koji ispunjavaju svaku njihovu  fantaziju. Serija istražuje moći, ograničenja i etiku veštačke inteligencije, ali  se bavi i time na koji način bi to moglo izgledati ako se previše pomeša sa  ljudskim životima.  

HUMANS  

Ovo je serija iz 2015. godine i istražuje teme veštačke inteligencije i  robotike kroz priče o Sinthovima, antropomorfnim robotima koji su  napravljeni za različite svrhe, poput brige o ljudima i služenja porodicama.  Kao i mnoge serije sa sličnim temama, “Humans” istražuje ideje svesti,  autonomije i moći u vezi sa veštačkom inteligencijom, kada Sinthovi počinju  da postaju svesni i žele da se pobune protiv uloga koje su im dodeljene u  društvu.  

BIOHACKERS 

Nemački techno-triler, istražuje svet ilegalnih genetičkih eksperimenata  kroz putovanje Mie Akerlund, studentkinje medicine na Univerzitetu u  Frajburgu, koja pokušava da istraži sumnjivu smrt svog brata blizanca.  Istovremeno, njen cimer, Ole, učestvuje u pristupačnijim oblicima  biohakerstva kao što je ugradnja čipa za plaćanje u svoje ruke i raznih  drugih praksi koje često možemo da vidimo i u našem realnom okruženju – makar na vestima. Serija je hvaljena od strane kritike zbog adresiranja  realnih briga u vezi sa genetičkim inženjeringom i DIY biologijom.  

MR. ROBOT  

Sa Rami Malekom u ulozi inženjera sajber-bezbednosti i hakera Elliot  Andersona, serija Mr. Robot istražuje svet hakera i grupu pod imenom  “fsociety”, koja ima za cilj da sruši najveći konglomerat na svetu  enkriptovanjem finansijskih podataka kompanije i eliminisanjem njihovih  dugova. Autor Sam Esmail razvio je seriju zbog svoje fascinacije kulturom  hakera i zajednicama koje je stvorila. Esmail je detaljno istraživao i  konsultovao se sa stručnjacima iz oblasti kako bi se osigurao da prikaz  hakera i hakera bude što verniji stvarnom životu.  

ARCANE 

Popularna animirana serija Arcane iz 2021. na Netflixu odvija se unutar  sveta igre League of Legends i prati dve sestre, Vi i Jinx, koje se nađu u  centru bitke između utopijskog, tehnološki naprednog Piltovera i  siromašnog podzemlja Zauna. Veliki deo priče se vrti oko Hextech  tehnologije, magične tehnologije koja omogućava korisniku da iskoristi  veliku moć koja može biti razvijena u oružje ili unutar njihovih sopstvenih  tela. Iako je magični aspekt tehnologije očigledno fikcija, korišćenje ove  tehnologije od strane likova da unaprede svoja tela, biološke sposobnosti i  životne vekove nije previše različito od određenih napredaka koje danas  vidimo.  

BLACK MIRROR  

Kada govorimo o tehnologiji u TV serijama, teško je ne pomenuti Black  Mirror. Ova antologijska serija koja je prešla sa Channel 4 na Netflix,  donosi neke od najzapanjujućih priča o ljudima i društvima koja guraju  tehnologiju do njenih apsolutnih granica, na bolje ili na gore. Od istraživanja  proširene stvarnosti, kloniranja i simulirane stvarnosti, do interaktivne  epizode u kojoj gledaoci mogu kreirati svoje sopstvene narative, Black  Mirror drži publiku za svaku epizodu.

Info: ApaOne Redakcija

Foto: Black MirorPrijava na newsletter

Pročitajte još: