Stižu noviteti na izložbu poljoprivredne mehanizacije

Novosadski poljoprivredni sajam

Najveća priredba Novosadskog sajma, 91. međunarodni poljoprivredni sajam, biće održana od 18. do 23. maja. U pripremi su svi poznat segmenti među kojima važno mesto zauzima Izložba poljoprivredne mehanizacije koju će predstaviti izlagači iz Srbije, ali i iz inostranstva – Italije, Turske, Austrije, Mađarske, Španije, Kine, Slovenije.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije godinama je okosnica Izložbe poljoprivredne mehanizacije. Ove godine će od 18 članica na Poljoprivrednom sajmu nastupiti 17, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

– Ostalo je oko mesec i po dana do najveće sajamske manifestacije koja se održava na Novosadskom sajmu i svakako najznačajnije priredbe. Sajam je jedan od najznačajnijih partnera Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. Za one koji ne znaju, Udruženje je osnovano na Sajmu 2008. godine i do danas imamo uspešnu saradnju, rekla je Marija Antanasković, generalni sekretar Poslovnog udruženja.  – Mehanizacija jeste okosnica Poljoprivrednog sajma. Udruženje okuplja 18 članica i ove godine će nastupiti sedamnaest članica koje su pripremile bogatu izložbu mehanizacije i operedelile se, u ne baš tako pogodnim uslovima na tržištu, na ovaj korak. Međutim, kako bi izašli u susret poljoprivrednicima i u nadi da će se poboljšati situacija na tržištu, očekujemo da ćemo u vreme Sajma imati konkretnije mere što se tiče subvencija kupovine mehanizacije, ali i da će poljoprivrednici biti u boljem položaju kako bi realizovali kupovinu. U odnosu na manifestacije u regionu, za naše Udruženje, ovo je jedna od najznačajnijih priredbi na Balkanu, dodala je Antanasković. – Ako pogledamo same članice, između 300 i 400 različitih dobavljača su saradnici Poslovnog udruženja, različitih brendova, a među članicama su i proizvođači poljoprivredne mehanizacije koji su ujedno izvoznici  i koji nastupaju i na inostranim sajmovima, gde predstavljaju našu industriju. Osvrnuću se na novitete i na ono šta su članice pripremile za predstojeći 91. međunarodni poljoprivredni sajam. Krenuću od domaćeg proizvođača Fabrike poljoprivrednih mašina iz Boljevca. Oni su jedan od najznačajnijih proizvođača iz tzv domaće proizvodnje. Osim svog programa predstaviće i neke novitete koji se tiču kosačica i malčera, a izložiće ih u saradnji sa svojim partnerom i oko petnaestak traktora SOLIS. Kuriozitet će biti predstavljanje robota AGRAR u skladu sa trendovima nove tehnologije. Robot je nastao kao plod saradnje ovog preduzeća i Mašinskog fakulteta u Nišu.

Kompanija ALMEX, ove godine će imati okosnicu – Program CLAAS, a poseban akcenat će biti na kombajnu EVION koji je usmeren na srednja gazdinstva. Predstavljen je prošle godine prvi put na konferenciji tokom leta. Kasnije je imao svoju premijeru na najznačajnijem poljoprivrednom sajmu poljoprivredne tehnike u Hanoveru. Posetioci će biti u prilici da ga vide na Sajmu u Novom Sadu.

KOSA TRADE je naša članica koja je za razliku od drugih usmerena na alate i na baštenski program i ono što je specifično za njih jeste da imaju svoju destileriju i poseban program usmeren na proizvodnju vina i rakije.

Imamo još jednu domaću kompaniju IMT koji će imati više premijera zahavljujući saradnji sa svojom matičnom kućom Kompanijom TAFE. Posle premijernog prikazivanja prototipova u Hanoveru, posetioci Poljoprivrednog sajma će imati priliku da vide traktor E30 na električni pogon, kao i traktor koji koristi hidrogen kao gorivo od 55 KS (konjskih snaga), a osim toga, prvi put pod markom IMT biće prikazan i traktor MAGNA.

Kompanija MILUROVIĆ KOMERC će i ove godine, tradicionalno, prikazati bogat izložbeni program KUBOTA, gde se na prvom mestu nalaze traktori i priključne mašine, a tu je DAL-BO program mašina za obradu zemljišta pre svega valjaka, kao i INDUSTRAS DAVID – savremena tehnologija koja se koristi u vinogradarstvu  i voćarstvu. 

ITN GROUP je i prethodnih godina uvek imao najveće eksponate koji su zavređivali pažnju i imali etiketu najskupljih mašina. Ove godine se nisu odlučili za velike kombajne, ali će predstaviti, u skladu sa promocijom intezivne poljoprivredne proizvodnje, liniju GRIME mašina, gde u jednom prohodu imamo i pripremu zemljišta i sadnju i inkorporaciju mineralnih materija i zaštite krtole krompira.

AGRIMATKO je najavio novitete. Osim traktora FARMTRAC i prskalica JACTO, prvi put će se na štandu ove kompanije i pod njihovim okriljem predstaviti austrijska kompanija PÖTTINGER. Iz njihovog programa predstaviće mašine za obradu zemljišta i setvenu tehniku.

Tu je i Kompanija AGROGLOBE i njihov prepoznatljiv znak NEW HOLAND, kao i priključna mehanizacija KUHN, sistemi za navodjavanje LINDSAY – ZIMMATIC I MARANI. Oni su najavili premijerni prikaz traktora NEW HOLLAND iz T7 Serije, T7 260, moderan i savremeni traktor, a u skladu sa zahtevima tržišta sa motorom emisije izduvnih gasova Stage 3.

Kompanija AGROCESLA će predstaviti standarni program MASSEY FERGUSON, REGENT, MATERMACC, LANDSTAL, DONDI

INTERAGRAR kao i sve druge članice promotera najsavremenijih tehnologija i ove godine će predstaviti brendove FENDT, AMAZONE i VALTRA. Što se tiče brenda FENDT biće izložen traktor iz serije 700 koji je bio proglašen za traktor godine 2023. Takođe, premijeru  će imati i VALTRA traktor Q305 koji je bio finalista Izbora za najbolji traktor godine. Ono što je takođe najavljeno je i premijera pravo iz Hanovera nove S serije koja je imala svoje prvo prikaziovanje jesenas i moći će da se vidi na Novosadskom sajmu.

DELTA AGRAR je ostao veran svojim brendovima, a biće prikazana bogata izložba LANDINI traktora specijalizovanih, univerzalnih ali i ratarskih kao i priključnih mašina KUHN, HERMES, TOSKANO i prikolica DELAGRO.

AGROVOJVODINA MEHANIZACIJA je prepoznatljiva po traktorima YTO koji se sklapaju u Novom Sadu, ali i po programima DIECI, PRONAR, ZETOR koji će biti prikazani. Između ostalog biće tu i kombajn za višnju iz domaće proizvodnje koji se sve više koristi u zasadima.

Kao što viite i ove godine smo se potrudili pripremimo bogatu izložbu, što je potvrda da su članice promoteri novih tehnologija, ali ujedno i ponuda je takva za različite potrebe tržišta, s obzirom na to da su kao što znate imanja različita, zaključila je Marija Antanasković.

Cene ulaznica

Pojedinačne ulaznice za 91. međunarodni poljoprivredni sajam staju 800 dinara, dok su u kolektivnim posetama 600 dinara po osobi (grupe veće od 15 osoba). Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od 7 do 14 godina i penzionere koštaju 400 dinara. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri.

Ulaznice se pre priredbe mogu kupiti na blagajnama GigsTixa, a moguće ih je poručiti i na sajtu Novosadskog sajma www.sajam.net.

Ove godine 91. međunarodni poljoprivredni sajam, nosilac oznake „Najbolje iz Vojvodine“ ima snažnu podršku Evropske unije koja je Partner priredbe. Uz najveći agrobiznis događaj kao i ranije su Globos osiguranje – Generalni sponzor, Al Dahra – Zlatni sponzor, Banka Poštanska štedionica – Banka partner, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinska vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu, Grad Novi Sad i Darodavac u Poklon-igri Kite DOO.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: