Veliko jesenje spremanje za novi izgled i razvoj opštine Odžaci

U Odžacima je ove jeseni u toku niz javnih radova i investicija koje će doprineti lepšem licu ove bačke opštine. Modernizacija svih važnijih puteva, u saradnji lokalne samouprave, JP Putevi Srbije i Ministarstva građevine, saobražaja i infrastrukture, odvija se po planu.

U Odžacima je ove jeseni u toku niz javnih radova i investicija koje će doprineti lepšem licu ove bačke opštine. Modernizacija svih važnijih puteva, u saradnji lokalne samouprave, JP Putevi Srbije i Ministarstva građevine, saobražaja i infrastrukture, odvija se po planu.

Trenutno se postavlja asfalt na više od 7 kilometara puta između Lalića i Odžaka, a pri kraju je i investiciono održavanje puta Srpski Miletić – Bogojevo. Do novembra je obustavljen i saobraćaj na deonici Ratkovo – Pivnice, gde se rehabilituje kolovoz na državnom putu II A reda. Još ranije, presvučen je asfalt na mostu preko kanala, a urađeni su i novi lokalni putevi kroz naseljena mesta Bogojevo, Srpski Miletić i Ratkovo, na veliko zadovoljstvo meštana.

Ni vodeni saobraćaj nije zapostavljen. U toku je rekonstrukcija prevodnice kod Bogojeva, koja će se raditi do kraja januara. Iz Voda Vojvodine kažu da je najzad došlo vreme da se sredi ova prevodnica, koja na kanalu Bečej – Bogojevo, delu hidrosistema Dunav – Tisa – Dunav, postoji od 1963. godine. Dakle, remont tačno na 60. godišnjicu. Osim toga, sređuje se i ostatak kanalske mreže: trenutno je u toku košenje podvodne vegetacije i trske sa čak šest plovnih kosačica koje su prisutne na teritoriji opštine, kako bi se uredilo priobalje, ali i omogućila neometana eksploatacija kanala.

Pristup kanalu će biti ubuduće važan za turističke i rekreativne potencijale ove opštine. Pri kraju je izgradnja 4 kilometra duge pešačko-biciklističke staze između Odžaka i kanala DTD, popularnom izletišta meštana, ali i gostiju, uglavnom ribolovaca. Moderno šetalište uskoro će dobiti osvetljenje i mobilijar u vidu klupa i stolova, te će kao takvo predstavljati pravo osveženje i novo omiljeno mesto za građane ove opštine.

Da tu nije kraj iznenađenjima, svedoči i velika rekonstrukcija objekta budućeg Kulturnog centra, za šta je izdvojeno 68 miliona dinara. Odžaci će po prvi put tako dobiti modernu koncertnu salu, a sveukupni sadržaji kulture u budućnosti moći će da se odvijaju na ovom mestu. To će podstaći lokalnu kreativnu produkciju, a sigurno će pozitivno uticati i na veći kvalitet života građana Odžaka.

Naravno, u pozadini boljeg života uvek se nalazi ekonomija. Na pomenutim javnim radovima angažovano je 45 nezaposlenih lica iz opštine Odžaci, kroz program saradnje Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalne samouprave. Da su investitori prepoznali napore da se od Odžaka stvori moderno i dobro mesto za život, svedoče i nedavne posete predstavnika kineske Fufeng grupe, velikog proizvođača kukuruznih prerađevina; kao i program otvorenih vrata kompanije Domel Motors, koja već u Odžacima zapošljava preko stotinu radnika na proizvodnji elektromotora, a po svoj prilici razmatra proširenje proizvodnje.

Naravno, najveći privredni gigant u Odžacima je i dalje proizvođač automobilske opreme Magna Seating, koja je u 2022. godini bila i najveći izvoznik iz Zapadnobačkog okruga. Uz ovakve pozitivne pomake u lokalnoj samoupravi, investitori su sigurno zadovoljni svojom odlukom da investiraju u Odžake i učestvuju u razvoju ovog mesta.

Foto: opština Odžaci

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: