Značaj inkluzivnih inicijativa: Unapređenje života žena i mladih sa invaliditetom u Rumi

U društvu koje teži inkluzivnosti i jednakim pravima za sve, neophodno je posebno naglasiti značaj boljeg položaja svih osoba sa invaliditetom a posebno žena i mladih u malim sredinama. Ovi pojedinci se suočavaju s brojnim izazovima, ali pružanje adekvatne podrške i razumevanje njihovih potreba ne samo da će unaprediti njihove živote već će doprineti i bogatstvu celokupnog društva.

U društvu koje teži inkluzivnosti i jednakim pravima za sve, neophodno je posebno naglasiti značaj boljeg položaja svih osoba sa invaliditetom a posebno žena i mladih u malim sredinama. Ovi pojedinci se suočavaju s brojnim izazovima, ali pružanje adekvatne podrške i razumevanje njihovih potreba ne samo da će unaprediti njihove živote već će doprineti i bogatstvu celokupnog društva.

Smanjenje predrasuda i diskriminacije
Podizanje svesti o značaju inkluzije i ravnopravnosti doprineće smanjenju predrasuda i diskriminacije. Ohrabrujući inkluzivnu kulturu, društvo će postati otvorenije i tolerantnije prema različitostima.

Doprinos raznolikosti
Svaka osoba donosi različita iskustva i perspektive. Osiguravanje boljeg položaja osobama sa invaliditetom u malim sredinama doprineće raznolikosti, koja je ključna za kreativnost i inovacije u društvu.
Jačanje samopouzdanja i samopoštovanja
Kroz podršku i inkluziju, žene i mladi sa invaliditetom će razviti veće samopouzdanje i samopoštovanje. Ovo će im omogućiti da se bolje nose sa izazovima i postignu svoje ciljeve.

Ravnopravnost i socijalna inkluzija
Bolji položaj pojedinaca u malim sredinama podrazumeva njihovo uključivanje u sve aspekte društvenog života. Ovo će doprineti njihovoj ravnopravnosti i osećaju pripadnosti zajednici, što je ključno za njihovu emocionalnu dobrobit.

Obrazovanje i zdravstvena briga
Bolji položaj osoba sa invaliditetom osiguraće pristup adekvatnom obrazovanju i zdravstvenoj brizi. Edukacija će omogućiti veće šanse za samostalnost i učešće u društvu, dok će zdravstvena briga poboljšati kvalitet njihovog života.

Ekonomski razvoj
Osnaživanje žena i mladih sa invaliditetom u malim sredinama ima potencijal da stimuliše ekonomski razvoj. Kroz pružanje prilika za obrazovanje, zapošljavanje i preduzetništvo, žene i mladi će postati aktivni članovi društva koji doprinose ekonomskom prosperitetu zajednice.

Dugoročna održivost
Obezbeđivanje boljeg položaja osoba sa invaliditetom u malim sredinama ima pozitivan efekat na dugoročnu održivost društva. Inkluzivno društvo koje ceni različitosti i pruža podršku svim svojim članovima je društvo koje će ostvariti trajni prosperitet.

U cilju unapređenja kvaliteta života osoba sa invaliditetom, Ministarstvo je ove godine stavilo akcenat na podršku posebno ženama i mladima sa invaliditetom. Kroz sredstva u visini od 13.750.000,00 dinara, Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom su dobile podršku kako bi se obezbedili jednaki uslovi i prava za sve građane. Deo ovih sredstava posebno je usmeren ka organizaciji radionica osnaživanja žena sa invaliditetom. Ove radionice pružaju mogućnost ženama sa invaliditetom da razviju svoje veštine, steknu nova znanja i postanu aktivni članovi društva.

Podrška koju pruža Ministarstvo ima dugoročni cilj da ojača samopouzdanje i samopoštovanje ovih pojedinaca, kako bi mogli aktivno doprinositi društvu. Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja je zadužena za Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, posetila je Opštinu Ruma. Tokom posete, zajedno sa zamenicom predsednice Opštine Biljanom Popović Jovanović i predsednikom SO Stevanom Kovačevićem, razmenila je ideje o unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Poseban deo posete bio je susret sa Nikolinom Pekeč, hrabrom dvadesetšestogodišnjom devojkom iz Žarkovca. Nikolina je pokazala neverovatnu snagu i otpornost, suočavajući se sa izazovima invaliditeta i gubitkom vida. Zahvaljujući podršci udruženja “Iz kruga Vojvodine,” ona je pronašla načine da se aktivno uključi u različite aktivnosti i nastavi sa svojim obrazovanjem. Opština Ruma je uručila novčanu pomoć i školski pribor Nikolininoj sestri, pokazujući brigu o celoj porodici.

Ova poseta predstavlja još jedan korak ka izgradnji inkluzivnog društva bez barijera. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastavlja da podržava aktivnosti udruženja osoba sa invaliditetom, pažljivo slušajući njihove potrebe i doprinoseći rešenjima. Cilj je nastaviti sa izgradnjom Srbije koja ceni različitost i pruža jednake mogućnosti za sve građane.

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: