Šta je rešavanje identiteta i kako se platforme prilagođavaju promenama privatnosti?

Rezolucija identiteta, nauka o povezivanju sve veće količine identifikatora potrošača sa jednom osobom dok on ili ona komunicira na različitim kanalima i uređajima, postala je kritična za uspeh marketinga, kao i od suštinskog značaja za poštovanje zakona o privatnosti potrošača.

Rezolucija identiteta, nauka o povezivanju sve veće količine identifikatora potrošača sa jednom osobom dok on ili ona komunicira na različitim kanalima i uređajima, postala je kritična za uspeh marketinga, kao i od suštinskog značaja za poštovanje zakona o privatnosti potrošača.

Centralno za to su platforme za rešavanje identiteta, što je softver koji integriše identifikatore potrošača preko kanala i uređaja na način koji je tačan, skalabilan i usklađen sa privatnošću kako bi se stvorio postojan i adresiran individualni profil. Platforme za rešavanje identiteta omogućavaju marketinškim stručnjacima da „zatvore petlju“ marketinga kupaca, analitike i usklađenosti sa sveobuhvatnim holističkim pogledom na aktivnost u svim kontaktnim tačkama i kanalima korisnika organizacije. Takvi identifikatori mogu i treba da obuhvataju signale i atribute podataka na mreži (uređaj, e-pošta, kolačić ili ID oglasa za mobilne uređaje) i van mreže (ime, adresa, broj telefona).

Zašto su trgovcima potrebne platforme za rešavanje identiteta?

Prihvatanje povezanih zvučnika, rešenja za kućnu automatizaciju, pametnih televizora i nosivih uređaja nastavlja eksponencijalno da raste. Predviđeno je da će se broj uređaja povezanih na IP mreže do kraja 2023. godine povećati na više od tri puta više od globalne populacije, sa 3,6 umreženih uređaja po glavi stanovnika.

U ovom konkurentskom okruženju, ključno je da trgovci brenda razumeju koji onlajn uređaji i ponašanja van mreže pripadaju potrošaču, kao i ko je taj potrošač. Svaki put kada potrošač stupi u interakciju sa brendom, bez obzira na kanal, tom pojedincu se može pripisati drugačiji identifikator (koji se takođe naziva ključ). Ovi identifikatori mogu uključivati e-poštu, IP ili fizičku adresu, kao i broj mobilnog telefona, digitalnu oznaku ili kolačić.

Međutim, tačno rešavanje identiteta potrošača pokazalo se izazovnim za većinu trgovaca brendovima.

Taj izazov obećava da će postati još teži jer tehnološke kompanije prave promene koje u suštini odbijaju kolačiće trećih strana, jedan od ključnih identifikatora koji se koristi za spajanje podataka o identitetu. Google je najavio planove za postepeno ukidanje kolačića trećih strana u svom Chrome pretraživaču krajem 2023. Apple ima slične planove za IDFA, svoj identifikator za oglašivače, koji zahteva od korisnika da se uključe u program. U ovom trenutku, samo 20% korisnika iOS-a se odlučilo da to omogući, dodatno naglašavajući preferencije potrošača za privatnost.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: