„Beograd na vodi“ se širi do Hipodroma i prelazi Savu

Beograd na vodi

Vlada Srbije predložila je da se „Beograd na vodi“ proširi za još 327 hektara, koji obuhvataju ceo prostor Sajma, Čukarički rukavac, zonu oko Mostarske petlje, sve parcele na opštini Čukarica do Hipodroma… Predloženo je i da se projekat preko Starog železničkog mosta proširi na Novi Beograd (takozvano Savsko priobalje), ali i na nove parcele u starom gradskom jezgru. 

Prema  Odluci o promeni Prostornog plana, objavljenom u Službenom glasniku, projekat će se tako sa Savskog venca i Starog grada proširiti na dve dodatne beogradske opštine (Novi Beograd i Čukaricu).

Dodatno širenje u starom centru grada predviđeno je u zoni Brankovog mosta, uz Karađorđevu ulicu, kod Savskog trga, kao i u zoni između tog trga i Drinske ulice.

U odluci koju je 5. aprila potpisao prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić navodi se da je rok za izradu Nacrta o izmenama Prostornog plana deset meseci.

Nakon toga, Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid.

Troškove izrade nove dokumentacije snosi kompanija „Beograd na vodi“.

Ugovor o realizaciji projekta „Beograd na vodi“ potpisan je 2015. godine, kada je najavljeno da će vrednost investicije biti 3,5 milijardi evra.

Kompaniji „Beograd na vodi“ je, bez naknade, inicijalno ustupljeno oko 100 hektara građevinskog zemljišta na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Srbiji.

Država Srbija se, kao manjinski vlasnik firme, obavezala i na finansiranje raščišćavanja celog područja i izgradnju prateće infrastrukture.

Pošto srpsko zakonodavstvo nije dozvoljavalo eksproprijaciju zemljišta radi gradnje stambenog i poslovnog prostora, takozvani Zaкon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinsкe dozvole radi realizacije projeкta „Beograd na vodi” usvojen je kao lex specialis.

Prema poslednjem finanisijskom izveštaju, kompanija „Beograd na vodi“ je 2022. godine imala dobit od oko 60 miliona evra, na 269 miliona evra prihoda.

Info: NovaEkonomija

Foto: belgradewaterfront.com

Prijava na newsletter

Pročitajte još: