Upotreba digitalnih tehnologija u biznisu

Na ovogodišnjem Danu internet domena Srbije koji je održan 7. marta u Beogradu a koji je bio u znaku obeležavanja značajnog jubileja – petnaestogodišnjice početka registracije .rs domena, bilo je reči i o upotrebi digitalnih tehnologija u poslovanju.

 

Na ovogodišnjem Danu internet domena Srbije koji je održan 7. marta u Beogradu a koji je bio u znaku obeležavanja značajnog jubileja – petnaestogodišnjice početka registracije .rs domena, bilo je reči i o upotrebi digitalnih tehnologija u poslovanju.

Da bi bile uspešne u svom poslovanju, kompanije danas moraju da razumeju kako da koriste digitalne tehnologije na način koji će im omogućiti da maksimalno iskoriste njihovu moć u promociji svojih brendova, ali i da utiču na kupce. S tim u vezi, tokom konferencije, premijerno su predstavljeni rezultati istraživanja koliko biznisi u svom poslovanju koriste digitalne tehnologije: elektronsku poštu, sajt, elektronsku prodaju, klaud servise, društvene mreže, alate za kolaboraciju, alate za video konferencije…

Uzorak i pitanja istraživanja

Istraživanje je sprovedeno na nasumičnom uzorku od 650 firmi u Srbiji, od 8. do 22. januara 2023. godine, metodom telefonske ankete, koja je urađena sa vlasnicima, direktorima ili menadžerima koji su informisani kako se upotrebljava digitalna tehnologija kod njih. Zastupljene su različite vrste delatnosti u okviru tri velike grupe – proizvodnja, trgovina i usluge.

Pitanja iz ankete su se odnosila na koji način preduzeća u Srbiji koriste digitalne tehnologije i digitalne alate u svom poslovanju. Prvo i neizostavno pitanje bilo je korišćenje imejla u zvaničnoj komunikaciji sa korisnicima i partnerima. Istraživanje je pokazalo da tek 0,88% njih ne koristi imejl u poslovnoj korespondenciji. Blizu polovine broja anketiranih preduzeća (49,19%) imejl koristi na domenu firme, dok njih 34,32% za poslovnu komunikaciju koristi besplatne imejl servise kao što su Gmail, Hotmail, Yahoo, a 15,61% preduzeća koristi imejl servise nekog od internet provajdera (Telekom, SBB, Beotel…).

Četiri od pet domaćih preduzeća (82,18%) koristi web-sajt u svom poslovanju, pretežno velika i gotova sva srednja preduzeća. Većina sajtova su prezentacioni, i služe da ukratko predstave firmu, robu ili uslugu, dok se svega mali broj sajtova – oko 13% bavi prodajom. Oko 41% firmi je aktuelnu verziju sajta uradilo pre manje od godinu dana.

Korišćenje društvenih mreža

Ispitivanje je pokazalo da nešto manje od polovine svih anketiranih preduzeća (48,16%) koristi društvene mreže za komunikaciju. Fejsbuk i Instagram su najviše zastupljeni u komunikaciji sa korisnicima, nešto slabije se koristi poslovna mreža Linkedin. Tik-tok je najslabije zastupljen i koriste ga obično one uslužne delatnosti ili mikropreduzeća koji žele putem ovog kanala da dođu do mlađe populacije. Tviter je skoro zamro, u principu, komapnije koje su otvorile svoje naloge na ovoj društvenoj mreži pre više od deset godina, ostale su na neki način tamo da posluju, a kompanije koje su nastale u poslednjih pet godina – uopšte ne koriste ovaj kanal za komunikaciju.

Internet servisi za brzu pisanu komunikaciju su najzastupljeniji. Gotovo dve trećine domaćih preduzeća (64,8%) koristi neku od ovih aplikacija.Vajber (Viber), kralj srpskog interneta –
jer ovu aplikaciju za komunikaciju koriste i građani koji ne koriste internet ni na jedan drugi način – najzastupljenija je internet aplikacija za brzu pisanu komunikaciju i kada je reč o domaćim preduzećima! Devet od 10 preduzeća koristi Vajber (čak 90,68%). Prati ga
Skajp (Skype) sa 20,68% korisnika među preduzećima.

Platforme za video-pozive zastupljene su u nešto manjem obimu (44,33% svih preduzeća). Najzastupljeniji je Zoom (74,75%), koji je za vreme pandemije napravio ogroman poslovni podvig omogućivši stabilnu i jednostavnu video-komunikaciju. Nekadašnji lider, Skajp, pao je na drugo mesto i ima udeo od 45,85%.

Elektronsko bankarstvo

Ono gde smo jako dobri, u odnosu na region, jeste korišćenje usluga elektronskog bankarstva, čak je prisutno kod 92 % ispitanih, a razlog tome je što postoji direktan benefit: nema čekanja u redovima, manje papirologije, e-fakturisanja, izvodi iz banaka…

Oko 70 posto firmi koristite internet kao platformu za potrebe promocije. Od onih koji se oglašavaju, najveći broj domaćih preduzeća (69,86%) – opredeljuje se za Meta platforme: Facebook i Instagram. Promociju putem banera na sajtovima i portalima koristi 52,48% preduzeća, potom je zastupljeno oglašavanje na pretraživačima, koje iz godine u godinu ima sve veći rast jer se pokazalo da daje izuzetne rezultate.

Autor teksta: Maja Pavlica

Prijava na newsletter

Pročitajte još: