Zašto startapi treba da izbegavaju “sindrom sjajnih predmeta”?

Pohađanje startapova i upoznavanje drugih osnivača i preduzetnika daje energiju. Međutim, u poslednje vreme, najčešća tema koju možete čuti je o startapima ometenim „sindromom sjajnog predmeta“. Šta to tačno znači? Mnoge od ovih kompanija postoje samo oko 12 do 18 meseci i grade proizvode od vrha prema dole, a istovremeno grade nove kancelarije sa svim pogodnostima za zaposlene i vrhunskim pogodnostima.

Pohađanje startapova i upoznavanje drugih osnivača i preduzetnika daje energiju. Međutim, u poslednje vreme, najčešća tema koju možete čuti je o startapima ometenim „sindromom sjajnog predmeta“. Šta to tačno znači? Mnoge od ovih kompanija postoje samo oko 12 do 18 meseci i grade proizvode od vrha prema dole, a istovremeno grade nove kancelarije sa svim pogodnostima za zaposlene i vrhunskim pogodnostima.

Oni troše gomilu svojih fondova na velike zaposlene, ekstravagantne kampanje i događaje dizajnirane da prihvate „podelu uma“ umesto da grade posao koji igra dugu igru: osvajanje tržišnog udela. To nije nužno loša stvar, ali da li je najbolja stvar? Nažalost, veći deo vremena fokus je skoro isključivo na razvoju proizvoda umesto na upravljanju poslovanjem.

Pametne kompanije pronalaze način da se izvuku iz šablona, uživaju u još jednom skoku, a zatim ponovo padaju. To je ciklus ispiranja i ponavljanja. Problem mnogih startapa je što nemaju strpljenja da prođu kroz ove cikluse. Žele glamurozne kancelarije – odmah. Prerano zapošljavaju velike ljude. Mnogi obični članovi tima su dovedeni prebrzo.

Previše vremena se troši na sistematizaciju procesa u startapu. Kada ste potpuno nova kompanija, jedna od prvih odluka koju možete doneti je odluka da li želite da automatizujete marketinški tok. Problem je u tome što ste fokusirani na izgradnju, a ne na rad. Postoji velika razlika između ove dve stvari.

Retko se govori o jednoj od najvećih slabosti uobičajenih među startapima: trošenje previše vremena na izgradnju. Kada počnete, morate da smislite kako da naterate telefon da zazvoni – danas. To su vaše sopstvene radnje, kao što je podizanje slušalice, uspostavljanje veze i postizanje dogovora.

Znati kada ne treba automatizovati

Danas, u startap svetu, čini se da želimo sve da automatizujemo. Ali ovakav pristup može da izgubi kvalitet. Bolji način je da se prvo pokaže da radi sa ručnim procesom. Da, dosadnije je. Morate provesti mnogo dana radeći to. Ali ako funkcioniše, možete se fokusirati na efikasnost kasnije umesto unapred.

“Gradimo tehnologiju odozdo prema gore, a ne obrnuto.”

Ulaganje u prave stvari

Dobre odluke o trošenju imaju dve strane: da budu svesne i da budu svrsishodne. Pronalaženje prave ravnoteže je ključ. Iako morate biti potpuno svesni kako trošite, po istom principu, nemojte se plašiti da investirate u stvari koje mogu da utiču.

Na primer, startupi često troše mnogo na sajmove industrije, kao što su ogromne izložbe i vrhunska sponzorstva. Ali koliko pažljivo pratite povraćaj ulaganja?
Ako imate jedan dolar i gradite posao, verujem da bi većina tog dolara trebalo da ide u odeljenje prodaje, naravno. Prodaja je okosnica svakog poslovanja.

Opasnost od prebrzog rasta

Ako ste bili deo startapa, verovatno ste pokušali da prebrzo opslužite previše tržišta u pokušaju da ubrzate svoj rast. Često počinje sa osećanjem da se trkate sa vremenom i pokušavate da pobedite konkurente.

Svi znamo da „više“ ne znači „bolje“. Fokusiranje na kvantitet u odnosu na kvalitet je često Ahilova peta startapova. Ali izgradnja polako i metodično da bi se zaključao kvalitet je bolja od trke u stvaranju uticaja sa strategijom zasnovanom na količini.

Mnogo je bolje proširiti svoj domet, profitabilnost može biti daleko neuhvatljivija ako to uradite, a ne da se savijate i stavljate kvalitet ispred kvantiteta. Kada postignete kvalitet, vreme je da se proširite. Ne zaboravimo da na kraju dana gradimo posao za profit.

Zato je jedna od najvećih lekcija koju većina startapova treba da nauči jeste izbegavanje sindroma sjajnog predmeta. Izgradnja biznisa zahteva strpljenje. Budite strpljivi.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: