Vina iz Srema piju se i u Rusiji – Stručnim odabirom etikete sa Fruške gore u ruskim vinotekama i restoranima

Vina sa teritorije Srema već uveliko se nalaze u ruskim vinotekama i restoranima. Ovo je rezultat majske posete stručnjaka za vino iz Rusije, članova Udruženja somelijera Sankt Peterburga, od kojih su neki članovi Udruženja somelijera Rusije.

Vina sa teritorije Srema već uveliko se nalaze u ruskim vinotekama i restoranima. Ovo je rezultat majske posete stručnjaka za vino iz Rusije, članova Udruženja somelijera Sankt Peterburga, od kojih su neki članovi Udruženja somelijera Rusije.
Kako je navedeno na sajtu Opštine Sremska Mitrovica, u grupi ruskih stručnjaka iz oblasti vinarstva bila je i Viktorija Žandarova, koja je završila prestižnu somelijersku školu, a glavni je menadžer u vinariji „Repinski 24“, koja se nalazi u sklopu prestižnog letovališta u Sankt Peterburgu. Vina iz Srema našla su se upravo u ovoj vinariji.

Takođe, somelijer prestižnog restorana „Stroganoff Steak House “ u Sankt Peterburgu Maksim Gladkov uvrstio je vino iz Srbije na vinsku kartu ovog restorana, koji je najveći u Rusiji, ali i jedan od najvećih u Evropi.
Margita Moršinina takođe je bila deo grupe koja je posetila Sremsku Mitrovicu. Ona je menadžer kompanije za uvoz vina „Vinicom“, koja je kupila vina od šest vinarija iz Srbije, a među njima i sremska vina. „Vinicom“ ima svoja predstavništva i u Moskvi i u Sankt Peterburgu.
Mitrovicu su posetili i Evgenij Šamov i Marina Tonkova – profesionalni nastavnici u vodećoj somelijer školi „Enotria“ u Sankt Peterburgu i dobitnici brojnih nagrada u oblasti somelijerstva. Tonkova posebnu pažnju posvećuje balkanskim vinima, a na ovu temu drži i poseban kurs.

Prilikom studijskog putovanja, Rusi su u Turističkom info centru imali priliku da degustiraju lokalna vina koja, kako navode u Opštini Sremska Mitrovica, svojim kvalitetom mogu da prate veliko rusko tržište. Odatle su se uputili u dalji obilazak vinarija Sremskog okruga.

– Upravo sremski region je poznat kao bogat vinski kraj, gde se posebno ističe Fruškogorje, koje će posetiti tokom narednih dana, tako da je potpuno za očekivati da će nakon ove posete i naša kvalitetna sremska vina, posebno mitrovačka, krasiti police i vinske karte restorana i barova, kako u Moskvi, Sankt Peterburgu, tako i širom Rusije – rekao je tada zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

Evgenij Šamov, predsednik Udruženja somelijera Sankt-Peterburga, rekao je da srpsko vinarstvo ni po čemu ne zaostaje za onima sa juga Italije ili jadranske obale. Dodao je tom prilikom da nije prvi put u Srbiji i da ima iskustva u proučavanju srpskih vina, ističući da u našoj zemlji postoji raznolikost kada je reč o tehnologiji kojima se vino proizvodi, kao i sortama kojima vinogradi raspolažu.

Pre dve godine u Risiji se pojačala promocija srpskih vina, nekoliko događaja je uticalo na nas da krenemo na ovo putovanje i zbog toga smo okupili različite predstavnike naših stručnih društava i somelijera iz Rusije i predstavnike različitih kompanija koje se bave trgovinom vinima u Rusiji – rekla je tom prilikom Marina Tonkova.

Organizator ovog putovanja bila je Olga Koževnikova, koja je ocenila da je veliki plus za Srbiju što može da ponudi bilo koji stil ili vrstu vina u premijum kvalitetu. Ona već pet godina živi u Srbiji, a od 2019. se trudi da naša vina približi ruskoj publici. Njena misija uz pomoć Udruženja vinara i vinogradara Srem – Fruška gora daje dobre rezultate.

Prve vinarije koje je odabrala i obišla bile su baš one sa Fruške gore – Erdevik, Chichateau, Virtus i Deurić.

I pre posete Sremskoj Mitrovici na Frušku goru u grupama je dovodila vinske profesionalce, somelijere, koji su učili o srpskom teroaru, sortama i vinogradima, potom imali degustacije vina, a organizovan je i obilazak pojedinih vinarija kako bi se sagledale i mogućnosti vinskog turizma.

Oznaka gografskog porekla potvrda kvaliteta

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u maju 2019. godine usvojilo je Elaborat o proizvodnji vina sa geografskim poreklom “Sremski rejon” / “Srem”. Ovim je Udruženja vinara i vinogradara Srem – Fruška gora postalo nosilac najveće oznake geografskog porekla u Srbiji. U nju su te godine bile uključene 34 vinarije sa više od 150 vina.

Fruškogorsko vinogorje

Fruškogorsko vinogorje nalazi se na višim vinogradarskim terenima na padinama Fruške gore i okružuje područje Nacionalnog parka Fruška gora. Nalazi se u okviru Sremskog rejona koji obuhvata teritorije u opštinama Bačka Palanka, Beočin, Novi Sad, Sremski Karlovci, Šid, Sremska Mitrovica, Ruma, Inđija, Stara Pazova i Irig. Fruškogorsko vinogorje zauzima površinu od 86.715,92 ha.

Zbog umereno kontinentalne klime, mnogo sunčanih dana i povoljnih temperatura, blage padine Fruške gore izuzetno su povoljne za vinogradarstvo.
Istorija vinogradarstva ovog vinogorja vezuje se za završetak rimskog osvajanja i uvođenja ove oblasti u sastav Rima kao jedne od provincija. Istaknuto mesto u razvoju vinogradarstva zauzima rimski imperator Marko Aurelije Prob, čijom odlukom su na obroncima Fruške gore zasađeni prvi čokoti vinove loze (276. godine).

Danas fruškogorsko vinogorje proizvodi crvena i bela vina od sorti: italijanski rizling, smederevka, sremska zelenika, medenac beli, bakator, plovdina, neoplanta, sila, župljanka, traminac, muskat otonel, šardone, sovinjon, tamjanika, pinot sivi, pino blan, silvaner, malvazija, manzoni, trebiano, vionjer, frankovka, portugizer, vranac, probus, prokupac, pino noar, merlo, game, kaberne, marselan, pti verdo, kaberne fran, malbek, širaz.

Vinogradarstvo u statistici

Prema podacima od septembra 2022. godine, očekivana proizvodnja grožđa u Srbiji bila je veća je za 4,3% od 2021. godine, što je za 2,7% više u odnosu na desetogodišnji prosek. U regionu Vojvodine bilo je 3.119 hektara, a prinos je bio 8,5 tona po hektaru.
Dok čekamo rezultate novog popisa poljoprivrede, koji se sprovodi ove godine, prema podacima popisa iz 2012. godine, pod vinogradima u Sremskom rejonu nalazi se 2.215,55 hektara, od čega u okviru Fruškogorskog vinogorja 1.865,67 hektara.
U ovom rejonu 2.200 gazdinstava poseduju vinograde, što čini svega oko 5,29 % od ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava. Najveći broj vinogradara, odnosno vinograda se nalaze u opštini Šid.

Novosadski vinski put

Svi oni koji žele da se upoznaju bliže sa vinima iz Srema mogu da se upute na Novosadski vinski put. Na sajtu turističke organizacije Novog Sada možete videit nekoliko tura na ovu temu:
– Vina kićenog srema – vinski put koji na sremskoj strani prati tok Dunava na potesu Novi Sad-Beočin-Čerević-Banoštor;
– Sremski Karlovci, vinska galaksija;
– Iriške vinske priče.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavanju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: