Marketinške prilike u nesigurnim vremenima: Novi izveštaj o globalnim trendovima nudi pravac za 2023. godinu

Dok se poslovni lideri i marketinški stručnjaci pripremaju za godinu koja će sigurno doneti nove izazove, ali i prilike, novo istraživanje Deloitte-a vodi ih kroz neizvesnosti sa kojima se mogu suočiti 2023. godine, zajedno sa strateškim pristupima koji mogu da pomognu u pokretanju njihovog poslovanja.

Dok se poslovni lideri i marketinški stručnjaci pripremaju za godinu koja će sigurno doneti nove izazove, ali i prilike, novo istraživanje Deloitte-a vodi ih kroz neizvesnosti sa kojima se mogu suočiti 2023. godine, zajedno sa strateškim pristupima koji mogu da pomognu u pokretanju njihovog poslovanja.

Novi izveštaj kompanije o globalnim marketinškim trendovima za 2023. godinu fokusira se na četiri teme: finansijska neizvesnost, održivost, kreativnost i tehnološki trendovi koje treba pratiti. Navedeno je nekoliko ključnih preporuka koje trgovci mogu uzeti u obzir kada počinjemo novu godinu:

* Investirajte u digitalne tehnologije, platforme, nova tržišta i personalizaciju klijenata.
* Poboljšajte napore za održivost u okviru internih marketinških praksi i uspostavite dugoročne obaveze.
* Napravite više prostora za kreativnost .
* Razmislite o postavljanju temelja za usvajanje metaverzuma.

Usred nestabilnih ekonomskih pokazatelja trgovci se fokusiraju na investicije koje mogu pomoći njihovim organizacijama da budu otporne na brze promene. Kako nove platforme narušavaju postojeće modele digitalnog marketinga i pojačavaju pažnju lojalnosti kupaca i inovativnom rastu, izveštaj nudi uvide koji imaju za cilj da pomognu da se ostvari značajan, kreativan i trajan uticaj na marketinške stručnjake, poslovne lidere i rukovodioce C-suite-a – i navodi rešenja koja su kurirana direktno od lideri i CMO koji su pokrenuli svoja razmišljanja, predviđanja i smernice kako bi pomogli da brendovi napreduju u svetu koji se stalno menja.

„2023. će biti dinamična godina koja će rezultirati i preprekama i prilikama koje kompanije mogu da iskoriste da identifikuju nove poluge za rast“, rekla je Suzan Kounkel, direktor marketinga u Deloitte US, u saopštenju za javnost. „S obzirom na trenutne ekonomske pritiske, od CMO će se tražiti da urade više sa manje. Izazov je ostati na putu optimizacije i rezultata. Deloitte-ov izveštaj predstavlja sveobuhvatan vodič za pomoć u pozicioniranju preduzeća za uspeh u ovoj dinamičnoj godini i kasnije, zasnovan na strateškim uvidima poslovnih lidera i marketinških stručnjaka.”

Ključni nalazi istraživanja:

Brendovi koji reaguju na ekonomsku nestabilnost investicijama.

Brendovi koji su ispitani navode ekonomsku nestabilnost i inflaciju kao glavne brige u 2023. godini ali umesto da štite svoje opklade i smanjuju troškove, brendovi se bave ovom nestabilnošću i neizvesnošću razmišljanjem o ulaganjima koji povećava sposobnosti i kapacitet njihove organizacije da budu otporni na brze promene.

„Brendovi koji žele da opstanu i napreduju u 2023. godini će svrsishodno ulagati kako bi povezali kreativnost sa brendom i marketinškim učinkom“, rekao je Mark Singer, američki direktor marketinga u Deloitte Digitalu, u saopštenju. „Očekujemo da će oni koji kontinuirano ulažu u marketinške aktivnosti i kreativnost kako unutar tako i izvan marketinške organizacije, iskoristiti mogućnosti. Drugi koji napuste prostor verovatno će morati da sustignu deset puta da bi se vratili tamo gde su bili ranije, a još manje da budu na istom nivou kao oni koji su negovali i ulagali u kreativnost od samog početka.”

Kroz intervjue, CMO su identifikovali svoja tri najveća prioriteta u suočavanju sa potencijalnim ekonomskim padom:

* Ubrzavanje prelaska na nove digitalne tehnologije ili platforme (Metaverse, AI, društvene platforme, AR i digitalne valute).
* Širenje na nova tržišta.
* Implementacija sistema ili algoritama za poboljšanje personalizacije kupaca.

CMO pokreću rast kroz interne napore za održivost

Kako zabrinutost potrošača oko pitanja održivosti raste, anketirani brendovi sada koncentrišu svoje napore na podupiranje sopstvenih internih praksi održivosti. Ovaj fokus ka unutra je snažan znak da brendovi žele da ostvare autentičniji uticaj na duži rok kako bi izgradili poverenje kod potrošača.

Brendovi su izvestili da njihova tri najveća prioriteta za napore održivosti ove godine uključuju:

* Poboljšanje održivosti internih marketinških praksi (51 procenat).
* Promovisanje održivije ponude proizvoda i usluga (47 procenata).
* Uspostavljanje dugoročnih obaveza održivosti (npr. „… do 2030. naša organizacija će…”) (45 procenata).

Kreativnost kao sila rasta

Kao što je navedeno u prošlogodišnjoj studiji kreativne poslovne transformacije, razvijenoj u partnerstvu sa Deloitte Digital i Cannes LIONS, postoji rastući jaz u kreativnosti kroz smanjenje kreativnog vođstva u C-apartmanu i opadanje kreativnih veština među CMO-ima i njihovim marketinškim talentima. 2023. može predstavljati priliku za pojedinačne brendove da se izdignu iznad konkurencije tako što će napraviti više prostora za kreativnost. Istraživanja pokazuju da brendovi sa visokim rastom (definisani kao oni sa godišnjim rastom prihoda od 10 procenata ili više) imaju veću verovatnoću od svojih kolega sa negativnim rastom da imaju način razmišljanja i procese koji omogućavaju procvat kreativnosti.

Tehnologije u usponu za gledanje

Trgovci su sada suočeni sa velikim odlukama o tome kada i kako da investiraju u usvajanje najsavremenijih marketinških praksi jer su nove tehnologije među glavnim trendovima koje marketinški stručnjaci treba da posmatraju.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: