Fizičko ili tehničko obezbeđenje u preduzećima-šta izabrati?

Bez obzira na delatnost, svako preduzeće kao jedan od ciljeva ima zaštitu svoje imovine, lica i poslovanja. Upravljanje bezbednošću preduzeća zahteva pažljivu analizu i odabir odgovarajućeg sistema obezbeđenja, s obzirom na specifične potrebe i okolnosti. U ovom članku smo za vas, uz pomoć stručnih lica iz Steel Security-ja, istražili različite aspekte obezbeđenja i načine kako preduzeća mogu efikasno da se zaštite.

Bez obzira na delatnost, svako preduzeće kao jedan od ciljeva ima zaštitu svoje imovine, lica i poslovanja. Upravljanje bezbednošću preduzeća zahteva pažljivu analizu i odabir odgovarajućeg sistema obezbeđenja, s obzirom na specifične potrebe i okolnosti. U ovom članku smo za vas, uz pomoć stručnih lica iz Steel Security-ja, istražili različite aspekte obezbeđenja i načine kako preduzeća mogu efikasno da se zaštite.

Procena rizika-Prvi korak ka efikasnoj zaštiti

Pre nego što preduzeće donese odluku o vrsti obezbeđenja, ključno je obaviti temeljnu procenu rizika. Procena rizika podrazumeva analizu ključnih tačaka u organizaciji preduzeća i razmatranje stepena njihove zaštite. Ovaj proces podrazumeva i razgovor sa poslodavcem kako bi se utvrdilo ko ima pristup preduzeću, kao i da li postoji kontrola pristupa. Za neka preduzeća koja imaju specifične  potrebe, moguće je razmotriti i druge aspekte kao što su evakuacioni putevi, osvetljenje i uvođenje panik tastera. Kvalitetna procena rizika omogućava preduzeću da donese odluku o vrsti obezbeđenja koja najbolje odgovara potrebama tog preduzeća.

Kombinacija fizičkog i tehničkog obezbeđenja-Sinergija za veću efikasnost

U praksi, najefikasniji sistemi obezbeđenja uključuju kombinaciju fizičkog i tehničkog obezbeđenja. Ovakav pristup obezbeđuje potpunu zaštitu. Fizičko obezbeđenje pruža osečaj sigurnosti koja dolazi pre svega od fizičke prisutnosti. Službenici fizičkog obezbeđenja obavljaju patrole unutar i izvan zaštitnog objekta, deluju preventivno i represivno. Fizičko obezbeđenje kordinira i nadzire tehničke sisteme.

Tehničko obezbeđenje uključuje sisteme video nadzora i alarmne sisteme. Ovi sistemi imaju ključnu ulogu u zaštiti imovine. Prednosti tehničkog obezbeđenja jeste visoka pouzdanost, konstatna pokrivenost i mogućnost daljinskog upravljanja putem pametnih uređaja.

Investiranje u bezbednost-Trošak ili ulaganje u budućnost? 

Ulaganje u obezbeđenje poslovnog prostora treba gledati kao ulaganje u sopstvenu bezbednost i bezbednost preduzeća. U današnje vreme nijedno ozbiljno preduzeće ne funkcioniše bez bar jednog od navedenih sistema obezbeđenja, a često se koristi kombinacija oba sistema radi potpune sigurnosti. Ključ za uspešnu zaštitu leži u pažljivoj proceni rizika i odabiru odgovarajućeg sistema obezbeđenja.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: