Izazovi onlajn trgovine u B2B industrijama

Onlajn trgovina omogućava promociju, prodaju i isporuku proizvoda, a u isto vreme poslovanje čini efikasnijim. Jednostavna je, jer “iz fotelje”, putem računara i (obavezno) pametnog telefona možete u samo nekoliko klikova da odaberete ono što je potrebno za dalje funkcionisanje vaše kompanije.

Onlajn trgovina omogućava promociju, prodaju i isporuku proizvoda, a u isto vreme poslovanje čini efikasnijim. Jednostavna je, jer “iz fotelje”, putem računara i (obavezno) pametnog telefona možete u samo nekoliko klikova da odaberete ono što je potrebno za dalje funkcionisanje vaše kompanije.

Internet trgovina među kompanijama, često nazivana i B2B (Business-to-Business), danas je potpuno zaživela i pojavljuje se kao onlajn prodaja. Ona nastaje kada je određenoj firmi potrebna operativna pomoć ili materijali za proizvodnju.
Firma koja nema sajt, a potom i društvene mreže, smatra se da prilično kaska za konkurencijom, a često se ovo uzima i kao veliki minus, kada je reč o marketingu i stvaranju imidža na tržištu.

Naime, pre nego što kontaktiraju predstavnika prodaje, oko 64% kupaca će pogledati veb sajt dobavljača. Takođe, firme koje neguju odnose sa potencijalnim klijentima putem B2B zarađuju oko 50% više, dok im se troškovi smanjuju za oko 33%. Oko 58% organizacija skuplja podatke o B2B distributerima preko društvenih mreža.

Onlajn trgovina omogućava promociju, prodaju i isporuku proizvoda, a u isto vreme poslovanje čini efikasnijim. Njena prednost je što je otvorena svakog dana i sata tokom godine. Jednostavna je, jer “iz fotelje”, putem računara i (obavezno) pametnog telefona možete u samo nekoliko klikova da odaberete ono što je potrebno za dalje funkcionisanje vaše kompanije.

B2B u brojkama

Očekuje se da će prodaja putem internet dostići 20,8% u 2023. godini, što predstavlja povećanje udela na tržištu e-trgovine za dva procentna poena. Predviđa se da će se rast nastaviti i dostići 23% do 2025. godine, što znači povećanje od 5,2 procentna poena za samo pet godina. Takođe, smatra se da će se do 2025. godine 80% B2B prodajnih interakcija između dobavljača i kupaca odvijati digitalnim kanalima, te da će globalni obim B2B e-trgovina dostići 20,9 milijardi USD do 2027. godine.

Veličina globalnog tržišta e-trgovine između preduzeća procenjena je na 7.907,07 milijardi dolara u 2022. i predviđa se da će rasti po godišnjoj stopi rasta od 20,2% od 2023. do 2030. godine, te da će iznositi 30.291 milijardi dolara. Segment kuće i kuhinje je procenjen na tržišnu veličinu od 1.760,15 milijardi USD u 2022. godini, što je predstavljalo najveći udeo na ukupnom B2B tržištu e-trgovine u istoj godini. Segment potrošačke elektronike takođe je zabeležio značajan rast u 2022. Očekuje se da će zabeležiti rast od preko 19,0% od 2023. do 2030. godine.

Sektor mode i odeće, najbrže rastući sektor e-trgovine, istaknut je segment i na B2B tržištu e-trgovine. U automobilskom sektoru, B2B e-trgovinu prvenstveno koriste proizvođači automobila za kupovinu sirovina od dobavljača. Sve veći broj dobavljača u sektoru hrane i pića prelazi na platforme za e-trgovinu sa ciljem poboljšanja odnosa sa kupcima prilagođenim promocijama i cenama.

B2B e-trgovina dobija na snazi i u zdravstvenoj industriji, jer pružaoci zdravstvenih usluga, uključujući lekare, medicinske sestre i osiguravajuća društva, promovišu digitalne platforme kako bi poboljšali efikasnost, smanjili troškove transakcija i obezbedili inventar u realnom vremenu u celom lancu snabdevanja. Istraživačka studija Udruženja distributera zdravstvene industrije procenjuje da će se do 2020. 85% ukupnih B2B odnosa kupac/prodavac odvijati bez ljudske intervencije.

Drugi segmenti koje obuhvataju su: nameštaj, igračke, hoteli, enterijeri i rezervacije. Industrija nameštaja značajno je usvojila e-trgovinu kako u komercijalnom tako i u stambenom sektoru širom sveta.

Izazovi B2B onlajn trgovine

Ipak, nije sve tako jednostavno. Jedan od izazova sa kojima se suočava koncept B2B onlajn trgovine jeste činjenica da najčešće ne odlučuje o kupovini samo jedna osoba, nego je u pitanju veći broj učesnika, posebno ukoliko moraju da se ispoštuju određene procedure.

Takođe, način plaćanja mora biti posebno definisan, potrebno je izdati predračun ili račun, utvrditi da li postoje povlastice, ukoliko je reč o stalnim kupcima, videti da li se ponuda menja u odnosu na količinu poručene robe.
B2B onlajn trgovina mora da funkcioniše savršeno, da bi ostvarila svoj potencijal, ali i opravdala poverenje. Zbog toga je potrebno pažljivo je isplanirati i imati uvek pri ruci logističku podršku. Važno je da je prilagodite očekivanjima kupaca, da im pruži jednostavno i personalizovano iskustvo.

Kada je reč o samom kupcu, onlajn trgovina mora da mu obezbedi pristup sajtu, odnosno mogućnost logovanja, uvid u katalog, cene, mogućnost obračuna popusta, uvid u stanje na zalihama. Često transakcije prati i dokumentacija, pa obrada tih dokumenata mora da bude jednostavna i automatska.

Omni channel“ prodajna strategija može vam biti od velike koristi. Na primer, vaš B2B klijent započinje pretragu proizvoda ili usluga ujutro na telefonu, a nastavlja i realizuje kupovinu naveče putem laptopa. „Omni channel“ iskustvo mu ovo omogućava bez obzira na to koji uređaj koristi. U svakom trenutku može nastaviti svoju pretragu ili da proveri status ponude, bez ponovnog unošenja podataka ili filtriranja ponude.

Ono što je posebno važno, „Omni channel“ pristup prati proces kupovine B2B klijenata kroz sve dostupne prodajne kanale. Tako se omogućuje pregled potrošačkih navika kupaca, a ove informacije su ključne da biste stvorili personalizovano iskustvu kupovine za svakog klijenta.
Ono što je apsolutni imperativ kod onlajn trgovine jeste atraktivan dizajn, koji će privlačiti pažnju, ali i biti praktičan za upotrebu. Sadržaj mora biti jasan i detaljan, uz fotografije. Potrebno je da pretraga bude jednostavna.

Takođe, možete implementirati četbot (chatbot). On će vam olakšati komunikaciju sa klijentom, koji često ne želi da čeka da mu se odgovori na određeno pitanje ili pruži informacija koju smatra važnom. Istraživanja su pokazala da kvalitetan četbot može da smanji stopu napuštanja B2B onlajn prodavnice u ključnom trenutku kreiranja narudžbine za čak 50%. Njihova dodatna prednost je što produbljuju vezu između korisnika i sistema.

Ono što može da bude izazov za postavljanje B2B onlajn prodavnice jeste njeno pozicioniranje na Guglu. Takozvana SEO optimizacija ujedno može da bude i jedna od najvećih prednosti. Naime, ona vam omogućava da se pojavite u pravo vreme, na pravom mestu, baš „na meti“ onih kompanija kojima su vaši proizvodi potrebni. Naravno, oglašavanje na društvenim mrežama je neizostavno. Ovaj vid jačanja prodavnice potrebno je prepustiti profesionalcima, koji će vam omogućiti da ostvarite najbolje rezultate.

Neki od istaknutih igrača na globalnom tržištu e-trgovine između preduzeća uključuju:
– Amazon.com, Inc.
– ChinaAseanTrade.com
– DIYTrade.com
– eBay.com
– eworldtrade.com
– Flexfire LEDs
– Flipkart.com
– IndiaMART InterMESH Ltd.
– KOMPASS
– Quill Lincolnshire, Inc.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: