Sve o webshopu – od otvaranja do fiskalnog računa

Ukoliko se bavite prodajom određenih artikala a stari način poslovanja je odavno prestao da bude funkcionalan i stvara vam glavobolje, ovo je tekst za vas. Takođe, ukoliko ste već preduzeli korak da svoju prodaju „preselite“ na internet, napravite webshop ali vam nedostaju funkcionalnosti koje će dodatno olakšati i zaokružiti proces u skladu sa zakonskim odredbama, predlažemo da se informišete.

Ukoliko se bavite prodajom određenih artikala a stari način poslovanja je odavno prestao da bude funkcionalan i stvara vam glavobolje, ovo je tekst za vas. Takođe, ukoliko ste već preduzeli korak da svoju prodaju „preselite“ na internet, napravite webshop ali vam nedostaju funkcionalnosti koje će dodatno olakšati i zaokružiti proces u skladu sa zakonskim odredbama, predlažemo da se informišete.

Posebno, ovaj tekst može biti važan onima koji još nisu registrovali svoj biznis. Poslovanje u takozvanoj sivoj zoni odnosno pravno neregulisana prodaja fizičkim licima bez prethodno prijavljene firme i evidentiranog prometa predstavlja veliki rizik. Do porasta ovog načina poslovanja došlo je s pojavom društvenih mreža. Kupovina od strane neregistrovanih kupaca za potrošača može da predstavlja problem naročito onda kada kupac ne bude ispoštovan, kada roba nije odgovarajućeg kvaliteta, ne postoji mogućnost reklamacije, povrata proizvoda i slično.

1. Webshop – ako se još uvek dvoumite

Izdvajamo neke od prednosti elektronske trgovine odnosno digitalnog načina prodaje, iz ugla kupca i ugla prodavca.

Prednosti za kupce ili brža odluka o kupovini:

* mogućnost detaljnog opisivanja proizvoda
* mogućnost usmeravanja kupaca na direktan link sa opisom proizvoda
* mogućnost dodavanja prethodnih korisničkih iskustava
* kupovina „iz fotelje“ – ušteda vremena
* plaćanje pouzećem ili beskontaktno plaćanje karticom
* dobijanje fiskalnog računa na mejl.

Prednosti za prodavce ili brže, jednostavnije, ekonomičnije:

* uklanjanje potrebe za obezbeđivanjem prostora za prodaju
* manje prostora za lagerovanje robe (povlačenje proizvoda iz veleprodaje po porudžbini)
* minimalne potrebe po pitanju poslovnog prostora
* dobra webshop platforma ne zahteva veliki broj zaposlenih
* mogućnost prodaje 0-24h
* jednostavno izdavanje fiskalnih računa
* brzo i efikasno knjiženje i vođenje zaliha
* veće mogućnosti za promociju proizvoda
* građenje poverenja kod potrošača.

2. Želite da otvorite webshop, odakle krenuti?

Pre svega, potrebno je pokrenuti biznis – registrovati delatnost kojom želite da se bavite – otvoriti preduzetničku radnju odnosno društvo sa ograničenom odgovornošću. Dakle, e-trgovina predstavlja registrovanu delatnost koja je uređena zakonima i za e-trgovinu važe ista pravila privređivanja kao i za druge privredne subjekte. Posebno treba voditi računa oko uređivanja dela webshopa koji se odnosi na zaštitu potrošača.

Elektronsku trgovinu definišu neki od sledećih zakona:

* Zakon o trgovini
* Zakon o elektronskoj trgovini
* Zakon o zaštiti potrošača
* Zakon o oglašavanju
* Zakon o zaštiti podataka ličnosti
* Zakon o fiskalizaciji
* Zakon o PDV

Zašto je važno da ste registrovani i da radite u skladu sa zakonom?

Bez obzira o kojoj se početnoj sumi za pokretanje biznisa radi, ulaganje za rad u sivoj zoni nije ono što se preporučuje. Zakon u tim slučajevima ne štiti ni kupca, ali ni prodavca. Često je ideja o neregistrovanom poslovanju kroz društvene mreže mač sa dve oštrice.

Na mrežama Fejsbuk i Instagram postoji mnogo neregistrovanih prodavnica koje potrošačima ne daju jasne informacije ko stoji iza prodaje, niti garancije o poreklu robe, deklaracije, rokovima trajanja ukoliko su prehrambeni proizvodi u pitanju, mogućnosti zamene ukoliko proizvod nije odgovarajući, a u krajnjem slučaju ni to da li će roba uopšte biti izručena nakon obavljenog plaćanja. Na drugoj strani je legalna, registrovana elektronska trgovina u vidu pravnog lica za koju se uredno dobija potvrda o kupovini odnosno fiskalni račun.

3. Na korak od otvaranja webshopa – kako se pripremiti?

* Analizirajte tržište i konkurenciju
* Izradite detaljan plan poslovanja
* Definišite potrebe Vaših klijenata
* Uradite plan troškova i prihoda
* Osmislite funkcionalan, praktičan i vizuelno zanimljiv webshop
* Kreirajte koncept nastupa na internetu – ponudite nešto novo i drugačije
* Kreirajte marketinški plan birajući adekvatne vrste oglašavanja za vašu nišu.

VAŽNO

1. Optimizacija webshopa predstavlja ključ marketinških aktivnosti i potrebno joj je posvetiti posebnu pažnju.

2. Mobilna verzija sajta je veoma bitna, jer oko 80% ljudi radi pretrage i kupovinu preko mobilnih telefona.

4. Webshop: WordPress i WooCommerce

Većina webshopova u današnje vreme kreira se na WordPress platformi, otvorenom sistemu koji se, shodno delatnosti i potrebama, proširuje odnosno nadograđuje praktičnim i funkcionalnim dodacima. U slučaju e-trgovine, najčešće rešenje koje WordPress platformu pretvara u funkcionalan webshop je WooCommerce koji predstavlja open source e-commerce platformu.

Činjenica da u svetu i kod nas ovu platformu za nadogradnju koristi oko 50% webshopova, sasvim dovoljno govori o njenoj pouzdanosti.

Sa ovom postavkom, WordPress platforme na koji se integriše WooCommerce vrlo brzo se može doći do webshopa i početka prodaje. Obezbeđuje mogućnost plaćanja, kalkulatora za obračun troškova kupovine i dostave, opciju kupovine u različitim valutama odnosno zemljama, a ovo proširenje ima i Google Analitycs integraciju što je veoma važno u praćenju koraka koje kupac obavlja tokom boravka u webshopu, što kasnije pomaže da se neke stvari unaprede poput uticaja na bržu odluku kupca da se opredeli za određeni proizvod i slično.

WooCommerce je besplatan – nema plaćanja softvera, već samo utrošenog vremena za postavku, implementaciju i kasnije podršku. Posebno važni su dostupnost i kvalitet tehničke podrške. Ne treba puno objašnjavati koliko je bitno da webshop bude neprestano funkcionalan. Iz tog razloga treba imati pouzdanu tehničku podršku koja će brzo odreagovati u slučaju da nastane problem.

5. Ključni element za pouzdanu i sigurnu kupovinu putem webshopa – fiskalizacija

Do maja 2022. godine prodaja robe putem interneta bila je izuzeta obaveze evidentiranja na fiskalnoj kasi onda kada se isporuka proizvoda obavljala preko kurirske službe. Međutim, prelaskom na novi sistem fiskalizacije privredna društva i preduzetnici koji se bave internet prodajom, obavezni su da za svaku prodaju izdaju fiskalni račun. Dakle, svaka prodaja fizičkom licu – građaninu, mora se evidentirati u elektronskom – fiskalnom uređaju.

Elektronski sistem za izdavanje računa je hardverski ili softverski element, čija je upotreba odobrena od strane Poreske uprave, u koji obveznik fiskalizacije unosi podatke o prometu i iz kojeg se izdaje fiskalni račun.

6. Minimax integracija za fiskalizaciju

Upravo za webshopove koji su izgrađeni na WordPress platformi i imaju WooCommerce dodatak, poslovno-knjigovodstveni program Minimax dolazi kao finalno rešenje, odnosno gore pomenuti softverski element koje obezbeđuje zakonski obaveznu fiskalizaciju kupljenih proizvoda.

Tako, ukoliko kupac putem webshopa poruči određeni proizvod, narudžbina stiže automatski u Minimax. Sledi provera da li je taj proizvod na stanju, narudžbina se realizuje i prima, a zatim odmah kopira u izdat račun i softver radi fiskalizaciju. Postoji mogućnost da se fiskalni račun u pdf formatu pošalje kupcu na mejl, ili da se odštampa i prilikom isporuke pošalje zajedno sa paketom.

Dakle, Minimax poseduje rešenje kojim se račun najbrže i automatski fiskalizuje, bez fizičkog prekucavanja, odnosno prepisivanja podataka za kreiranje fiskalnog računa. Bez ove integracije, prodavac ili vlasnik webshopa bi morao narudžbinu fizički da kucaju na kasi kako bi dobili fiskalni račun. Pored toga, integracija sa Minimax rešenjem omogućava vođenje robnog knjigovodstva, knjiženje se obavlja automatski a dostupne su i ostale prednosti. Ova integracija dostupna je za webshopove koji nemaju onlajn, kartično plaćanje, već sistem plaćanja robe pouzećem.

Sve prednosti integracije sa Minimax rešenjem potražite OVDE.

Ukoliko vam je potrebno više informacija o načinu povezivanja odnosno integraciji i uslovima korišćenja, spremni smo da se posvetimo vašem biznisu 021/63-100-64.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: