Stanovnici Nove Crnje žive kraće od svojih komšija – Kako će Plan javnog zdravlja ovo ispraviti?

Opština Nova Crnja ima, prema popisu iz 2011. godine 10.272 stanovnika, dok broj iz 2019. godine kaže - 9.149. Kako bilo, jedno je sigurno, oni su sve stariji. Prosečna starost stanovnika iznosi 43,07 godina. Uz to i žive sve kraće u odnosu na ostale opštine. Stopa mortaliteta je u 2019. godini iznosila 18,5% - viša je i u odnosu na Srednjebanatski okrug i Vojvodinu za nekoliko postotaka.

Opština Nova Crnja ima, prema popisu iz 2011. godine 10.272 stanovnika, dok broj iz 2019. godine kaže – 9.149. Kako bilo, jedno je sigurno, oni su sve stariji. Prosečna starost stanovnika iznosi 43,07 godina. Uz to i žive sve kraće u odnosu na ostale opštine. Stopa mortaliteta je u 2019. godini iznosila 18,5% – viša je i u odnosu na Srednjebanatski okrug i Vojvodinu za nekoliko postotaka.

Kako bi se utvrdile smernice razvoja zdravstvenog sistema, na javnoj raspravi bio je Plan javnog zdravlja, za period od 2022 -2026 godine. U avgustu prošle godine tim povodom meštani su, na zvaničnom sajtu opštine, mogli da popune upitnik. Odgovori su kreatorima poslužili kao smernice u izradi dokumenta.

Plan javnog zdravlja identifikuje probleme, pojašnjava ciljeve, definiše osnovne aktivnosti i odgovornosti svih relevantnih partnera u oblasti javnog zdravlja, odnosno Plan je okvir u kome će svi akteri i čitavo društvo ulagati u ono što je najvrednije, a to je zdravlje jer „zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa“ – naveo je predsednik Opštine Nova Crnja Vladimir Brakus.

Vizija Nove Crnje u ovom Planu jeste da je ona čista, zelena, puna dece i zaposlenih mladih roditelja, zajednica u kojoj žive zadovoljni, zdravstveno informisani i zdravi ljudi.

Misija je unapređenje zdravlja i kvaliteta života građana opštine kroz organizovanu mrežu javno-zdravstvenih usluga, jednako dostupnih u svim sredinama, koja u saradnji sa lokalnom samoupravom i drugim institucijama u potpunosti odgovara na njihove potrebe.

Definiše se i šest ključnih oblasti:
1. unapređenje fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja stanovništva;
2. unapređena promocija zdravlja i prevencija bolesti;
3. unapređenje zdravlja stanovništva upravljanjem faktorima rizika iz životne sredine;
4. stvaranje podsticajnog okruženja za bezbednost i zdravlje na radu na lokalnom nivou;
5. unapređenje organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema (unapređenje dostupnosti, efikasnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite);
6. unapređenje otpornosti zajednice u kriznim i vanrednim situacijama u oblasti javnog zdravlja.

Faktori koji po mišljenju građana umanjuju kvalitet života u opštini su najviše nezaposlenost, neispravna/nedovoljna voda za piće, a oni koji mogu da doprinesu unapređenju kvaliteta života su: više dostupnih radnih mesta, dostupnost preventivnih zdravstvenih pregleda, zdravija životna sredina, više kulturnih događaja.

Uočava se veliki broj porodica sa jednim deteom, što se ocenjuje kao negativno.

Da bi se povećao prirodni priraštaj neophodno je mlade ljude podsticati i edukovati za ostanak na selo. U zdravstvu raditi na što većem broju preventivnih pregleda u svim grana medicine, čime bi se blagovremeno bolesti otkrile i na vreme lečile. Preventivnim pregledima i edukacijom stanovništa smanjiće se broj obolelih, pa samim tim i povećati stopa prirodnog priraštaja – navedeno je u Planu.

Očekivano trajanje života dece rođene 2010-2012. god. u opštini Nova Crnja je u slučaju muške dece 68,94 godina, a ženske 74,67, što je u oba slučaja manje, nego na nivou srednjobanatske oblasti (muška deca 70,72 a ženska deca 76,01), na nivou AP Vojvodine (muška deca 71,15 a ženska deca 76,64), dok je ova razlika još veća na nivou Republike Srbije (muška deca 72,22 a ženska deca 77,29).

U Planu se navodi i da u opštini Nova Crnja nije do sada realizovan velik broj aktivnosti na unapređenju zdravlja stanovništva, osim onih koje se realizuju kroz redovne delatnosti zdravstvenih ustanova.

Zato je potrebno razvijati preventivno zdravstvene aktivnosti pre svega u radu sa mladima i raditi na razvijanju zdravstvene kulture među stanovništvom, ali i raditi na ulaganjima u kapacitet zdravstvenog sistema kako bi odgovorio na povećane potrebe sve starijeg stanovništva za zdravstvenom zaštitom – ističe se.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: