9 zanimljivih stvari koje možete uraditi besplatno u Kikindi

Kikinda se nalazi u severnom delu Banata, na svega 7 km udaljenosti od rumunske i 60 km od mađarske granice. Poslednjih godina je veoma primamljiva turistima, zbog zanimljivosti koje nudi.
Predlažemo Vam zanimljive stvari koje možete da vidite i uradite besplatno u Kikindi.

Kikinda se nalazi u severnom delu Banata, na svega 7km udaljenosti od rumunske i 60km od mađarske granice. Poslednjih godina je veoma primamljiva turistima, zbog zanimljivosti koje nudi.
Predlažemo Vam zanimljive stvari koje možete da vidite i uradite besplatno u Kikindi.

1. Gradska kuća

Palata građena po projektu Ernea Balaža u periodu 1891. i 1893. godine za potrebe gradske administracije, napravljena u stilu neorenesanse sa primesama neobaroka. Na zgradi je latinski natpis ATTENDITE koji opominje građane na slogu i obzirnost. Iznad natpisa, na drugom spratu, nalazi se grb Kikinde sa godinom 1774. kada je Marija Terezija poveljom uspostavila Velikokikindski dištrikt.

2. Zelena ulica

Ulicu generala Drapšina sajt za arhitekturu i dizajn uvrstio je među 50 najlepših ulica na svetu. Nalazi se u samom centru grada i duga je oko dva kilometra. Jedna je od retkih ulica koja se može pohvaliti lepotom drvoreda koji je posađen posle Drugog svetskog rata i ima oko 389 stabala, najviše američkog koprivića (lat. Celtis occidentalis), oko 300, a ostalo su lipe, američki srebrnolisni javor i poneki dud. Ova stabla prave „zeleni tunel“ iznad samog kolovoza, pa u prolećnim i letnjim mesecima stvaraju neopisivo prijatan i slikovit ambijent. S jeseni, kada lišće požuti, ulica postaje još živopisnija, a bajkovit izgled zadržava čak i zimi, kada dugačke grane pokrije sneg. Prizemne dvorišne kuće sa pastelnim fasadama dodatno upotpunjuju specifičan izgled ove ulice.

3. Trg srpskih dobrovoljaca

Živopisni centralni trg u Kikindi ima lepo uređenu pešačku zonu koje oplemenjuju fasade građevina starih i po nekoliko vekova, projektovanih u različitim stilovima, zbog čega ovaj trg neodoljivo podseća na one u gradovima srednje Evrope. Među njima se lepotom posebno ističu tzv. Slanikina palata, Varađaninova vila, Budišinova palata, Pentzova kuća, Drakslerova palata, Štajnerova kuća, zgrade Narodnog pozorišta i Kulturnog centra, zgrada Narodnog muzeja, te pravoslavna i rimokatolička crkva. Šetajući trgom koji je čak osam puta menjao ime uživaćete i u brojnim cvetnim alejama, kao i visokim stablima javora, lipa i četinara, na čijim se granama u zimskim mesecima može videti veliki broj sova – jednog od simbola Kikinde.

4. Stanište sova ušara

Poslednjih dvadeset godina, na kikindski gradski trg svraćaju sove utine, a razlog njihovog dolaska potpuna je misterija, naročito ako se ima u vidu da i nisu druželjubive. Od novembra do marta više stotina malih ušara, iliti sova utina boravi u Kikindi, što nije zabeleženo nigde u svetu. Ova vrsta sova je duga oko 35 cm, a raspon krila dostiže i 1 m. Prepoznatljiva je po smeđe sivom uzdignutom perju, koje podseća na uši. Preko dana sove miruju, dok noću love glodare, pa su samim tim vrlo korisne. Kikinda je oborila rekord time što je u jednom trenutku u gradu boravilo čak 726 sova utina. U Kikindi se inače mesec novembar ne zove novembar, nego „sovembar“, jer je posvećen sovama i sve vreme se održavaju manifestacije edukativnog karaktera.

5. Dani ludaje

Svake godine početkom jeseni, Kikinda postaje evropska prestonica bundeve ili „ludaje“, gde se svake godine održavaju tradicionalni “Dani ludaje”, manifestacije koja je stekla veliku popularnost. Festival je propraćen i bogatim kulturno-umetničkim programom – izložbama, koncertima, sportskim takmičenjima i godišnje ga poseti nekoliko desetina hiljada ljudi, uglavnom iz Vojvodine, ali i susedne Mađarske i Rumunije. U mnoštvu kulturnih i zabavnih sadržaja, posebno se izdvaja takmičenje za najdužu i najtežu bundevu.

6. Staro jezero

Na samo nekoliko minuta hoda od centra Kikinde nalazi se omiljeno izletište Kikinđana – Staro Jezero ili Števančeva bara. Jedina prirodna površina u gradu nastala je kao proširenje nekadašnjeg toka reke Galacke kroz Kikindu. Vodeni kompleks površine od oko pet hektara, sa gustom listopadnom šumom koja ga okružuje, cvetnim alejama, pešačkim i biciklističkim stazama, klupama, mostićem i pontonom na sredini jezera, predstavlja jedinstvenu ambijelntalnu celinu Kikinde. U vrelim letnjim danima, Staro jezero predstavlja pravu prirodnu oazu za odmor i rekreaciju (iako se ne preporučuje kupanje), dok se zimi zaleđena vodena površina ponekad pretvara u veliko klizalište.

7. Železnička stanica i lokomotiva Kraljica Banata

Železnička stanica u Kikindi izgrađena je sredinom XIX veka, a prvi voz je stigao 15.11.1857. godine, kada je puštena u saobraćaj pruga Segedin-Kikinda-Temišvar. Tako je Kikinda među prvim mestima u Srbiji uključena u železnički saobraćaj Evrope, što je umnogome doprinelo njenom privrednom razvoju. Ova železnička stanica je zanimljiva i po tome što je kroz nju prolazio čuveni Orijent Ekspres. Nažalost 2014. godine je preostao da saobraća međunarodni voz na deonici Kikinda –Žombolj (Rumunija). Ispred stanice nalazi se parna lokomotiva napravljena 1916. godine, koju mnogi nazivaju Kraljicom Banata. Takođe u dvorištu železničke stanice nalazi se hrast lužnjak procenjene starosti između 130-150 godina i visine 30 metara, za koji je utvrđeno da ispunjava uslove za stavlјanje pod zaštitu države.

8. Park prirode Blandaš

U parku, koji se nalazi u neposrednoj blizini centra, nalazi se 40 vrsta biljaka i 700 stabala, što ga je svrstalo u zaštićena prirodna dobra III kategorije. Bogat različitom i bujnom vegetacijom, predstavlja jedinstvenost u gradskom području. Veći deo su lišćari (29 vrsta), a manji četinari (11 vrsta). Aleja kestena prostire se celom dužinom glavne staze parka. U dnu parka nalazi se vetrozaštitni pojas od stabala javora i crne topole. U parku se posebno ističu primerci hrasta lužnjaka, platana, sofore, bele i crne topole impresivnih dimenzija.
Za ljubitelje rekreacije, trčanja i šetnje, Blandaš je omiljena destinacija.

9. Tucinijada

U Mokrinu se svake godine na Uskrs tradicionalno održava Svetsko prvenstvo u tucanju jajima. Već trideset godina se održava ova manifestacija za koju se takmičari ozbiljno pripremaju. Nedeljama unapred biraju jaje, nadajući se da je baš ono pobedničko. Takmičenje po turnirskom sistemu traje nekoliko časova, a stručni žiri prati da sve prođe regularno. Nakon takmičenja se čitav događaj pretvara u kulturno-zabavnu svetkovinu.

 

Foto: Facebook / Grad Kikinda

Prijava na newsletter

Pročitajte još: