Dani dobavljača – agrobiznis 2023 održani u okviru 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

Na Danima dobavljača – agrobiznis 2023. u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine - RAV, održano je 110 sastanaka između domaćih proizvođača u prehrambenom sektoru i predstavnika stranih, domaćih i regionalnih trgovinskih lanaca Persu, Sinagoga i Geneza (RS), Bingo (BiH), Green Monde (CG).

Na Danima dobavljača – agrobiznis 2023. u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine – RAV, održano je 110 sastanaka između domaćih proizvođača u prehrambenom sektoru i predstavnika stranih, domaćih i regionalnih trgovinskih lanaca Persu, Sinagoga i Geneza (RS), Bingo (BiH), Green Monde (CG).

Na B2B sastancima učestvovalo je 37 malih i srednjih preduzeća iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije i V.Britanije. Kategorije proizvoda koje su marketi tražili su uglavnom sveže voće i povrće, proizvodi od voća i povrća, od mesa, mleka, organski, mlinski i pekarski proizvodi, konzervisani i program u teglama, začini itd.

„Ovo su veoma značajni susreti gde mala i srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i privrednici mogu na najbolji način pokazati sa kojim kvalitetom raspolažu i direktno ući u lance dobavljača velikih multinacionalnih kompanija čime postaju izvoznici. Ovo sa jedne strane znači povećanje obima proizvodnje i siguran plasman na tržištu, a sa druge strane velike kompanije imaju sigurne dobavljače kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi, repromaterijal i sirovine“, poručio je zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoj Paroški.

On je podsetio da Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za podršku privrednim subjektima, te da je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu ove godine izdvojio preko 320 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku proizvodne opreme.

„Deo subvencija usmeren je upravo na privredne subjekte koji imaju direktnu komunikaciju sa multinacionalnim kompanijama kako bi obezbedili što veću efikasnost, kavalitet i konkurentnost u plasmanu za velike dobavljačke lance“, poručio je Paroški.

Direktor Razvojne agencije Vojvodine Darko Bulješević je objasnio da je ovo šesti po redu dan dobavljača RAV-a kojije posvećen agrobiznisu i da je u pitanju grana koja ima potencijal za brži razvoj. Kako je naveo, u tih šest godina je kroz ove dogadjaje realizovano preko hiljadu B2B sastanaka i potpisano je oko 200 ugovora.

www.rav.org.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: