Kakav je položaj žena preduzetnica tokom trudničkog i porodiljskog bolovanja u opštini Nova Crnja?

Žensko preduzetništvo predstavlja ključni faktor ekonomskog razvoja i društvene inkluzije. Žene preduzetnice doprinose stvaranju novih radnih mesta, razvoju lokalnih zajednica i smanjenju rodne nejednakosti. One donose jedinstvene perspektive i kreativne ideje u poslovni svet, čime unapređuju konkurentnost i inovativnost tržišta.

Žensko preduzetništvo predstavlja ključni faktor ekonomskog razvoja i društvene inkluzije. Žene preduzetnice doprinose stvaranju novih radnih mesta, razvoju lokalnih zajednica i smanjenju rodne nejednakosti. One donose jedinstvene perspektive i kreativne ideje u poslovni svet, čime unapređuju konkurentnost i inovativnost tržišta.

U poslednjim decenijama, sve veći broj žena preduzetnica u Srbiji dokazuje da su sposobne, ambiciozne i inovativne u vođenju sopstvenih poslova. Međutim, iako su žene sve prisutnije u preduzetništvu, suočavaju se sa jedinstvenim izazovima. Oni uključuju ograničen pristup finansijskim sredstvima, predrasude i stereotipe o sposobnostima žena u poslovnom svetu, kao i poteškoće u usklađivanju profesionalnog i privatnog života.

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošla godina je zabeležila najvišu stopu fertiliteta od 2011. godine, što znači da je broj živorođene dece po ženi u reproduktivnom periodu bio najveći. Ministarka Darija Kisić je istakla da je nakon čak četiri decenije usporen negativan pad ukupnog broja novorođenih u zemlji.

Prema informacijama koje je saopštila ministarka, broj živorođene dece po ženi u reproduktivnom periodu 2011. godine iznosio je 1,4, dok je prošle godine dostigao vrednost od 1,52. Sada, najnoviji podaci pokazuju da je ta vrednost porasla na 1,63.

Ministarka je naglasila da se ovi brojevi sve više povećavaju, što ukazuje na pozitivan trend.

Posebno je istaknula da Raška oblast beleži vrednost fertiliteta preko 2, odnosno preko 2,1, što je iznad nacionalnog proseka. Među opštinama i gradovima, Nova Crnja se izdvaja kao jedna od vodećih u ovom području, što znači da ima jednu od najviših stopa fertiliteta u Srbiji.

Ovi podaci ukazuju na sve veći interes i želju parova da osnuju porodicu i rađaju decu. Povećanje fertiliteta može imati pozitivan uticaj na društvo, ekonomiju i demografske trendove, a posebno je važno da se ova trend povećanja beleži u opštini Nova Crnja.

U skadu s tim, ministarka je izjavila da se očekuje usvajanje novih izmena zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom u narednim danima. Ove izmene će izjednačiti prava žena preduzetnica sa ženama zaposlenim u radnom odnosu kada je u pitanju trudničko i porodiljsko bolovanje, odnosno trajanje od dve godine.

Osim toga, supružnici žena preduzetnica će takođe biti u mogućnosti da koriste porodiljsko odsustvo nakon trećeg meseca od rođenja deteta, prema predloženim izmenama zakona. Ovo predstavlja važan korak ka većoj ravnopravnosti i podršci za porodice sa decom u preduzetničkom sektoru.

Nova Crnja će stoga pružiti veću finansijsku sigurnost i podršku za žene preduzetnice tokom perioda majčinstva, što će im omogućiti da se posvete roditeljstvu bez brige o gubitku prihoda. Ove promene su korak ka ostvarivanju veće jednakosti između polova u oblasti preduzetništva i pružaju podršku ženama u ostvarivanju svojih poslovnih ciljeva i u brizi o porodici.

“Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Nova Crnja”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: