Zašto Snapchat predstavlja svoju platformu kao alternativu društvenim mrežama?

Ukoliko ste u tim godinama da ste ispratili nastanak i razvoj društvenih mreža, onda se sigurno sećate da je njihova prvobitna namena bila – konekcija. Održavanje kontakta sa porodicom i prijateljima, na potpuno novom i sveobuhvatnijem nivou nego što je to putem telefona, poziva ili SMS-a, bilo je razlog zašto smo još više zavoleli da vreme provodimo na internetu, pritom deleći sa svojim pratiocima najrazličitije fragmente svoje svakodnevice.

Danas, društvene mreže u svojoj biti i dalje jesu to, ali svi smo svesni činjenice da je priča ipak otišla (pre)daleko. I dok se Meta, YouTube i TikTok nadmeću i hvale opcijama koje su sve raznolikije, a sa ciljem da “pregaze” konkurenciju pod izgovorom da osluškuju želje i potrebe korisnika, Snapchat je odlučio da upotrebi kontrapristup.

Iskoristivši dva najpraćenija događaja u ovom delu godine, dodelu Grammy nagrada i Super Bowl, Snapchat je plasirao reklamu koja ovu platformu komunicira kao alternativu društvenim mrežama kakve danas poznajemo, pozivajući se na povratak njihovoj suštini, na povratak ličnom i ljudskom.

Veliki događaji poput ovih, koji se prate u gotovo svakom kutku sveta, idealan su prostor za ključnu poruku o povezivanju jer oni čine isto – povezuju. 

“Sport i muzika su samo neki od načina na koje ljudi mogu da se povežu jedni s drugima, ali i sa kulturom”, objasnila je Colleen DeCourcy, glavna kreativna direktorka Snapchat-a i dodala: “Tokom ove godine ćete videti da se oslanjamo na sport, muziku i mesta za koja znamo da naši korisnici vole da imaju ta stvarna životna iskustva zajedno, koncept ‘fandoma’ i ono što je u zajedničkom interesu zajednice.”

Iako je promenio pristup kada je reč o oglašavanju, te se fokusirao na događaje koji su u skladu sa konceptom međusobnog povezivanja, Snapchat neće uvećavati budžet namenjen marketingu. Umesto toga, možemo da očekujemo partnerstva, diskusije i forume, ali i komunikaciju samih korisnika o starom-novom licu ove platforme. Zapravo, na ovom primeru ćemo moći da vidimo i na koji način brend funkcioniše u stvarnom svetu, u realnom vremenu, na delu. U svrhu promocije koristiće se i TV spotovi, digitalni i štampani oglasi, kao i out-of-home reklame u gradovima poput Njujorka, Los Anđelesa, Čikaga.

Inače, prema podacima iz Vivvix-a, Snapchat je od januara do novembra 2023. uložio 21.5 miliona dolara u oglašavanje dok je u istom periodu 2022. uložio 14.4. No, ukoliko vam ovo deluje kao dovoljno velika suma koju nije potrebno dalje uvećavati, imajte na umu da je ona ništa u poređenju sa budžetima Mete, YouTube-a i TikTok-a. Osim toga, tu je i ogromna razlika u zaradi – dok je Snapchat u četvrtom kvartalu prošle godine zaradio 1.36 milijardi dolara, Meta je zaradila 38.7 milijardi! Možda zato i postoji bojazan u pogledu opstanka platforme u ovako jakoj i nemilosrdnoj konkurenciji.

Ipak, ono što je glavni adut Snapchat-a, pored autentičnosti koja polako ponestaje čak i TikTok-u, jeste njegovo pozicioniranje kao online prostora bezbednog za tinejdžere. U trenutku kada su vršnjačko nasilje i mentalno zdravlje goruća tema koja ne gubi na aktuelnosti, ovo je i te kako značajno komunicirati.

Na kraju, ipak, ostaje ključno pitanje – uprkos svim naporima da ostane svoj, koliko dugo će Snapchat to zaista i moći?

Biznis Vesti

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Prijava na newsletter

Pročitajte još: