Kina započela masovnu proizvodnju dronova za prevoz putnika

Kineski dron za prevoz putnika

Kineska uprava za civilno vazduhoplovstvo dala je zeleno svetlo za masovnu proizvodnju električnih dronova s vertikalnim uzletanjem i sletanjem za prevoz putnika.

Izdala je prvi sertifikat u svetu za proizvodnju ovog tipa letelice domaćoj kompaniji Ehang, što predstavlja važan korak na putu njihove masovne proizvodnje.

Dron EH216-S, visok 1,93 metra i širok 5,73 metra, može prevesti dva putnika brzinom od 130 kilometara na sat i s maksimalnim dometom od 30 kilometara. Može se koristiti u prevozu putnika, za putovanja, u logistici, ali i za hitne mere.

Prema Rojtersu, Ehang, globalni lider u razvoju tehnoloških platformi za urbanu vazdušnu mobilnost, već je prošlog oktobra dobio sigurnosni csertifikat od Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kine za svoje putničke bespilotne letelice, što je prvi korak prema njihovoj široj komercijalnoj upotrebi.

Boing, Erbas, Junajted Erlajnes, Tojota i Stelantis su među kompanijama koje već ulažu u novi sektor električnih putničkih letelica s vertikalnim uzletanjem i sletanjem, navodi Rojters.

Ovde je jedan od najtežih izazova za sektor ispunjavanje strogih sigurnosnih zahteva, uglavnom zbog rada u gusto naseljenim sredinama, kao i zahteva u pogledu buke i zagađenja vazduha.

Izvor:BIZlife, Tanjug

Prijava na newsletter

Pročitajte još: