Građevinarstvo ne staje! I dalje raste broj izdatih dozvola

Građevinarstvo je poslednjih nekoliko godina doživelo pravi bum, i nastavlja da bude motor razvoja Srbije. Kada pogledamo prethodnu, 2021. godinu, upravo je građevinarstvo bilo jedna od ključnih komponenti privrednog rasta Srbije.

Građevinarstvo je poslednjih nekoliko godina doživelo pravi bum, i nastavlja da bude motor razvoja Srbije. Kada pogledamo prethodnu, 2021. godinu, upravo je građevinarstvo bilo jedna od ključnih komponenti privrednog rasta Srbije.

U Srbiji došlo do značajnog povećanja aktivnosti u građevinskom sektoru i kranovi „niču“ skoro na svakom ćošku. Dosta se gradilo prethodnih godina, i taj trend rasta nije stao ni tokom globalne pandemije virusa korona. Naprotiv. Gradnja je nastavljena i kada pogledamo mapu gradilišta zaključujemo da se u Srbiji nije nikada ovoliko gradilo. Ova privredna grana ne posustaje – gradi se sve više, a dominantna je izgradnja stambenih objekata. Tokom 2021. godine zabeleženo je čak 228 gradilišta stambene novogradnje.

Da nas isti podaci očekuju i u ovoj godini, potvrđuje i podatak da je u januaru mesecu ove godine izdato 1 702 građevinske dozvole, što predstavlja povećanje od 15 % u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u januaru 78,8% dozvola odnosi se na zgrade, a 21,2% na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 78,2% dozvola izdato je za stambene, a 21,8% za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (60,8%).

Najviše će se graditi u Beogradu

Predviđena vrednost radova novogradnje u januaru 2022. iznosi 72,6% od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 37,5% od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Podunavska oblast (16,6%), Južnobačka oblast (7,2%), Zlatiborska oblast (4,7%) i Sremska oblast (4,0%), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2% do 3,5%.

Visoka potražnja za nekretninama

Globalna pandemija, povećana tražnja za građevinskim materijalom, nepovoljni prirodni događaji, trgovinski sukobi, kriza u Sueckom kanalu i blokada jedne od najvećih svetskih kontejnerskih luka u Kini, samo su neki od događaja koji su rezultirali ogromnim povećanjem cena sirovina. Sve to je dovelo do poskupljenja širokog spektra materijala i proizvoda, kao što su drvo, čelik ili plastika. Na globalne trendove nije ostalo imuno ni tržište Srbije, gde je aktuelno dalje povećanje cena brojnih proizvoda, kao i nekretnina. Povećanja će nastaviti da nas iznenađuju, i zbog toga bi prilagođavanje cena trebalo planirati na ciljani i sistematski način, kao i zasnivati na indeksima koji gledaju u budućnost.

Bez obzira na cene građevinskog materijala, ekspanzija građevinarstva ne jenjava. Trend rasta cena nekretnina mogao bi biti nastavljen i u 2022. kada nas očekuje rast uvećan za 10 odsto. Takođe, očekuje se i porast udela kreditnih kupaca u odnosu na kupce iz gotovinskog plaćanja. To može produžiti visoku tražnju za nekretninama i uticati na nastavak trenda rasta cena nekretnina.

Vrednost izvedenih radova u IV kvartalu 2021.

Prema podacima koji su prikupljeni u IV kvartalu 2021. godine, vrednost izvedenih radova na teritoriji Republike Srbije porasla je za 27,1% u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 10,4% u odnosu na IV kvartal 2020. godine. Posmatrano prema vrsti građevina, vrednost izvedenih radova na zgradama povećana je 9,0%, a na ostalim građevinama 11,2%, u stalnim cenama.

Vrednost izvedenih radova u IV kvartalu 2021, u stalnim cenama, najviše je povećana u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, 42,5%, zatim sledi Region Vojvodine, 8,3%, i Beogradski region, 3,2%, dok je u Regionu Južne i Istočne Srbije vrednost izvedenih radova opala 9,6% u odnosu na isti kvartal 2020. godine. Od ukupne vrednosti građevinskih radova, na teritoriji Republike Srbije izvedeno je 98,8%, dok je preostalih 1,2% izvedeno na gradilištima u inostranstvu.

Vrednost izvedenih radova izvođača iz Republike Srbije u IV kvartalu 2021. godine, za radove koji su izvođeni na teritoriji Republike Srbije i inostranstva, porasla je za 25,7% u odnosu na IV kvartal 2020. godine, u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 9,2%.

NOVO izdanje magazina Biznis Vesti prelistajte klikom na LINK.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: