Ruma – Privredni razvoj i perspektive

Ruma je jedan od privrednih centara Sremske oblasti, koja ima veoma razvijenu industriju i čija je stopa nezaposlenosti svedena na minimum. 

Ruma je jedan od privrednih centara Sremske oblasti, koja ima veoma razvijenu industriju i čija je stopa nezaposlenosti svedena na minimum. Ima pozitivan uticaj na privredni razvoj regiona Vojvodine, kao i cele Srbije. Privlači veliki broj investitora, kako stranih, tako i domaćih s obzirom na to da ima veoma povoljan geografski položaj (blizina Beograda i Novog Sada, autoput E-70, železnička pruga, put Novi Sad-Šabac, a takođe gradi se i Fruškogorski koridor, pa će se tako od Rume do Novog Sada stizati za 20 minuta), neposredna blizina reke Save i luke Šabac i Sremska Mitrovica, poljoprivredne potencijale, uređene industrijske zone, novčana podrška koju Opština obezbeđuje mikro, malim i srednjim preduzećima, takođe i blizina tržišta zemalja regiona Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Rumunije.

Takođe treba istaći da je najznačajniji resurs za dalji razvoj Opštine sedam industrijskih zona: Industrijska zona “Rumska petlja”, Industrijska zona “Zapad”, Radna zona “Istok”, Radna zona “Sever”, Radna zona “Jug 1”, Radna zona “Jug 2”, Radna zona “Jug 3”.

U strukturi preduzeća prema sektorima delatnosti najveći je broj preduzeća u sektoru delatnosti trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, nakon čega slede pravna lica i preduzetnici iz prerađivačke industrije i ostalih uslužnih delatnosti. Učešće pravnih lica i preduzetnika u oblasti poljoprivrede iznosi 3,13%.

S druge strane, najmanje učešće imaju preduzeća iz sektora rudarstva, snabdevanja električnom energijom, gasom i parom, praćeno finansijskim delatnostima i delatnostima osiguranja, poslovanjem nekretninama, te snabdevanjem vodom, upravljanjem otpadnim vodama i obrazovanjem, čije je učešće u ukupnom broju manje od 1%.

Takođe, treba istaći i razvoj opštine što se tiče turizma. Prepoznata je po brojnim manifestacijama koje organizuje, a raznovrsni resursi na području Rume i u njenoj okolini pružaju velike mogućnosti za razvoj različitih vidova turizma: od kulturnog, preko sportsko – rekreativnog, nautičkog, lovnog, ribolovnog do izletničkog, seoskog i eko turizma. Na teritoriji opštine su smešteni brojni kulturno-istorijski značajni Fruškogorski manastiri, a sama planina Fruška Gora je najveći rezervat lipe u Evropi, osim toga prošarana je sa stotinak kilometara pešačkih, šumskih staza, sa prelepim izletištima i brojnim jezerima.

Podsticaji Opštine Ruma

Prepoznajući značaj malih i srednjih preduzeća, opština Ruma već prati određene definisane procedure kojima prepoznaje potrebe i uključuje mišljenja i stavove predstavnika ovih preduzeća prilikom formiranja odluka koje se odnose na poslovno okruženje i obezbeđuje im podršku i podsticaje za poslovanje. Podsticaj se ogleda u sledećem: Opština na transparentan način definiše i usvaja odluke koje se odnose na lokalne takse i naknade (sprovodi javne rasprave o nacrtu odluka); Mišljenje privatnog sektora se uzima u obzir kroz Privredni savet, Socijalnoekonomski savet, Uniju poslodavaca i drugih manje formalnih oblika komunikacije; Opština nudi brojne olakšice privredi; Jedan od značajnih rezultata je prepoznavanje i vrednovanje realne slike o lokalnoj sredini od strane investitora i predvidivost potrebnog vremena i novca za registraciju preduzeća, izgradnju objekta, povezivanja na energetske i komunalne sisteme snabdevanja i zapošljavanja radne snage; Privredni savet, koji predstavlja vezu između lokalne samouprave i privrednog sektora.

Privredni savet

U Rumi zaseda i Privredni savet na kojem se sastaju predstavnici rumskih privrednika i čelnika Opštine Ruma. Privredni savet čini 10 članova – privrednika, i sastaje se jednom u 3 meseca. Zadatak privrednog saveta je da prati donošenje i promenu strategije i planova privrednog razvoja, prati sprovođenje planova i programa lokalnog ekonomskog razvoja, daje inicijative vezane za ekonomski razvoj i mišljenje o prioritetnim projektima lokalnog ekonomskog razvoja i planu kapitalnih investicija, prati aktivnosti na promovisanju privrednih potencijala opštine, daje predloge za unapređenje rada Opštinske uprave, a posebno organizacione jedinice koja se bavi poslovima lokalnog ekonomskog razvoja, javnih preduzeća, ustanova, organizacija i službi čiji je osnivač Opština Ruma radi poboljšavanja uslova za privređivanje u Opštini, obaveštava Opštinsko veće da se određenim predlogom odluke ili drugog akta utiče na položaj privrednih subjekata, a naročito ako se radi o programima podrške privredi odnosno o izmeni politike lokalnih javnih prihoda.
Na poslednjem Privrednom savetu, koji je održan u septembru, predsednica Opštine je najavila da se dolazak novih investicija tek se očekuje, i Rumu tek očekuju godine uzleta po završetku Fruškogorskog koridora i autoputa Ruma – Šabac.

Vizija opštine Ruma

U desetogodišnjem planu, do 2030. godine definisane su tri razvojna pravca Opštine – privredni razvoj, društveni uslovi i perspektive, kao životna sredina i očuvanje resursa. Na bazi ovih oblasti će biti definisane i osnovne težnje Opštine u narednom desetogodišnjem periodu. Opština Ruma se 2030. godine vidi kao razvijeni regionalni centar Srema, a koja na održivi način koristi raspoložive resurse za ostvarenje privrednog razvoja, uz unapređenu opštu privrednu strukturu u pravcu delatnosti većeg stepena dodate vrednosti i povoljne uslove za obavljanje privredne delatnosti i investiranje.

Zaključak

Ruma je pozicionirana kao opština od važnosti za ekonomski rast i razvoj privrede regiona, kako sa aspekta doprinosa poljoprivredi i vrednosti stvorenoj u ovom sektoru, tako i sa aspekta doprinosa industriji, koja sve više dobija na značaju u Opštini sa investicijama brojnih stranih multinacionalnih kompanija u Rumu, ali i osnivanjem i poslovanjem kvalitetnih i snažnih domaćih preduzeća.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: