Najlepša mesta u Srbiji za vikend

NULL

Kraj radne nedelje je dugo očekivana prilika za nezaboravan odmor i vikend putovanja koja ne iziskuju mnogo novca. Vikend na zanimljiv način možete provesti i u Srbiji koja obiluje prirodnim lepotama. Srbija je poznata i po dobroj hrani, pa se osim upoznavanja prirodnih lepota možete upoznati i sa gurmanskim specijalitetima drugih krajeva zemlje.

Izdvojili smo za vas nekoliko predloga za vikend putovanje i odmor, beg od posla i svakodnevne gradske gužve.

Prirodna lepotica Srbije – Zlatibor

Zlatibor je sve razvijenija turistička destinacija, koji predstavlja odličan izbor za putovanja u Srbiji tokom cele godine.

Zimski vikend odmor na Zlatiboru svakako podrazumeva i skijaške staze Tornika, vožnju motornim ili običnim sankama, kao i razne druge snežne aktivnosti. Poseta ovoj planini je odlična prilika da se obiđu skriveni kutci Zlatibora. Nezaobilazna je čuvena Stopića pećina, jedna od najznamenitijih pećina naše zemlje. Kroz pećinu protiče Trnavski potok, a njena najveća atrakcija su bigrene kade koje su najčešće ispunjene vodom i dodatno impresivne zahvaljujući svetlu različitih nijansi. U njoj se čak nalazi i vodopad pod nazivom Izvor života.

Na samo 20 kilometara udaljenosti od centra Zlatibora smešteno je selo Gostilje, poznato po vodopadu koji se ovde nalazi. Gostilje vodopad predstavlja mlaz vode koji pada sa oko 20 metara i koji se nalazi na Gostiljskoj reci. Okružuju ga stene prekrivene mahovinom, a ukoliko pratite tok reke nakon vodopada naići ćete na nove celine slapova, manjih virova i brzaka.

Svetsko čudo – Đavolja varoš

Đavolja varoš je veličanstven spomenik prirode koji je smešten na Radan planini, a odlikuju je dva prirodna fenomena – izvori jako kisele vode sa visokom mineralizacijom i zemljane figure kao specifični oblici reljefa. Đavolju varoš čine 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine od 2 pa do 15 metara. Ovakav geomorfološki obik jedinstven je u našoj zemlji, a vrlo je redak i u svetu. Slične pojave mogu se videti na Alpima. Đavolja varoš proglašena je prirodnim dobrom od izuzetnog značaja i stavljena u prvu kategoriju zaštite, a čak je bila kandidat za novih sedam svetskih čuda prirode.

Srednjovekovna tvrđava – Golubac

Još jedan spomenik od izuzetnog značaja i odličan izbor za vikend odmor u Srbiji jeste Golubački grad. Smešten je u Nacionalnom parku Đerdap, na visokim liticama, uz obalu Dunava.

Reč je o srednjovekovnom gradu čiji se ostaci nalaze na ulazu u Đerdapsku klisuru. Ova značajna kulturna i istorijska znamenitost je početkom 2019. godine obnovljena, te je kompletno dostupna turistima. Poseta Golupcu je prilika za aktivan vikend odmor i obilazak Srbije i njenih najstarijih delova.

Izletište za decu – Palić

Palić, popularna destinacija za vikend putovanja u Srbiji, pogotovo ukoliko putujete sa decom, nalazi se na osam kilometara udaljenosti od Subotice. Ovo gradsko naselje poznato je kao izletište, pre svega zahvaljujući Palićkom jezeru.

Jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji i predstavlja deo zaštićenog područja Park prirode Palić. Ovde možete uživati u raznim sportskim aktivnostima među kojima se ističe vožnja bicikla. Jezero je bogato ribom, pa je dobar izbor i za ribolovce. Palić je poznat i kao lečilište, zahvaljujući jezerskom blatu koje je bogato važnim mineralima i izvorima mineralne vode.

Turisti obavezno posećuju i Zoološki vrt Palić, gde mogu videti preko 60 vrsta životinja. Vrt poseduje i botanički deo sa preko 260 vrsta drveća i žbunja. Na raspolaganju je i igralište za decu, gde ona mogu maziti mladunčad životinja.

 

 

Ovo je samo jedan od tekstova koji možete pročitati u novom broju Biznis vesti magazina. Pretplatite se OVDE

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: