Usvojen Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine od 2023. do 2030. godine

Skupština Vojvodine usvojila je Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine od 2023. do 2030. godine, koji definiše ciljeve u svim oblastima društvenog života i mehanizme za njihovog ostvarivanja.

 

Skupština Vojvodine usvojila je Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine od 2023. do 2030. godine, koji definiše ciljeve u svim oblastima društvenog života i mehanizme za njihovog ostvarivanja.

Cilj donošenja navedene pokrajinske skupštinske odluke jeste definisanje efikasnog modela organizacije i koordinacije razvojnih politika Vojvodine i utvrđivanje optimalnih rešenja za prevazilaženje zatečenih razvojnih problema, kao i unapređenje društveno-ekonomskog položaja svih građana na području pokrajine.

Nosilac izrade ovog sedmogodišnjeg strateškog dokumenta je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a proces izrade je koordinirala Razvojna agencija Vojvodine. O Planu je održana sveobuhvatna javna rasprava u četiri grada, Novom Sadu, Zrenjaninu, Somboru i Sremskoj Mitrovici. U njegovoj izradi je učestvovalo više od 20 institucija sa preko 100 stručnih predstavnika, a javnim prezentacijama prisustvovalo je više od 300 zainteresovanih građana.

Prioritetni ciljevi sedmogodišnjeg Plana integrisani su u četiri razvojna pravca: Vojvodina kao mesto neprekidnog rasta životnog standarda, energetski održiva, digitalna i prostorno povezana Vojvodina, zelena Vojvodina, otporna na klimatske promene, kao i interkulturalna Vojvodina.

Foto: Andrija12345678 – Сопствено дело, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=117116104

Prijava na newsletter

Pročitajte još: