Godinu 2023. obeležile su inflacija i racionalizacija potrošnje

E-commerce Report 2023, za koji su istraživanje sproveli platforma za uporednu online kupovinu Idealno! (deo Heureka grupe) i Valicon, agencija za istraživanje tržišta, pokazuje da je 2023. godina bila godina racionalizacije i stagnacije u online poslovanju.

U digitalno doba, kada se internet kupovina sve više utvrđuje kao ključni segment trgovine, razumevanje trendova i potrošačkih navika veoma je važno za uspeh poslovanja. U tom duhu su Igor Martinović sa platforme za upoređivanje cena Idealno! i Matjaž Robinšak iz agencije za istraživanje tržišta Valicon 7. februara na vebinaru “Online kupci u 2023. i očekivanja u 2024. godini” predstavili nalaze izveštaja o e-trgovini 2023. Taj online skup bio je prilika da stručna i zainteresovana javnost proniknu u dinamiku i promene koje su obeležile online poslovanje u prošloj godini, i da bolje razumeju šta nas čeka tokom 2024.

Godina 2023. u znaku uvećanog šopinga generacija Z i Y

Istraživanje E-commerce Report 2023. otkriva da je godina za nama bila godina racionalizacije i stagnacije u svetu online poslovanja. Međutim, neke prodajne kategorije kao što su elektronika (sa udelom od čak trećine ukupnih prihoda, 33,3%), moda (25%) i proizvodi za kuću i baštu (22%) zadržale su svoju popularnost, a na domaćem tržištu je uočen i ozbiljan razvoj kupovine namirnica preko interneta. Zanimljivo, iako je lokalna kupovina i dalje dominantna, udeo kupovine iz inostranstva je porastao sa 24% na 30% u odnosu na 2022.

Robinšak je istakao uticaj generacije Z (do 27 godina starosti) i generacije Y (28-43 godine), koje postaju sve izraženije na online tržištu. Mobilni telefoni igraju vodeću ulogu u procesu kupovine (čak 70% pretraživanja ponuda i 58% ukupnih prihoda ostvareno je putem smartfona), što pokazuje stalno prilagođavanje tehnologije i online platformi potrebama savremenog potrošača.

Najveći broj povraćaja robe prošle godine odnosio se na odeću, uglavnom zbog neodgovarajućih veličina, što govori o važnosti detaljnih podataka o proizvodu, uključujući tabelu veličina, i to je jedan od segmenata gde veliki broj srpskih, ali i regionalnih veb-prodavnica i dalje ima prostora za napredak. Ipak, najveća urgencija razvoja uočena je u logističkom domenu (pre svega, u brzini i ceni dostave).

Od nameštaja do sportske garderobe

Martinović je podvukao da su potrošači u 2023. postali vrlo racionalni u potrošnji, što je dovelo do smanjenja impulsivnih kupovina. Tako se prošle godine na vrhu liste prioriteta među pojedinačnim proizvodima našao uglavnom kućni i baštenski nameštaj, sportska odeća, kao i mnogi drugi praktični proizvodi.

U tekućoj godini predviđaju se važni pomaci u korišćenju napredne tehnologije poput veštačke inteligencije i čet-botova. Ovi trendovi ukazuju na evoluciju e-trgovine, sa sve većim naglaskom na prilagođavanje ponude individualnim potrebama kupaca i poboljšanje korisničkog iskustva.

U marketingu se očekuje dalji razvoj performansnih kampanja korišćenjem alata kao što su PMax i CDP, dok se u SEO predviđa udaljavanje od prakse pretrpavanja ključnim rečima. Umesto toga, fokus će biti na kvalitetnom sadržaju, što mnogo govori o potrebama i interesovanjima kupaca.

E-commerce Report za 2023. pruža vredan uvid u trenutno stanje, ali i u doglednu budućnost online kupovine. Promene u navikama i očekivanjima potrošača, zajedno sa tehnološkim napretkom, oblikovale su dinamično i sve više personalizovano online okruženje. To istraživanje ne samo da otkriva ključne trendove, već pre svega omogućava firmama da bolje razumeju tržišnu situaciju i da budu dobro pripremljene za suočavanje s novim izazovima ubuduće.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Prijava na newsletter

Pročitajte još: