Sve što treba da znate o e-fakturama

Korišćenje sistema e-Faktura je od 1. maja 2022. obaveza subjekta javnog sektora i istovremeno je nastupila obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora. Primena elektronskih faktura od 1. januara 2023. godine obavezna je i u transakcijama unutar privatnog sektora koji je u sistemu PDV-a

Korišćenje sistema e-Faktura je od 1. maja 2022. obaveza subjekta javnog sektora i istovremeno je nastupila obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora. Primena elektronskih faktura od 1. januara 2023. godine obavezna je i u transakcijama unutar privatnog sektora koji je u sistemu PDV-a

Prema poslednjim podacima Ministarstva finansija, sistem e-fakture upotrebljavaju svi korisnici javnih sredstava, njih više od 10.600, kao i više od 176.000 privrednih subjekata. Kroz sistem je, prema podacima s početka januara, prošlo oko 5,5 miliona e-faktura. Od 1. maja 2022. godine do sredine januara 2023. godine razmenjeno je 10.312,749 elektronskih faktura.

Narodna Skupština Republike Srbije u maju 2021. godine usvojila je Zakon o elektronskom fakturisanju, nakon čega su otpočele obuke za privredu i jedinice lokalne samouprave, u periodu od juna do decembra.

Neobavezno korišćenje sistema e-Faktura planirano je za oktobar 2021. godine, a obavezno je predviđeno za 1. maj 2022. godine, kada je i počelo.

Od ovog datuma nastupila je obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakture i izdaje e-fakture drugom subjektu javnog sektora, kao i obaveza da elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednost. Istovremeno, je nastupila obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

Primena elektronskih faktura od 1. januara 2023. godine obavezna je i u transakcijama unutar privatnog sektora koji je u sistemu PDV-a, pa je ovim zaokružen proces uvođenja e-faktura u Srbiji.

Moguće je biti i dobrovoljni korisnik Sistema elektronskih faktura (SEF), a u ovu kategoriju spadaju DOO firme i preduzetnici koji nisu u sistemu PDV-a, kao i DOO firme i preduzetnici koje radi sa javnim sektorom. Ukoliko se odluče na korišćenje SEF-a, u obavezi su da ga koriste celu tekuću i narednu kalendarsku godinu.

Šta je Sistem elektronskih faktura (SEF)?

Slanje, prijem, evidentiranje, obrada i čuvanje elektronskih faktura, vrši se putem programa Sistem elektronskih faktura. Za njegovo korišćenje potrebna je registracija.

Prvi korak je kreiranje eID naloga – potvrđenog elektronskog identiteta lica, na portalu https://eid.gov.rs/, a potom registracija na adresi https://efaktura.mfin.gov.rs/login.

Na sajtu https://www.efaktura.gov.rs/ i YouTube kanalu E-Faktura moguće je pronaći detaljna uputstva, korak po korak.

Elektronska faktura ima spoljašnju (PDF) i unutrašnju (XML) strukturu. Kao takva se prosleđuje u SEF. Validnost fakture je definisana i potpisana kvalifikovanim elektronskim potpisom (potpisana e-faktura).

Javni sektor ima rok od 15 dana da prihvati ili odbije elektronsku fakturu. Ukoliko se ne izjasni u navedenom roku, faktura će se smatrati prihvaćenom.
Privatni sektor takođe ima rok od 15 dana. Po isteku, primalac fakture će ponovo biti obavešten i rok će biti produžen za još pet dana. Ukoliko se ni tada ne izjasni, faktura će se smatrati odbijenom.
SEF trajno čuva elektronske fakture izdate ili primljene od strane subjekata javnog sektora.
Obaveza čuvanja e-fakture izdate i primljene od strane subjekta privatnog sektora je 10 godina od isteka godine u kojoj je izdata e-faktura.

Zakon o elektronskom fakturisanju propisuje kazne ukoliko se elektronske fakture ne evidentiraju. Raspon kazni je od 50.000 do 2.000.000 dinara

Šta donose e-fakture?

Elektronske fakture podrazumevaju račune, knjižna odobrenja, knjižna zaduženja, avansne fakture i storno fakture. Ovo su neke prednosti koje donose.

Sistem e-faktura je besplatan, transparentan i omogućava poslodavcu da zna šta je kupio i prodao u prometu sa drugim pravnim licima.

Elektronske fakture su jednostavnije i jeftinije za čuvanje.

Primenom se očekuje ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost.

Obezbeđuje se veća transparentnost i umanjuje mogućnost takozvane “sive” zone poslovanja.

Ukoliko je računovođa zaposlen u internom računovodstvu pravnog lica, rad sa fakturama biće efikasniji. Takođe, računovođe koje se bave pružanjem usluga eksternim klijentima mogu očekivati da će imrad biti efikasniji, sistematičniji i pregledniji.

Uparujući izlazne i ulazne i izlazne fakture u sistemu e faktura biće moguć povraćaj PDV-a u roku od 24 ili 48 sati, automatski, bez dodatnih kontrola, umesto kao do sada za 35 do 40 dana.

Ko ne podleže obavezi izdavanja e-fakture?

Od obaveza izdavanja elektronskih faktura izuzet je:
* subjekt koji vrši promet na malo i/ili prima avans za promet na malo;
* subjekt koji ima ugovornu obavezu prema korisnicima sredstava iz međunarodnih sporazuma;
* subjekt koji vrši nabavku ili remont naoružanja i vojne opreme, bezbednosno osetljive opreme ili ima vezu sa njima kroz povezane nabavke dobara i usluga;
* promet dobara i usluga koji se vrši bez naknade, transakcije po osnovu koje se plaća naknada koja predstavlja javni prihod u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžetski sistem, kao i zahtev za isplatu troškova i nagrada u sudskim i drugim postupcima, koji se isplaćuju iz sredstava suda, odnosno drugog organa kod kojeg se vodi postupak, na osnovu odluke suda, odnosno drugog organa;
* fizička lica koja nisu obveznici poreza na prihod od samostalne delatnosti;
* poljoprivrednik koji ostvaruju prihode od poljoprivredne delatnosti (ili samo poljoprivrede), ukoliko ne vode poslovne knjige.

Kome se obratiti za pomoć?

Ukoliko su vam potrebne informacije ili pomoć, dostupan je kol-centar putem koga možete prijaviti problem i zatražiti pomoć pri korišćenju Sistema elektronskih faktura – 011/7777-600. Moguće je i slanje elektronske pošte na podrskaefaktura@mfin.gov.rs.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: