Danas ističe rok za prijavu radnika Fijata za rad u inostranstvu

Rok za prijavljivanje zaposlenih u Fijat Srbiji za rad u inostranstvu ističe danas u 13 časova, potvrdio je za Tanjug predsednik Samostalnog sindikata preduzeća Fijat plastika Zoran Miljković.

Rok za prijavljivanje zaposlenih u Fijat Srbiji za rad u inostranstvu ističe danas u 13 časova, potvrdio je za Tanjug predsednik Samostalnog sindikata preduzeća Fijat plastika Zoran Miljković.
On je dodao da se mali broj radnika prijavio uprkos produženom roku i nešto izmenjenim uslovima upućivanja na rad u inostranim fabrikama Stelantis grupe, čiji je Fijat sastavni deo. Miljković je naveo da danas neće biti nikakvog sastanka sa predstavnicima Stelantisa i Vlade Srbije, već će biti održan planirani protest zaposlenih Fijat Srbije u Kragujevcu.

“Nemamo više šta da sastančimo. Dobili su naše zahteve, kad ih budu ispunili možemo da se sastanemo da potpišemo. Odziv na rad u inostranstvu je vrlo slab, jer neće niko da ide u Slovačku, u najgoru firmu u Evropi. Neka članovi vlade koji nam tvrde da su tamo dobre pare idu da zarade novac i neka povedu svoju decu”, bio je izričit Miljković.

Rok za prijavljivanje prvobitno je bio 15. jun, ali se do tada izjasnilo manje od 140 zaposlenih za rad u inostranim pogonima Stelantisa, pa su poslodavac i vlada dogovrili da pomere rok za 20. jun, uz nešto izmenjene uslove rada, kako bi se sakupilo neophodnih 1.000 radnika.

Vlada Srbije i kompanija Fijat automobili Srbija (FCA) potvrdili su u subotu da će biti zaštićene ranjive kategorije zaposlenih i žene i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju Vlade Srbije i FCA Srbije, potvrđeno je obavezivanje Stellantis-a da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju, kao i da isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važe i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju.

U saopštenju se navodi da su u zaštićene ranjive kategorije i žene spadaju: žene na trudničkom/porodiljskom odsustvu. majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga,samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice), majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) tako da će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju.

Na primer, radnici koji se odluče za Slovačku primiće 11.000 unapred, a bonus od 6.000 evra biće im isplaćeno kada se vrate u Srbiju.

Vlada Srbije i FCA Srbija naveli su da će omogućiti zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da će omogućavati da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

“Za Vladu Srbije bilo je veoma važno da ukloni sve nedoumice kada su u pitanju uslovi programa. Stellantis je potvrdio da će poštovati ono što smo tražili od njih kada su u pitanju zaštićene kategorije kao što su trudnice, žene sa decom mlađom od 5 godina, osobe sa invaliditetom, žene u procesu vantelesne oplodnje. Na današnjem sastanku smo to ponovo potvrdili. Ovo je veoma važan projekat za našu državu”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Globalni direktor proizvodnje u Stellantis-u Arno Debef i direktorka globalne korporativne kancelarije Stellantis-a i direktorka FCA Srbija Silvia Vernetti Blina zajedno su izjavili: “Srbija će igrati ključnu ulogu u sprovođenju strateškog plana “Dare Forward 2030″ kompanije Stellantis i to je jasna dugoročna posvećenost ovoj državi.”

Izvor: Tanjug

Prijava na newsletter

Pročitajte još: