Zašto je marketing zasnovan na lokaciji vredan razmatranja?

Marketing zasnovan na lokaciji je prvenstveno strategija koja koristi geografsku lokaciju korisnika mobilnog uređaja za slanje obaveštenja ili sadržaja vezan za to određeno mesto.

 

Šta ako biste mogli da prilagodite marketinške poruke po nivou, na osnovu toga gde se vaši potrošači nalaze, u realnom vremenu?

Na primer, slanjem tekstualne poruke koju ste izabrali da ponudite popust na proizvod ili uslugu kada kupac uđe na unapred definisanu lokaciju, kao što je vaša prodavnica? Ili tako što ćete podsetiti svoje klijente da je srećan sat i da nudite specijalne ponude dva za jedan, kada su u blizini vašeg bara ili restorana u određeno doba dana?

Isporuka relevantnog sadržaja ciljnim kupcima je ključna prednost koju lokalni marketing ili marketing zasnovan na lokaciji donosi u jednačinu.

To je suštinska strategija koju treba razmotriti, posebno ako uzmete u obzir da je oglašavanje na mobilnim uređajima zauzelo najveći udeo na tržištu 2022. godine sa 34 milijarde dolara. (Sve u svemu, potrošnja na digitalni marketing iznosila je neverovatnih 77 milijardi dolara.)

U ovom članku ćete naučiti koliko je važno iskoristiti podatke sa mobilnih uređaja korisnika za kreiranje sadržaja (oglasa, ponuda itd.) koji će pokretati poslovanje.

Proći ćemo šta je tačno lokacijski marketing, proći kroz nekoliko različitih marketinških metoda zasnovanih na lokaciji i objasniti zašto bi to trebalo da bude deo vaših napora u oblasti digitalnog marketinga.

Šta je marketing zasnovan na lokaciji?

Marketing zasnovan na lokaciji je prvenstveno strategija koja koristi geografsku lokaciju korisnika mobilnog uređaja za slanje obaveštenja ili sadržaja vezan za to određeno mesto.

Postoje dva načina da definišete lokacije kako se odnose na marketing:

* Po GPS koordinatama na mobilnom uređaju.
* Primenom tehnologije „svetionika“ zasnovane na Bluetooth-u za pokretanje oglasa ili upozorenja kada su potrošači na mestima (tj. prodavnicama) do kojih GPS signali ne mogu uvek da dosegnu.

Možda ćete naići na ovo poslednje opisano kao marketing u blizini, ali glavna razlika je u tome kako se generišu podaci o lokaciji. (Beacons su fizički instalirani i identifikuju lokacije na maloj udaljenosti, kao što je prolaz prodavnice.)

Kada razmišljate o prednostima lokacijskog marketinga, jedan element se brzo popne na vrh gomile, a to je relevantnost.
Umesto guranja generičkih oglasa kroz kanale i nade da će neki od njih imati odjek, marketing zasnovan na lokaciji omogućava trgovcima da isporuče visoko ciljane poruke koje dopiru do potrošača dok obavljaju svoje dnevne aktivnosti.

Generalno, marketing zasnovan na lokaciji najbolje funkcioniše za brendove ili preduzeća sa maloprodajnim lokacijama. Na primer, prodavnica nameštaja može da pošalje popuste kupcima koji su se zaustavili na parkingu tržnog centra u kome se prodavnica nalazi tokom prazničnog vikenda.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: