Zelena revolucija u Novoj Crnji

Vlada Srbije je zacrtala cilj da obnovljivi izvori energije do 2040. godine čine 40% ukupne potrošnje energenata u našoj zemlji. Biogas čini značajan deo tog plana, donetog zbog smanjenja zavisnosti od uvozne energije, očuvanja životne sredine i poboljšanja energetske sigurnosti i efikasnosti.

Vlada Srbije je zacrtala cilj da obnovljivi izvori energije do 2040. godine čine 40% ukupne potrošnje energenata u našoj zemlji. Biogas čini značajan deo tog plana, donetog zbog smanjenja zavisnosti od uvozne energije, očuvanja životne sredine i poboljšanja energetske sigurnosti i efikasnosti. Opština Nova Crnja je važan deo te slagalice. Kako?

U Srbiji trenutno postoji 28 elektrana na biogas, i gotovo sve se nalaze u Vojvodini. Severna pokrajina naročito je pogodna za gradnju tog tipa elektrana, budući da se radi o poljoprivrednom regionu koji generiše ogromne količine organskog otpada, koji se koristi u ekološkoj proizvodnji energenata. Velika prednost bioelektrana je u tome što mogu da koriste gotovo svaki tip organskog otpada: stajsko đubrivo, biljni otpad i ostatke, otpad iz prehrambene industrije, otpad iz stočarstva. Naime, biogas nastaje razlaganjem organske materije i predstavlja mešavinu metana, ugljen-dioksida, vodonik-sulfida i drugih gasova. Ovi gasovi se onda upotrebljavaju za proizvodnju električne energije, ali i toplotne energije za grejanje domaćinstava i fabričkih pogona.

Jedan od najvećih pogona ovog tipa gradi se upravo u Novoj Crnji. Naime, nemačka kompanija Wabio započela je izgradnju biogasne elektrane koja će u perspektivi sa svakog hektara obradivog polja proizvoditi najmanje 1200 metara kubnih metana. Wabio već posluje u Srbiji, sa biogasnim postrojenjem u sklopu šećerane Sunoko, koje generiše grejanje za samu šećeranu i električnu energiju za 5 hiljada domaćinstava u opštini Vrbas!

Osim toga, NIS je raspisao konkurs za partnera za gradnju još jedne bioelektrane u mestu Srpska Crnja, takođe delu opštine Nova Crnja.
Investitori kažu da se u perspektivi, sa srpskih polja može sakupiti oko 10 miliona tona biomase svake godine, iz čega se može proizvesti 3 milijarde metara kubnih gasa, što bi pokrilo kompletnu potrošnju Republike Srbije.

Elektrane na biogas su čista i obnovljiva tehnologija za proizvodnju električne energije. One mogu da doprinesu smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva i očuvanju životne sredine, a takođe i uštedi novčanih sredstava.

U odnosu na tradicionalne elektrane, biogasne su u prednosti jer se radi o obnovljivom izvoru energije, a takođe ne proizvode ni štetne emisije. Budući da se uglavnom grade u ruralnim regionima gde ima mnogo poljoprivrede, tako se štedi i na prenosu energije – cela sela mogu da se napajaju iz sopstvene bioelektrane.

Iako se radi o čistom, efikasnom i ekonomičnom načinu proizvodnje električne energije, postoje i neke negativne strane. Najveća se tiče mirisa – fermentacija organskog otpada proizvodi neprijatne mirise koji su ponekad problem za stanovništvo koje živi u blizini elektrane na biogas. Zatvoreni sistemi za razlaganje organskih materija (digestori) i biofilteri mogu da smanje efekat ovih mirisa.

 

“Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Nova Crnja”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: