Od 1. jula u obavezi ste da pređete na Google Analytics 4 – šta ova promena znači za biznise?

Opciji Google Analytics kakvu poznajemo bliži se kraj. Obavezan prelazak na novu verziju najavljen je za 1. jul, a mi otkrivamo kolike su razlike u odnosu na dosadašnju analitiku i, još bitnije, na šta obratiti pažnju prilikom migracije.

Opciji Google Analytics kakvu poznajemo bliži se kraj. Obavezan prelazak na novu verziju najavljen je za 1. jul, a mi otkrivamo kolike su razlike u odnosu na dosadašnju analitiku i, još bitnije, na šta obratiti pažnju prilikom migracije.

Kada bismo morali da uporedimo Google Analytics 4 (GA4) sa njegovom prethodnom verzijom, Universal Analytics (UA), razlike bi bile tolike da je najbolje reći da je u pitanju potpuno nov alat koji se i konceptualno i fizički značajno razlikuje od starog.

“Isprva sam pokušavao da namestim GA4 da funkcioniše i izgleda kao UA i to je bilo pogrešno. Od trenutka kada sam podvukao crtu i odlučio da zaboravim sve šta sam znao o analitici i da krenem ispočetka sa GA4, od tada su stvari počele da imaju smisao”, kaže Nenad Pantelić, stručnjak u oblasti optimizacije za pretraživače i PPC oglašavanja i Internet marketing konsultant.

U nastavku teksta Nenad sa nama detaljno deli koje su to nove opcije koje GA4 donosi, kako ih koristiti, na šta obratiti pažnju prilikom migracije, ali i kako će se ova promena odraziti na biznise.

Sve interakcije sa sajtom su sada događaji (Events)

Prva velika razlika, ističe Nenad, je u načinu na koji se sakupljaju podaci. “Universal Analytics je to radio po principu pregleda stranice (eng. pageview) u odnosu na pojedinačne posete tj. sesije (eng. sessions). Ali, ako se dogodi kupovina onda je to bilo beleženo kao Transakcija. Klik na dugme (npr. dodaj u korpu) u Universal Analyticsu je događaj (eng. event) koji se beležio samo ako smo ga prethodno definisali”, navodi on i dodaje:

U Google Analytics verziji 4 sve interakcije na sajtu se beleže kao događaji (Events). Velika količina ovih događaja se beleži automatski, odnosno nije potrebno dodatno podešavanje okidača i tagova u alatima poput Tag Managera. Na primer, dubina skrolovanja, klikovi na linkove koji vode na druge sajtove, korišćenje pretrage na sajtu, preuzimanje fajlova na sajtu, puštanje video snimaka… Sve se to meri i beleži automatski.

Organizacija izvora podataka

Sledeća velika razlika je u organizaciji naloga. “U Universal Analyticsu su se definisali Pregledi (eng. Views) dok se u GA4 izrađuju tzv. tokovi podataka (eng. Data streams). To znači da nema potrebe za pravljenjem više Property unosa za sajt, aplikaciju.. već se u jednom Property odeljku pravi više Data streams unosa”, objašnjava naš sagovornik.

Posebna prednost ovog sistema organizacije tokova podataka, dodaje naš sagovornik, je u tome što sistem automatski kombinuje podatke iz svih Data streams i modeluje jedinstvenu sliku o ponašanju korisnika koji posećuju sajt/app sa više uređaja:

To modelovanje korisnika se ranije radilo samo preko kolačića (cookies) dok GA4 koristi kombinaciju četiri metode. Najimpresivnija metoda je korišćenje veštačke inteligencije koja analizira ponašanja drugih korisnika sajta koji ispoljavaju bliske šablone našem ponašanju.

Nove, poboljšane metrike

Konačno, GA4 uvodi i meri nove metrike i dimenzije. “Na primer, nova metrika Average engagement time prikazuje prosečno vreme koliko je sajt bio u fokusu korisnika u pregledaču tj. prosečno vreme konzumiranja sadržaja sajta”, kaže naš sagovornik i ističe da se vreme meri samo za aktivne korisnike (Active users):

Dakle, samo podaci korisnika koji imaju određenu aktivnost učestvuju u merenju ove metrike Average engagement time.

Ova metrika, dodaje Nenad, je daleko korisnija od stare Average session duration ili Bounce Rate. Sličnih primera ima zaista puno. Predlog je da prođete kroz celokupan prikaz metrika i dimenzija na ovoj stranici.

Cross-device tracking

Najbolja stvar koju GA4 donosi, a koju Nenad posebno ističe, je gorespomenuto modelovanje korisnika za potrebe identifikacije. “Ovde nije reč o personalizovanom modelovanju već o pokušaju analitike da ustanovi putanju i ponašanje jednog istog korisnika dok koristi naš sajt”, objašnjava on i dodaje:

Na primer, ako ja ujutro posećujem Netokraciju sa telefona preko Chrome pregledača, tokom dana čitam tekstove sa laptopa, a onda se prijavim na newsletter tokom večeri sa telefona, ali sa drugog Safari pregledača onda će Google Analytics 4 pokušati da kreira ceo taj tok poseta i da vašoj analitici prikaže da je sve to uradila (i konvertovala) jedna osoba sa više uređaja.

Da bi to postigao Analytics koristi četiri metode:

* User-ID (ulogovanost na sajt);
* Google Signals (ulogovanost u Google nalog);
* Device ID (jedinstveni ID uređaja);
* Modeling (AI analiza ponašanja).

Iz ovoga je jasno da stari sistem uzimanja podataka iz kolačića (cookies) ili beleženje IP adrese nije više nužan faktor za uspešno oglašavanje – ističe Nenad. “Google je samouveren da ima načine da iskoristi druge podatke na osnovu kojih može odrediti koji su naši interesi, afiniteti, šta želimo da kupimo i slično”.

Prelazak na GA4 obavezan je od 1. jula. Šta će se desiti sa Universal Analitycs nakon tog datuma?

Ako ste mislili da je odgovor na ovo pitanje jednostavan, onda ste se prevarili. Nenad predlaže da ovu tematiku prođemo kroz odgovore na tri pitanja:

Da li će Universal Analytics sakupljati podatke nakon kraja juna 2023? Kratak odgovor: neće.
Da li će korisnici moći da pristupe svojim starim Universal Analytics (UA) nalozima i da pregledaju izveštaje? Kratak odgovor: moći će, ali samo do kraja 2023. godine.
Da li će korisnici moći da preuzmu stare podatke iz UA? Kratak odgovor: moći će, ali će i ta mogućnost biti ukinuta u bliskoj budućnosti.

“Universal Analytics (UA) će sakupljati podatke do kraja juna 2023. godine. To znači da će izveštaji imati podatke do tog datuma, a već od 1. jula 2023. metrike će imati vrednost nula. Jednostavno, sva nova merenja će biti moguća samo na verziji Google Analytcs 4 (GA4)”, objašnjava on i dodaje:

Naravno, pristup Universal Analyticsu i pripadajućim Pregledima (eng. Views) će biti moguć još šest meseci, odnosno do kraja 2023. U tom periodu korisnici mogu nesmetano da pregledaju stare podatke i izveštaje, izrađuju prilagođene izveštaje (Custom reports) i preuzimaju podatke.

Preporuka je da potrošite malo vremena i preuzmete podatke koji vam mogu zatrebati u budućnosti. Svaki izveštaj u okviru Universal Analytics sistema ima sekciju za “Export” podataka. Jednostavno možete preuzeti sirove podatke u xls, tsv, csv formatu. Takođe možete prebaciti podatke u Google Sheets tabele pa čak i kao PDF fajl.

Najbrži način da preuzmete veliku količinu podataka je preko Universal Analytics Reporting API poziva.

Google je najavio da će pre kraja 2023. obavestiti korisnike kada će kompletno ukinuti sve ove mogućnosti. To znači da u relativno bliskoj budućnosti stari UA neće više biti dostupan, a takođe će se ugasiti/onesposobiti Universal Analytics Reporting API.

Kako izvršiti migraciju? Na šta treba obratiti pažnju?

“Iz dosadašnjeg iskustva u migraciji, rekao bih da je najbitnije edukovati klijente i donosioce odluka u kompanijama o promenama koje GA4 donosi. Nama marketarima nije bilo preterano teško da prihvatimo promene, naučimo specifičnosti sistema i da se prilagodimo novonastaloj situaciji. Klijenti, sa druge strane, imaju bitnije obaveze nego da uče razliku između session-based & event-based trackinga ili kreiranja izveštaja na koje su navikli u UA”, ističe Pantelić. On dodaje:

Jedna od najvećih kritika upućenih Google-u, kada je GA4 u pitanju, se upravo odnosi na korisničko iskustvo prosečnog korisnika analitike. Ono je značajno osakaćeno u verziji 4, ako se poredi sa Universal Analyticsom.

GA4 izgleda kao beta verzija nekog proizvoda. GA4 izgleda kao proizvod napravljen za data analiste koji će samostalno kreirati izveštaje, tabele i grafikone u BigQuery ili Looker Studio alatima. GA4 za prosečnog korisnika izgleda nedovršeno.

Sama migracija, dodaje on, zavisi od sajta do sajta, od klijenta do klijenta. Google je pripremio šablonski niz koraka koji se lako implementiraju. Sve ostalo su fina podešavanja koja su prilagođena klijentu i potrebama sajta/aplikacije.

Nenad je za nas izdvojio i korake koje migracija podrazumeva:

* Instalacija osnovne GA4 tracking skripte na sajt/aplikaciju;
* Testiranje osnovog sakupljanja podataka;
* Pregled događaja (Events) koje GA4 automatski beleži;
* Pregled starih prilagođenih događaja (Custom Events) koje smo imali u UA;
* Migracija tih događaja u GA4 i njihovo testiranje;
* Definisanje i postavka konverzija;
* Implementacija eCommerce praćenja (ako je potrebno);
* Izrada prilagođenih metrika i dimenzija (ako je potrebno);
* Povezivanje GA4 sa drugim alatima (Google Ads, Search Console, Merchant Center…);
* Testiranje, testiranje, testiranje;
* Puštanje GA4 sistema na produkciono okruženje.

“Na kraju svih ovih koraka ostaje preporuka da napravite izveštaje koji su vam najpotrebniji jer je velika verovatnoća da postojeći u GA4 sistemu nisu prilagođeni vašim potrebama i navikama”, savetuje naš sagovornik.

Kako će se ova promena odraziti na biznise?

Ono što je očekivano jeste da će većina biznisa prolaziti kroz proces navikavanja na novi sistem. “Neki će potražiti alternative i iskoristiti priliku da napuste Google ekosistem. Tržište alata za analitiku nudi solidan broj kvalitetnih rešenja i neko ko želi jednostavno praćenje poseta može pronaći bolje rešenje od onog koji sada nudi GA4, poput LiteAnalytics”, kaže Pantelić.

Drugi uticaj koji će GA4 imati, dodaje naš sagovornik, je suštinska promena filozofije o tome šta se meri i kako se meri:

GA4 kao platforma daje biznisima veću kontrolu nad sakupljanjem, prikazom i analizom podataka. GA4 je objektivno bolji alat od Universal Analyticsa i prilagođen je omnichannel & multi-touchpoint ponašanju ljudi na internetu.

To znači da će vlasnici biznisa moći bolje da razumeju ponašanje posetilaca sajta, njihove navike i potrebe. U kombinaciji sa Google Signals podacima, GA4 će bolje modelovati korisnike i omogućiti nam da uvežemo i povežemo ponašanje korisnika čak i sa onih aplikacija i sajtova na kojima ne koriste kolačiće za praćenje (cookies).

U suštini, Google želi da popuni praznine u podacima koje su nastale na račun raznih propisa o privatnosti (GDPR), na račun ograničenja u pregledačima (browsers) i u prazninama koje nastaju kada isti korisnik pristupa sajtu/aplikaciji sa više uređaja.

GA4 je, dodaje on, prvi veliki korak u procesu AI modelovanja podataka za potrebe analitike. “Kao najdominantniji pretraživač, vlasnik najpopularnije video platforme, email platforme, mobile operativnog sistema… Google to obećanje može da ispuni bolje od ostalih konkurenata na tržištu. Samim tim vlasnici biznisa i sajtova će moći da se brže i kvalitetnije prilagode stanju na tržištu i da (verovatno) ostvare bolje poslovne rezultate”, zaključuje Pantelić.

Izvor: www.netokracija.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: