Briga o farmerima i stvaranje jedinstvene kafe: Kako – BeanZ zna

Jeste li čuli da je Kolumbija simbol za kafu, tako ukusnu i jedinstvenu – onu koju samo ljubitelji kafe mogu da razumeju?

Da li ste ikada bili u Kolumbiji? Ako niste, da li biste želeli? Jeste li čuli da je Kolumbija simbol za kafu, tako ukusnu i jedinstvenu – onu koju samo ljubitelji kafe mogu da razumeju? Pored egzotičnog špansko-kolumbijskog jezika i upečatljivih gitarskih pesama, sa sigurnošću možemo da tvrdimo da će vas razoružati svaki gutljaj kafe koji popijete u ovoj zemlji. Nije to samo zbog toga što su sami ukusi raznovrsni i pomešani sa visoko kvalitetnom kafom (od čokolade i crne čokolade, preko limuna, oraha, suvog voća i ostalih sastojaka), već zato što se kroz svaki proces mešaju posvećenost i ljubav.

Zašto je kolumbijska kafa cenjena u svetu?

Uzgoj kafe u Kolumbiji najčešće je porodično poslovanje, a proces u kome se neguje biljka i radi berba zahtevaju visoko znanje i obilje stručnjaka. Da bi kolumbijska kafa bila onakva na kakvu je već ceo svet navikao, potrebno je, sada već na osnovu iskustva, da drvo kafe bude zaklonjeno u planinskim područjima. Kolumbija je tako podeljena u sedam glavnih regija kafe, od kojih je najvažnija centralna regija u kojoj je ukupno 85 % žetve godišnje.

Bogota je, recimo, jedna od najvrednijih sorta Kolumbije, a karakteriše je nežna aroma badema bez krajnje gorčine ili kiselosti. Narino, Columbia Ekselzo, Skyan Exhelzo, Bucaramanga samo su neka od poznatih i najkvalitenijih imena kafa na kolumbijskom tlu.

Šta karakteriše kolumbijsku kafu?

Bez obzira na to da li ste u Kolumbiji sada, planirate da je posetite ili se tako nešto neće dogoditi u skorijoj budućnosti, dok ovo čitate dešava se da vam zrna kolumbijske kafe gotovo kucaju na vrata. Zahvaljujući fair trade trgovini karakteristični proizvodi zemalja u razvoju stižu do čitavog sveta, ali na jedan društveno – odgovoran način, poštujući socijalne i ekološke standarde u proizvodnji.

Ovaj put, zahvaljujući tropskoj klimi u Kolumbiji, tamo se proizvode samo kafe Arabike, a vi tu kafu svakodnevno sa velikim guštom pijete iz raznih dostupnih kvalitetnih espreso aparata. Kolumbijska kafa sada je već jedna od najboljih na svetskom tržištu. Godine 2007. odlukom Evropske komisije, kolumbijska kafa proglašena je proizvodom zaštićenog porekla, a zaista, ima i mnogo karakteristika koje bi trebalo zaštititi.

Recimo, specifično je prvo to što je aromu kolumbijske kafe vrlo teško staviti u jedan kalup i okarakterisati je sa nekoliko prostih reči. Od cvetnih nota, tropskih ukusa, crvenih bobica, jabuka, čokolade, karamele – razni su putevi pređeni da bi kafa iz Kolumbije postala prepoznatljiva.

Upoznajte Mariu!

„Želim da onaj ko pije moju kafu pomisli na prelepe predele Kolumbije“, govori Maria dok isprobava sveže ubrana zrna Arabike.

Imali ste priliku do sada da upoznate naše farmere: Luiz Alberto iz Brazila, Eduardo iz Nikaragve, Ramesh iz Indije. Sada je došao red na nju da kaže nešto više o posebnim zrncima kafe u jugozapadnoj Kolumbiji, u delu u kom se Maria brine o njima.

Optimalna klima na Marijinoj farmi, zajedno sa jedinstvenim uslovima zemljišta, omogućavaju da zrna kafe polako sazrevaju. Nakon umerenog prženja, ova specijalna kafa predstavlja siguran izbor za jednu punu, uravnoteženu, keramičku šoljicu za espreso. Telo kolumbijske duše. A rezultat? Posebni ukusi mlečne čokolade, breskve i delikatnih voćnih nota.

Podsećamo da se BeanZ, kao internacionalni premium espreso brend, značajno oslanja na saradnju sa konkretnim farmerima, koji svojim imenom, znanjem i iskustvom stoje iza BeanZ proizvoda. Kvalitet i raznovrsnost porekla ovih kafa su najveća ekskluzivnost i osnovna konkurentska prednost koju BeanZ poseduje, a dostupan je svima u Srbiji putem onlajn prodaje preko sajta www.beanzcafe.co.rs , pretplatom na neki od paketa u ponudi, sa kafe aparatima ili bez njih.

Da ne biste čekali svoj omiljeni ukus kafe, doživite Marijina zrna kafe sada tako što ćete se pridružiti BeanZ porodici ili kupite paket za potpuni doživljaj.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: