SLOVENAČKA AVIOKOMPANIJA PODNELA ZAHTEV ZA STEČAJ

Slovenačka Adrija suspendovala sve letove zbog finansijskh problema i podnela zahtev za za otvaranje stečaja. Adrija je saopštila da je uprava kompanije zahtev podnela Okružnom sudu u Kranju zbog nelikvidnosti kompanije.

Slovenačka Adrija suspendovala sve letove zbog finansijskh problema i podnela zahtev za za otvaranje stečaja. 

Adrija je saopštila da je uprava kompanije zahtev podnela Okružnom sudu u Kranju zbog nelikvidnosti kompanije. Nadležni sud sada ima dvodnevni zakonski rok u kojem treba da donese odluku o otvaranju stečajnog postupka.

Kompanija najavljuje da će otkazati sve predviđene letove. Ovakav rasplet drame u Adriji zapravo je najavljen u ponedeljak ujutru kada je slovenačka vlada poručila da neće finansijski pomoći posrnuloj aviokompaniji koja je u vlasništvu nemačkog fonda 4K Invest.

“Precizno smo analizirali stanje u Adriji i ustanovili da je finansijska rupa bitno veća od očekivanja”, rekao je ministar ekonomije Zdravko Počivalšek. On je rekao da bi za trenutno spasavanje kompanije trebalo uložiti 28 miliona evra i da je jedini izlaz u stečaju. Nakon toga, kaže Počivalšek, moguća su dva scenarija.

Prema njegovim rečima, po prvom scenariju stanje na vazduhoplovnom tržištu bi se samo po sebi regulisao nakon nekog vremena jer bi veze iz Ljubljane s drugim destinacijama preuzele druge avio kompanije, a druga je mogućnost da se Slovenija odluči na osnivanje nove avio kompanije.

Za dobijanje novih dozvola i licenci za osnivanje nove kompanije trebalo bi od tri do šest meseci, a vlada u tom smislu vodi razgovore s nemačkom Lufthanzom koja bi pomagala savetima, ali ne bi ušla u vlasništvo takve kompanije, rekao je Počivalšek i naveo da je pre toga potrebno napraviti poslovni plan budućeg avioprevoznika.

Po oceni ministra ekonomije, samo za očuvanje linija s evropskim gradovima s kojima je Adria bila povezana bile bi potrebne subvencije od 4 do 5 miliona evra godišnje, što bi vlada bila spremna da uloži nakon što promeni postojeći zakon o vazduhoplovstvu, ali bi za osnivanje nove avio kompanije bilo potrebno obezbediti politički konsenzus u Sloveniji, ocenio je Počivalšek.

 

Izvor: Delo

Prijava na newsletter

Pročitajte još: