Bogatstvo banatske opštine

Ono što Banat čini drugačijim je jedinstveno kulturno bogatstvo. Banatska opština Nova Crnja i njenih šest naselja čuvaju autentične spomenike kulture koji se tu nalaze godinama i novim naraštajima pričaju priču o istoriji na ovim prostorima.

Ono što Banat čini drugačijim je jedinstveno kulturno bogatstvo. Banatska opština Nova Crnja i njenih šest naselja čuvaju autentične spomenike kulture koji se tu nalaze godinama i novim naraštajima pričaju priču o istoriji na ovim prostorima.

Nova Crnja

Centar Nove Crnje čuva rimokatoličku crkvu čija je gradnja počela 1842. godine. Ova crkva posvećena Svetoj Agati, u porti čuva stabla japanskog jablana zasađenog iste godine kada je postavljen kamen temeljac crkve.

Srpska Crnja

Kuća Đure Jakića u Srpskoj Crnji veoma je značajan istorijski i kulturni spomenik. Rodna kuća srpskog pisca i slikara sagrađena je u 19. veku u stilu tradicionalne panonske kuće. Nakon smrti Jakšićevog mlađeg brata, pripala je selu i nakon rata pretvorena u zavičajni muzej. U kući se mogu videti Đurini radovi, pesme ali i etnološka zbirka. Takođe, u muzeju je otvorena i galerija sa delima savremenih umetnika koja je otvorena za posetioce.

Znamenitost Srpske Crnje je i dvorac Nojhauzen, sagrađen za nemačkog generala Frnca Nojhauzena. Ovaj dvorac je poslednji sagrađen dvorac u Vojvodini i shodno tome, jedan od najočuvanijih. Ovu građevinu koju krasi luksuzno opremljena unutrašnjost i uređen park koji je okružuje, izgradio je nepoznati ruski zarobljenik, arhitekta, u stilu eklektike sa elementima klasicizma i baroka tokom trajanja Drugog svetskog rata. Dvorac je otvoren za posetioce.

Radojevo

U jednom od najstarijih sela u Banatu, u Radojevu, nalazi se pravoslavna crkva Svetog Nikole koja svojim izgledom, monumentalnošću i jedinstvenom unutrašnošću predstavlja značajno i zaštićeno kulturno dobro. Sadašnji hram podignut je 1841. godine na mestu nekadašnjeg srušenog hrama. Unutrašnost crkve obogaćena je jedinstvenim konstruktivnim rešenjima, vrednim ikonostasom sa 34 ikone i pevnicama završenim davne 1858. godine kao rad nepoznatog umetnika.

Toba

Najstariji javni objekat nalazi se u Tobi. Doseljenici iz Segedina su 1811. godine osnovali selo Toba, koje predstavlja najmanji deo opštine Nova Crnja. Značajni javni objekti u Tobi izgrađeni su dokom 19. i početkom 20. veka. Sadašnja zgrada mesne kancelarije spada u jednu od tih objekata, a po starosti je prati rimokatolička crkva Svetog Trojstva završena 1873. godine.

Iako mala, ova opština ima dosta toga da ponudi onima koji odluče da je posete. Dvorac, jedinstvena gradnja i obilazak bogomolja koje predstavljaju kulturno dobro, čini jednu potpunu i jedinstvenu turističku atrakciju.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: