Kulturne stanice – nova mesta za kulturu

Da je Novi Sad prestonica koja živi kroz kulturu pokazuje i projekat Kulturnih stanica, mreže kulturnih dešavanja na različitim lokacijama u gradu, čineći tako kulturu dostupnijom sugrađanima i turistima koji grad posete u narednom periodu.

Da je Novi Sad prestonica koja živi kroz kulturu pokazuje i projekat Kulturnih stanica, mreže kulturnih dešavanja na različitim lokacijama u gradu, čineći tako kulturu dostupnijom sugrađanima i turistima koji grad posete u narednom periodu.

Novi Sad – prestonica kulture

Zahvaljujući bogatom kulturnom životu i kulturnim nasleđem, ovogodišnji nosilac titule Evropske prestonice kulture je grad Novi Sad. Ponevši ovu prestižnu titulu, Novi Sad kao kulturni predstavnik ovog dela Evrope, radi na unapređivanju kulturnog života grada novim programima i prostorima, nudeći veliki broj kulturnih dešavanja svim ljubiteljima kulture.

Titula Evropske prestonice kulture ustanovljena je na predlog grčkog i francuskog ministra kulture Meline Merkuri i Džaka Langa 1985. godine i predstavlja jednu od najprestižnijih titula koja se može dodeliti gradu. Ustanovljenja je kako bi se ukazalo na sličnosti evropskih stanovnika, njihovim zajedničkim vrednostima i istoriji, ali i kako bi se ojačale kulturne veze i stvorila povezanost među narodima. Dobijanje ove titule doprinelo je da gradovi u ovom procesu razvijaju kulturnu infrastrukturu i menjaju dosadašnji pristup prema istoj ali da i pored toga sa mnogo više uspeha unapređuju turizam svoje zemlje.

Nastanak Kulturnih stanica

Jedna od tendencija razvoja kulture u dvadeset prvom veku jeste njena decentralizacija, odnosno nastojanje da kultura istupi iz dosadašnjih okvira kako bi se između ostalog približila građanima koji bi u njoj mogli aktivnije učestvovati. U sklopu projekta “Novi Sad – prestonica kulture” na raznim lokacijama u gradu ali i van njega nikle su nove Kulturne stanice. Ovaj jedinstveni model u Evropi trenutno čini osam stanica kulture – Svilara, Eđšeg, Mlin, Barka, Bukovac, Liman, Rumenka i Karavan od kojih je svaka drugačija i prilagođena različitim kulturnim sadržajima, a njihova izgradnja na starim i napuštenim lokacijama u sada obnovljenim objektima doprinela je da postanu čuvari kulturnog nasleđa.

Različitim kulturnim sadržajima – izložbama, predstavama, kreativnim radionicama kulturne stanice predstavljaju razvoj nove gradske politike, doprinoseći ne samo razvoju interkulturalnosti i kreativne industrije već i uticaju na nihovu popularnost među građanima, bivajući pristupačne i najmlađim sugrađanima. Pored toga, pružaju mogućnost lakšeg povezivanja umetnika, organizacija i kulturnih institucija koji sada mnogo lakše mogu realizovati svoje sadržaje.

Kulturne stanice – od starih zdanja do novih početaka

U nekadašnjem selu Almaš, nastalom pre više od trista godina smeštena je jedna od prvih kulturnih stanica – Svilara koja stoji kao simbol industrijskog nasleđa. Isprva poljoprivredni kraj zatim osnov razvoja građanskog života i kulture, Almaški kraj je danas zadržao stari duh skoro u potpunosti, praveći iluziju da ste se koračajući njime vratili godinama unazad. Na prostoru nekadašnje a sada preuređene fabrike svile, Svliara je jedna od kulturnih stanica koja je svojim sadržajima otvorena za sve – umetnike, oganizacije, građane održavajući i dalje kulturno nasleđe ovog dela grada.

Eđšeg, danas mesto za kulturu, nekada je bio prostor prvog sportskog udruženja na ovim prostorima u kojem je osnovana prva “Streljačka družina” ali i preteća današnjeg Novosadskog sajma tadašnja Zanatsko – industrijska izložba. Istorija ovog centra počinje jos davne 1890. godine kada ga je arhitekta Ðerđ Molnar projektovao u čast stogodišnjice Streljačkog društva.

Ovo zdanje, koje je krajem prošlog veka palo u zaborav obnovljeno je 2012. godine uz pomoć sugrađana zahvaljujući kojima danas predstavlja pogodan prostor za izložbe, koncerte i druge kreativne sadržaje, noseći titulu prve kulturne stanice.

Mini predstave, koncerti, projekcije filmova čine, između ostalog, sadržaj stanice Karavan – putujuće stanice koja sa ciljem izlaska iz standardnih kuturnih okvira, kulturu nosi kroz udaljene delove grada i prigradskih naselja, Sremskih Karlovaca, Beočina i Iriga oživljavajući ih svojim sadržajem i čineći je dostupnom kako sugrađanima i posetiocima Novog Sada.

“Gde kultura raste”? U kulturnoj stanici Mlin. U Radničkoj ulici, nekada delu Velikog Limana i na mestu nekadašnje fabrike testenina ,,Danubius” mesto je dobio Mlin koji se sada nalazi u službi najmlađima. Dečijim predstavama, pustolovinama kroz kreativne radionice i izložbi za decu, već trideset godina negujući “Raspustilište” i redstavljajući platformu za promociju Novosadskog dečijeg kulturnog centra najmlađim sugrađanima ulepšava slobodno vreme.

Smeštena u kraju Stare bare, Vidovdanskog naselja i Klise nalazi se Barka. Novo mesto za kulturu izgrađeno u okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. U sklopu mesne zajednice Slana bara i sa ogrankom Gradske biblioteke, ova kulturna stanica ima veliki unutrašnji prostor kao i dvorište koje pružaju mogućnost održavanja raznih vrsta događaja i na otvorenom u vreme toplih letnjih meseci.

Kulturna stanica Bukovac predstavlja idealno mesto, daleko od gradske gužve. Ukoliko ste ljubitelj filmova, ova kulturna stanica sa renoviranim prostorom bivšeg Doma kulture pruža vam mogućnost gledanja filmova sa originalnih filmskih traka sa starih projektora. Takođe, zbog velikih zelenih površina predstavlja idealno mesto novih kulturnih tokova, ekologije i sporta.

Nedaleko od Novog Sada, na prostoru naselja Rumenka mesto je našla još jedna kulturna stanica nastavljajući dotadašnji rad istoimenog kulturnog centra. Prilagođena raznolikom etničkom stanovništvu i namenjena svim uzrastima Rumenka prestavlja važno mesto kulturnog stvaralaštva u Vojvodini.

Ukoliko želite da na malo drugačiji način provedete svoje slobodno vreme u narednom periodu, pored ostalog programa, Kulturna stanica Svilara biće prostor održavanja multimedijalne izložbe “Otvoren proces” koja će trajati do 28. jula. Prikazujući posleratnu nemačku stvarnost, baveći se na kritički način pojavama rasizma i otpora politici u vidu izložbe, filmova i video – radova pozivajući na borbu protiv rasizma.

Građani će moći prisustvovati i izložbi umetnika Ranka Vukeljića “Dunav od iskona” koja je našla svoje mesto u prostoru stanice Eđšeg. U poetsko – realističnom izrazu ovog umetnika, posetioci će moći da uživaju do osmog avgusta.

Celokupnom sadržaju programa i terminima održavanja, graðani mogu pristupiti putem sajta Kulturnih Stanica https://kulturnestanice.rs/ ili na njihovom zvaničnom Instagram profilu, na kojima se mogu dobiti informacije i o samim prostorima u kojima se održavaju kulturna dešavanja. 

 

 

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: