Proširenje kapaciteta luke Bogojevo za 5,6 miliona evra

NULL

Proširenje područja Luke u Bogojevu predviđeno je nacrtom plana detaljne regulacije čiji je naručilac Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Procenjena vrednost investicije u proširenje kapaciteta Luke Bogojevo iznosi 5,6 miliona evra i to 3,2 miliona evra u lučku infrastrukturu, a 2,4 miliona evra za suprastrukturu. Nosilac izrade plana je Opština Odžaci, a obrađivač Zavod za urbanizam Vojvodine. Idejno rešenje izradilo je preduzeće Ehting doo iz Beograda.

Projektom je predviđena izgradnja novih silosa za žitarice i uljarice, skladišta za mineralna đubriva i otvorenog i zatvorenog skladišnog prostora za rasute terete (šljunak i pesak) i komadnu robu. Gradiće se kontejnerski terminal manjeg kapaciteta, kao i terminal za tečne terete sa četiri cisterne kapaciteta 4×4000 m3. Projekat podrazumeva i izgradnju industrijskih koloseka i njihovo povezivanje sa javnom železničkom infrastrukturom, kao i gradnja internih saobraćajnica, manipulativnih površina i parkinga. U blizini glavnog ulaza u luku planirana je nova upravna zgrada, a u planu je i niz pomoćnih i infrastrukturnih objekata kao što su portirnice, kolske vage, garaže, rezervoari za energente, trafostanice, merno-regulacione stanice, pumpno-agregatna postrojenja, bunari, hidranti, separatori, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Cilj projekta je da se izgradnjom novih silosa za žito i uljarice, kao i dodatnih skladišnih prostora i prateće lučke infrastrukture omogući veća iskorišćenost povoljnog geosaobraćajnog položaja Luke Bogojevo u odnosu na regione Bačke i istočne Hrvatske.

Luka Bogojevo je dominantno vezana za pretovar poljoprivrednih proizvoda, i to žitarica i veštačkog đubriva, a u proteklih pet godina promet roba koji se pretovari je između 200 000 t i 300 000 t razne robe na godišnjem nivou. Izgradnjom dodatnih kapaciteta, kao i proširivanjem vrsta lučkih usluga luke Bogojevo, očekivani nivo povećanja obima pretovara procenjuje se na preko 600 000 tona, čime će ova luka ispuniti uslove za uključivanje u Core TEN-T mrežu rečnih luka. Luka u Bogojevu počela je sa radom 2005. godine sa statusom međunarodne luke, a u 2019. godini bila je treća u Srbiji po obimu pretovara žitarica, iza luka Novi Sad i Pančevo.

Luka Bogojevo se nalazi na oko 50 kilometara od Sombora i Kule, oko 60 kilometara od Vrbasa, oko 100 km od Subotice. Ovi privredni centri su saobraćajno povezani sa Bogojevom, zbog čega se može reći da privredno zaleđe ove luke čini cela Bačka, ali i alternativa za Luku Osijek, naročito u periodima niskog vodostaja Drave. Planirano proširenje kapaciteta ovu luku će učiniti konkurentnijom u odnosu na Luku Vukovar.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: