Neformalno obrazovanje za povratnike i lokalno stanovništvo na teritoriji Srbije

Jedna od mera podrške ekonomskog jačanja povratnika i lokalnog stanovništva, koje finansira Vlada Savezne Republike Nemačke su programi obuka za građanstvo iz neformalnog obrazovanja i stručnog osposobljavanja u različitim zanimanjima

Jedna od mera podrške ekonomskog jačanja povratnika i lokalnog stanovništva, koje finansira Vlada Savezne Republike Nemačke su programi obuka za građanstvo iz neformalnog obrazovanja i stručnog osposobljavanja u različitim zanimanjima. U proteklom periodu je 110 polaznika sa teritorije cele Srbije, od kojih 51 povratnika iz inostranstva po bilo kom osnovu, besplatno unapredilo svoje kvalifikacije za domaće tržište rada. Obuke je, u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ, realizovao Zanatsko obrazovni centar “Adžija” u saradnji sa Nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK).

Obuke su se realizovale u 4 različite oblasti – IT, administraciji, nezi lepote i zanatima, iz preko 30 različitih zanimanja. Kursevi iz oblasti IT i administracije su bili održavani onlajn, pružajući mogućnost polaznicima iz cele Srbije da iz svojih domova prisustvuju nastavi, što se pokazalo kao odličan modalitet za vreme pandemije Kovid-19. Obuke je završilo 63 žene i 47 muškaraca, od kojih su se neki svesno odlučili za deficitarna zanimanja kao što su zavarivanje, upravljanje građevinskim mašinama ili krojačko. Kurs grafičkog dizajna je pobudio jednako interesovanje među oba pola, a najviše učesnika je bilo u Beogradu, Boru, Novom Sadu i Obrenovcu.

Pored podrške u edukaciji i zapošljavanju, program je obezbedio i savetovanje polaznika kurseva, kako o uspešnijem korišćenju ostalih mera podrške za socijalnu i ekonomsku (re)integraciju koje nude nacionalne institucije, međunarodne i nevladine organizacije, tako i o drugim mehanizmima pomoći koje obezbeđuje Nemačka razvojna saradnja, posebno kroz DIMAK.

Promocija zapošljavanja jedan je od strateških ciljeva DIMAK centra i podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanja i reintegracije, kao i obukama za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao. Partneri DIMAK-a su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

Kontakt za saradnju sa medijima:
Marija Branković, Communications and PR Manager
Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH
M: + 381 63 538 672
E:marija.brankovic@giz.de

 Prijava na newsletter

Pročitajte još: