Podrška mikro, malim i srednjim preduzećima, održana konferencija u Novom Sadu

Konferencija u Novom Sadu

Prema podacima Agencije za privredne registre, mikro, mala i srednja preduzeća čine više od 90 odsto privrede u zemlji, a u BDP-u učestvuju sa oko 60 procenata. Na konferenciji posvećenoj razvojnom finansiranju preduzetništva u Srbiji u Novom Sadu je navedeno i da ta preduzeća učestvuju sa skoro 50 odsto u ukupnim prihodima domaće privrede.

Veoma je važna podrška razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća jer je to osnov za razvoj celokupne privrede, istakla je direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije Tatjana Matić, dodavši da je zato potrebno prošititi izvore finansiranja i samog Fonda. Prema njenim rečima, neophodne su i strukturne promene da bi mogli da se koriste evropski fondovi namenjeni ovom sektoru.

Ministar privrede Slobodan Cvetković kazao je da je kroz programe tog Ministarstva u prethodnoj godini za ova preduzeća izdvojeno bespovratnih tri milijarde 400 hiljada dinara.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević podsetio je da su u protekle tri godine u Vojvodini subvencionisani projekti u turizmu sa oko dve milijarde dinara, a žensko preduzetništvo sa oko 130 miliona, te najavio novu podršku za mlade preduzetnike.

Pokrajina će, prema njegovim rečima, u narednom periodu obezbediti podršku i za druge projekte u preduzetništvu, a akcenat će biti na samozapošljavanju i digitalnoj transformaciji domaćih mikro, malih i srednjih preduzeća.

Info: RTV

Prijava na newsletter

Pročitajte još: