Kineske kompanije najveći izvoznici u Srbiji

kineske kompanije najveći izvoznici u srbiji

Najveći izvoznici u Srbiji su kineske kompanije „Ciđin majning“, „Ciđin koper“ i „HBIS grupa“. Ukupno su 2023. godine izvezle robu vrednosti od gotovo dve i po milijarde evra. Rudarsko-topioničarski basen “Bor” kineski partneri preuzeli su 2018. godine, a železaru u Smederevu 2016. – nakon prethodne posete predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga našoj zemlji. 

Kineske kompanije koje prodaju bakar, zlato i čelik na tronu su najvećih izvoznika. Rekord u izvozu drži kineski “Ciđin majning”, u čijem vlasništvu je rudnik “Čukaru Peki”. Iz Brestovca je tako prošle godine u svet plasirana roba vrednosti 1,15 milijardi evra, a odmah potom na listi su Bor i Smederevo.

“U pitanju je jedan uspešan projekat u pronalaženju strateških partnera za železaru u Smederevu i za rudarski kraj u okolini Bora i Majdanpeka, imajući u vidu da je bio pokušaj ranije Vlade da nađe strateške partnere. Do momenta dok nisu kineski partneri bili zainteresovani, nije se mogao taj problem završiti i on se uspešno završio i vidimo rezultate u pogledu vrlo značajnog izvoza i u pogledu dugoročnosti te investicije”, rekao je Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije.

Nove investicije sa istoka planete mogle bi da stignu na istok naše zemlje. Da Srbija postane najveći proizvođač bakra u Evropi, namera je čelnika kompanije “Ciđin” koji, uz podizanje ekoloških standarda, najavljuju velika ulaganja u narednih pet godina.

“Ono što možemo identifikovati kao brojne prednosti koje mogu doneti našoj zemlji odnose se na povećanu proizvodnju i izvoz bakra, sa jedne strane, a sa druge strane, povoljniji trgovinski bilans za našu zemlju, uticaj na ekonomski rast ali, svakako, i diversifikaciju srpske ekonomije i porast radnih mesta u ovoj delatnosti”, saopštio je prof. dr Veljko Mijušković, docent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Radna mesta u smederevskoj železari sačuvala je kineska “HBIS grupa”, gigant u proizvodnji čelika.

“Problem je potencijalno pitanje kvota koje može uvoditi Evropska kao što je bio slučaj i ranije, 2019. godine, kada je bio sukob na relaciji SAD-Kina. Sa treće strane, i kada govorimo o karbonskim taksama koje prete, ali činjenica je da je taj čelik, koji se proizvodi od strane kineske kompanije “HBIS” kod nas, cenovno konkurentan i da nalazi svoje kupce i u Evropi a i šire”, izjavio je Stanić.

Širenje uticaja Kini je donela Inicijativa Pojas i put, pokrenula 2013. godine, koja se punu deceniju proteže i do Srbije.

“Možemo reći da postoji, u najmanju ruku, trostruka dobit za Republiku Srbiju. Sa jedne strane, govorimo o porastu trgovinske razmene sa partnerima, zemljama učesnicama ove inicijative, sa druge strane, o razvoju infrastrukturnih projekata, puteva i prateće infrastrukture i, konačno, porastu investicija iz Narodne Republike Kine, kojima smo sada sve atraktivnije tržište”, kazao je Mijušković.

Kineske investicije u Srbiji uposlile su 19.000 ljudi. Prema podacima Agencije za privredne registre, sa većinskim kapitalom iz Kine u našoj zemlji posluje više od hiljadu i po kompanija.Prijava na newsletter

Pročitajte još: