PURE – zdravlje u luksuznom pakovanju iz Novog Sada

NULL

Borovnica se od davnina koristi za poboljšanje krvne slike, jačanje imuniteta, ali i za oporavak posle teških bolesti, dok su ukus, miris i nutritivni sastav uveliko prepoznati i korišćeni u prirodnoj medicini. Borovnica je jedan od najsnažnijih anti-oksidanata koji se može naću u prirodi i sadrži veliku količinu vitamina, minerala i oligoelemenata. Zbog visokog nivoa polifenolnih jedinjenja ima značajan uticaj na snižavanje lipida u krvi i regulaciju krvnog pritiska u telu. Sve ovo će biti jasnije, ako kažemo da su polifenoli – flavonoidi, odnosno antocijani, poznatiji po svom prisustvu u vinu, samo sto ih borovnica poseduje u značajno većem procentu.

Veliki broj istraživanja u svetu postoji o upotrebi borovnice u medicinske svrhe, a neka su ustanovila neverovatne rezultate. Po jednom od njih rađenog u Japanu na uzorku od 16 000 ljudi u periodu od 6 godina, ustanovljeno je da je usled dnevnog konzumiranja soka borovnice, proces mentalnog starenja kod ispitanika usporen za 2,5 godine. Drugo zanimljivo istraživanje je sprovedeno na uzorku od 93 000 osoba, koji su kroz borovnicu unosili velike količine antocijana, te je stepen rizika srčanog udara smanjen za 23%.

Svoje zdravlje poboljšajte i sačuvajte koristeći proizvode sa borovnicom koji se proizvode kod nas u Srbiji. Proizvode koji nisu hrana već zdravlje naći ćete pod domačim brendom PURE.

Preduzeće Lab-Set iz Novog Sada, osnovano je 1999. godine, a od 2014 godine ulazi u intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, u oblasti voćarstva. Zasnivaju višegodišnje zasade trešnje i borovnice. Tokom prvih godina poslovanja u primarnoj poljoprivredi, svoje proizvode su uglavnom prodavali kao sveže za tržište EU i Rusije. Oko 90% svoje proizvodnje izvoze na tržište EU.

Kako su, prema rečima vlasnika Predraga Sladojevića, uspeli da zadovolje visoke zahteve partnera iz Evrope tako su samostalno želeli da podignu nivo kvaliteta sirovina na maksimum, proizvodeći sveže voće bez rezidua.

Ideja o preradi sveže borovnice postaje značajna prošle 2020. godine kada eksperimentalno u manjoj količini počinjemo sa proizvodnjom nekoliko različitih prerađevina. Napravili smo matični sok borovnice, sušenu borovnicu, šest tipova džemova od borovnice i liofilizovanu borovnicu. Tokom ove probne godine rada profilisali smo proizvode, te se u potpunosti usmerili ka proizvodnji zdrave hrane. Izbačeni su svi proizvodi koji su sadržavali šećer, te smo u celosti ostali u nisko kaloričnim proizvodima, bez dodataka, koji potrošaču nude prvo zdravstvene benefite, a onda i ukusne prehrambene artikle. Zdravo, može biti i ukusno – kaže Sladojević.

Proizvodi od čiste borovnice su veoma retki u svetu, jer se radi o voću čije se ukupne površine procenjuju na ispod 100 000 ha, te se samim tim radi i o najskupljem voću na svetu.

Na osnovu ovih podataka mi smo se odlučili da proizvodimo zdrave proizvode koji ne sadrže ništa drugo sem čiste borovnice ili su primese dovedene na zanemarljiv nivo. Tako smo formirali brend PURE. U okviru ovog brenda sastav proizvoda je 100% čista borovnica. Tu spadaju matični hladno ceđeni sokovi i liofilizovana borovnica. U našoj proizvodnji napravili smo i brend Fruitology u okviru koga su proizvodi koji sem borovnice sadrže i neke druge materije, kao što je stevia, eritritol, kao prirodni zasladjivači ili cvetovi lavande ili rum. Ovi proizvodi imaju veoma visok sadržaj borovnice od oko 92-95%, ali ipak nisu u potpunosti izrađeni od nje. Oba brenda imaju veoma kvalitetne i zdravstveno čiste proizvode – kaže Sladojević.

Kako njihovi proizvodi spadaju u grupu luksuznih proizvoda, mnogo pažnje su, prema rečima Sladojevića, posvetili dizajnu svojih proizvoda, odnosno pakovanjima, te sem što imaju dobar ukus, mogu biti veoma lep poklon za bilo koju priliku.

Sladojević ističe da, za sad, samo izvoze, a ne prodaju u Srbiji, ali i da je veoma teško probiti se na tržištu. Prepoznati su, kaže, jer su izlagači iz Srbije na Dubai Expo.

Kad su u pitanju saveti za one koji kreću njihovim putem Sladojević kaže da je strpljene izuzetno važno.

Naš put je za strpljive i sve one koji ne očekuju uspeh preko noći. Još puno rada i truda treba uložiti da ovi proizvodi zažive na tržištu i mi smo na to spremni. Rizik od neuspeha je uvek prisutan, ali verujemo da će rad i trud na kraju rezultirati uspehom – zaključio je Sladojević.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: