Stanje martecha u 2023. godini

U 2022. godini je bilo značajno manje sredstava za marketinšku tehnologiju nego prethodnih godina, ali je tokom godine bilo znatno više najava novih proizvoda, ažuriranja funkcija i aktivnosti spajanja i preuzimanja.

U 2022. godini je bilo značajno manje sredstava za marketinšku tehnologiju nego prethodnih godina, ali je tokom godine bilo znatno više najava novih proizvoda, ažuriranja funkcija i aktivnosti spajanja i preuzimanja.

Lansiranje novih proizvoda

U 2022. godini bilo je 376 najava novih proizvoda koji odražavaju rezultate ulaganja u kompanije marketinške tehnologije. Ovo je bio značajan skok sa 225 u 2021. godini

Investicije

Nasuprot tome, ulaganja u martech kompanije su opale sa 39,8 milijardi dolara u 2021. na 28,4 milijarde dolara u 2022.godini. Važno je napomenuti da ovi brojevi ne uključuju ulaganja u startapove za kreiranje AI sadržaja. Ovo bi sigurno povećalo ukupne brojke za 2021. i 2022. ali možda nije uticalo na odnos između dve godine. Verujemo da su ekonomska neizvesnost i „umor od ulaganja“ u tržišnoj industriji bili ključni faktori za pad investicija.

Martech 2023. i kasnije

Gde ovo ostavlja martech dok se krećemo u 2023?

Sa toliko neizvesnosti u vezi sa globalnom ekonomijom, većina kompanija zauzima konzervativniji pristup marketingu, marketinškim troškovima i tehnologiji. Budžeti se pooštravaju i pritisak da se ispune ciljevi prihoda biće intenzivan.

U tom kontekstu, i dalje postoji stabilana želja o potrebi da se konsoliduje broj alata u industriji i pojedinačnih martech grupa. Sa više od 15.000 proizvoda u ponudi, ne izgleda da se industrija konsoliduje u celini.

Smanjenje broja proizvoda u pojedinačnim martech stogovima i dalje je tema razgovora. Ovo je jednostavan i nerealan odgovor na budžetska ograničenja. Ako smanjenje broja proizvoda negativno utiče na prihod, šta ste postigli? Troškovi tehnologije se mogu smanjiti, ali će troškovi akvizicije kupaca rasti, a ciljevi prihoda će biti promašeni.

Umesto da se fokusiraju na smanjenje broja alata za smanjenje troškova, marketinški timovi bi trebalo da racionalizuju svoje gomile kako bi eliminisali ugovore, proizvode i funkcionalne viškove i odbacili proizvode koje niko ne koristi.

U isto vreme, trebalo bi da postoji stalna evaluacija stekova kako bi se osiguralo da se alati u potpunosti koriste, doprinose marketinškim i korporativnim ciljevima i da rade prema očekivanjima.

I dalje iznenađuje koliko malo kompanija zna šta je zapravo u njihovoj grupi ili koliko dobro ti proizvodi rade. Pre ili kasnije će doći do obračuna i nadamo se da će to biti zbog prekoračenja budžeta, a ne zbog problema privatnosti podataka ili bezbednosti što je pravi rizik kada se slepi.

Još ništa niste videli

Uprkos ekonomskim zabrinutostima i onome što može biti teška godina za industriju, izgledi za martech izgledaju sjajni. Martech nije jedna homogena industrija, već se sastoji od više od 500 različitih kategorija od kojih su neke previše uložene (koliko nam je još CRM-ova potrebno?), dok su druge potpuno nove i izazivaju tonu uzbuđenja (tj. AI -pokrenuti sadržaj).

Inovacije u našoj industriji su vođene promenom ponašanja potrošača, novim kanalima ka tržištu, sve fragmentiranijom perspektivom, propisima i tehnološkim inovacijama. Skot Brinker to opisuje u svom članku: „2023. će biti haotična godina za martech, ali početak ogromnog talasa rasta“ – obavezno štivo za sve u i oko industrije.

Brinker predviđa da će rast u narednih sedam godina biti manji od svega što smo do sada videli vođeno onim što on naziva novim tehnološkim S-krivama koje on definiše kao:

* Veštačka inteligencija (AI)
* Proširena i virtuelna stvarnost (AR/VR)
* Sastavljivost
* Veb3

Iskoristite ovu godinu da racionalizujete, pregledate i precizirate svoj skup.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: