Najnoviji saveti za poslovanje preduzeća

NULL

Razvitak i unapređenje poslovanja preduzeća nije jednostavan proces ni u „srećna vremena“. Konstantna trka za boljim mestom na tržištu, značajnijim i dugotrajnijim proizvodom, za većim brojem potrošača i realnim profitom mogu se činiti kao kratka lista preduzetničkog poduhvata u 21. veku.

Kao što je pandemija iznenadila zdravstveni svet i društvo u celini, tako stagnacija i dalje čini nelagodu pri samom pomenu – a, ipak se, nekako dešava. Šta bi trebalo preduzeti i da li postoje „nova pravila“?

Prognoza poslovanja za narednih pet godina

Na početku beše sigurnost u brzu prolaznost pandemijske stvarnosti. Danas je živimo već godinu i po dana. Za to vreme, stručnjaci su napravili kraće predviđanje poslovanja i određene korake za naredni period.

Recimo, kada je u pitanju Evropa, u narednih pet godina većina najvećih evropskih preduzeća verovatno neće ostvariti rezultate projektovane pre početka krize. Iako su brojke negde stabilne, to je daleko od zadovoljavajuće predikcije. Najjače pogođeni sektori (globalno) su automobilska industrija, turizam i zabava.

U Nemačkoj su, na primer, najviše pogođeni sektori transporta, logistike, avioindustrija, maloprodaja, turizam i ugostiteljstvo i kultura, a gubitke nisu osetili nosioci onlajn trgovine, službe za dostavu, supermarketi, drogerije i farmaceutska industrija. Kada je reč o Srbiji, podaci sa kraja prošle godine pokazali su stabilnost u IT industriji, među kurirskim radnicima i kada su u pitanju kućni majstori i građevinski radnici.

Šta možemo da uradimo?

U prvim mesecima pandemije, poslodavci su se trudili da se što više radnika prebaci na rad od kuće (ukoliko priroda posla to dozvoljava). Nekima je to i danas rutina, neki su se vratili na svoja radna mesta, a neki su sve vreme ili većinu vremena bili zatvoreni.

Korona je uticala i na tržište osposobljavanja, koje je direktnom linijom umanjilo mladima šansu za odabir za obuku na određeno radno mesto. Nosioci preduzeća moraju, dakle, da imaju svest o tome da njihovo održavanje i drugačiji pogled na poslovanje može da povuče i zadrži inovativnu radnu snagu, a unapredi rad i osigura budućnost.

Prvo pravilo je da komunicirate.

Vaši aktuelni i novi radnici žele korisnu informaciju – da, ali traže i osećaj brige. Kada su u pitanju krizna vremena, nastojte da uvek budete otvoreni prema radnicima.

Što se tiče krajnjih korisnika, slušajte ih, pružajte povratnu informaciju i analizirajte pitanje iza pitanja. Kada razmišljate o tome šta kupcu nije jasno, šta traži od proizvoda ili koje slabosti primećuje, takva misao će vam pomoći da pozicionirate kompaniju na tržištu, pa i da razvijete proizvod ključan za rad.

Koji su benefiti vašeg proizvoda?

Opisivanje proizvoda i usluga je davno prošlo vreme. Tako je bilo pre korone, a tokom i nakon korone epiteti u takvom kontekstu biće nešto slično bogohuljenju. Da biste izbegli tu kardinalnu grešku, potrebno je da korisniku prikažete na jasan, koncizan i originalan način čime i kako rešavate njegove probleme. To je benefit vašeg proizvoda ili usluge. Na taj način podižete nivo svog poslovanja.

Jedan isti proizvod za sve kategorije potrošača

Ukoliko niste strogo precizni sa svojom ciljnom grupom, pozabavite se razlikama u znanju i veštinama kod svojih korisnika. Na primer, ukoliko se vaša kompanija bavi onlajn trgovinom, ne možete da pretpostavite da samo mladi koriste wi-fi, računar i svoje onlajn podatke prilikom onlajn kupovine – razmišljajte da je i penzionerima potrebna kupovina.

Budite društveno odgovorni

Možda je popularno, ali sigurno nije otrcano, a ni beskorisno.

To znači da je pogotovo danas važno da uspostavite visoke i dosledne moralne standarde poslovanja, jer ćete tako pokazati zahvalnost i svojoj zajednici i svojim zaposlenima. To možete učiniti tako što ćete definisati socijalnu misiju, koja će opisati način na koji ćete aktivno pomagati zajednici u kojoj poslujete; edukujte zaposlene i volontirajte u zajednici s vremena na vreme.

Ostaćete prepoznatljivi i dobićete poverenje.

 

Ovo je samo jedan od tekstova koji možete pročitati u novom broju Biznis vesti magazina. Pretplatite se OVDE 

 

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: