Bezgotovinska plaćanja porasla za 30%, a primećen značajan porast u tokenizovanim transakcijama

Visa Biznis Forum 2024

Budućnost novčanih transakcija, jačanje različitih metoda beskontaktnih plaćanja, podrška malim i srednjim preduzećima i implementacija veštačke inteligencije u digitalne finansijske tokove samo su neke od tema koje su razmatrane na Visa SEE Business Forumu 2024.

Održana u Kotoru, godišnja konferencija posvećena tehnološkim inovacijama u platnim sistemima i finansijskoj inkluziji, okupila je preko 120 istaknutih predstavnika finansijske industrije širom šest tržišta Jugoistočne Evrope, uključujući klijente i stručnjake iz kompanije Visa širom sveta.

Neki od ključnih trendova u modernim plaćanjima za Jugoistočnu Evropu pokazuju da su bezgotovinska plaćanja širom regiona porasla za 30% u 2023. godini, uz porast od 74% u tokenizovanim transakcijama. Takođe je zabeležen porast od 16% u broju prodajnih mesta koja koriste POS sisteme.

 Učesnici konferencije razgovarali su o digitalnom napretku regionalne zajednice, dok su predstavnici kompanije Visa predstavili značajne rezultate postignute tokom četiri decenije poslovanja u regionu Jugoistočne Evrope

Visa je takođe predstavila nove funkcije kartica i digitalne inovacije koje će potrošačima i trgovcima omogućiti personalizovane, praktičnije i sigurnije načine plaćanja u budućnosti. Visa Pay omogućava bankama brzo implementiranje novih inovativnih rešenja, uključujući digitalno izdavanje, iniciranje plaćanja, plaćanje dodirom, upravljanje prevarama i rizicima, platforme za digitalne novčanike i još mnogo toga.

Visa Flexible Credential omogućava korisnicima da menjaju kako i kada žele načine plaćanja jednom istom karticom. Visa Payment Passkey potvrđuje identitet bez prekida transakcije pri odjavljivanju i povećava sigurnost dok smanjuje smetnje prilikom plaćanja na mreži, na bilo kom uređaju ili veb lokaciji, širom sveta.

Foto: Visa

Info: NovaEkonomija

Prijava na newsletter

Pročitajte još: