Uspešno realizovan projekat “Ecolakes” u Kikindi – Vraćen sjaj staroj zelenoj oazi

Prekogranični projekat "Rehabilitacija ekosistema i očuvanje prirodnih dobara u Žombolju i Kikindi", koji je otpočeo u aprilu 2021. godine, zvanično je završen. Kako je navedeno na sajtu Grada Kikinda, njim je unapređen kvalitet životne sredine, odnosno uređena druga strana kanala na Starom jezeru, od novoizgrađenog mosta ka parkingu i kompleksu Sportskog centra "Jezero".

Prekogranični projekat “Rehabilitacija ekosistema i očuvanje prirodnih dobara u Žombolju i Kikindi”, koji je otpočeo u aprilu 2021. godine, zvanično je završen. Kako je navedeno na sajtu Grada Kikinda, njim je unapređen kvalitet životne sredine, odnosno uređena druga strana kanala na Starom jezeru, od novoizgrađenog mosta ka parkingu i kompleksu Sportskog centra “Jezero”.

Projektom “Ecolakes” napravljeni su urbani mobilijar i dodatne pešačke staze, čitavom dužinom postavljena je rasveta, a prostor je dodatno ozelenjen i uređen.

Ukupna vrednost projekta iznosila je 787.736 evra, od kojih je 85% finansirala Evropska unija. 

  • Pre realizacije ovog projekta, sa druge strane obodnog kanala Starog jezera bio je trstik. Uređenjem obale sa suprotne strane kanala spojili smo Sportski centar “Jezero” sa Starim jezerom. Zahvaljujući ovom projektu, od trstika smo napravili veliki parkovski prostor, sa pešačkim stazama, a uspeli smo i da postojeća stabla sačuvamo, a prostor oplemenimo podizanjem novih zelenih površina. Naša ideja je bila da ovoj zelenoj oazi vratimo stari sjaj i da stvorimo dodatne mogućnosti – rekao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Od ukupne vrednosti projekta za Grad Kikindu, 413.000 evra, IPA program Srbija-Rumunija finansira nešto više od 351 hiljade evra, dok je ostatak od blizu 62 hiljade evra obezbedila lokalna samouprava:

  • Osim parternog i hortikulturnog uređenja, postavljani su i aeratori za poboljšanje kvaliteta vode Starog jezera i obodnog kanala. U pitanju su uređaji kojima se podiže procenat kiseonika, što omogućava lakši razvoj živog sveta u vodi.Prilikom postavljanja aeratora, javila se potreba da se izvrši sanacija obodnog dela kanala, kako zbog vizuelnog efekta, tako i zbog rastinja, koje je predstavljalo potencijalnu smetnju za funkcionisanje aeratora. Zbog toga su izvršeni radovi finansirani od strane JP “Vode Vojvodine” u iznosu od milion dinara, a izvođač radova je bilo VPD “Srednji Banat” – pojasnio je član Gradskog veća Nebojša Jovanov.

Paralelno sa navedenim aktivnostima, odvijala se kampanja podizanja ekološke svesti najmlađih sugrađana. Učešćem u nekoliko manifestacija i kampova, deca školskog i predškolskog uzrasta iz Žombolja i Kikinde dodatno su senzibilisana i informisana o nužnosti očuvanja životne sredine na lokalnom nivou.

Projekat je predvideo i saradnju stručnih službi partnerskih gradova.

  •  S obzirom da ekološki problemi ne poznaju državne granice i ne mogu biti zaustavljeni na njima, bilo je potrebno inicirati saradnju među lokalnim službama za zaštitu životne sredine. Tokom niza sastanaka održanih tokom 2022. godine, izvršena je identifikacija zajedničkih ekoloških problema, uz razmenu iskustava i znanja u cilju njihovog efikasnog rešavanja – navedeno je na zvaničnom sajtu projekta ecolakes.rs.

 

Šta je urađeno u Žombolju?

Srodnu aktivnost na svojoj teritoriji sprovela je i Opština Žombolj. Naime, projektom je uređen specifičan barski ekosistem koji se sastoji od više jezera, pri čemu radovi obuhvataju tri. 

Projektom je predviđena instalacija opreme za unapređenje kvaliteta vode, ali i uređenje tog prostora u cilju stvaranja sadržaja za odmor i rekreaciju. U tom smislu urađena je instalacija 10 fontanskih aeratora, instalacija aeratora za cirkulaciju vode sa solarnim panelima kao izvorom energije, uređenje priobalja, postavka nekoliko plutajućih pontona, izgradnja sojenice, nabavka opreme za posmatranje ptica, postavka  sadržaja za igru dece. 

  • Na taj se čitav kompleks prilagodio potrebama lokalnog turizma, a znatno će se očuvati i biodiverzitet ovog specifičnog ekosistema. Tom cilju doprineće i Studija o uticaju obodnih kanala HCN232 i HCN305 koji su sastavni deo kompleksa – navedeno je na sajtu projekta.

“Ecolakes” nastavak dugogodišnje saradnje dva bratska grada

Projekat “Ecolakes” deo je programa saradnje Intereg-IPA Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Opšti cilj projekta bilo je je unapređenje kvaliteta životne sredine i održivosti u pograničnom region, dok su specifični ciljevi podrazumevali stvaranje uslova za rehabilitaciju prirodnih staništa i podizanje ekološke svesti lokalnih zajednica u Žombolju i Kikindi.

  • Može se reći da je to nastavak uspešne, dugogodišnje saradnje dva bratska grada, što znači da je “Ecolakes” još jedan korak ka daljem jačanju uspostavljenog partnerstva  –  doodaje se na sajtu ecolakes.rs.

Naime, saradnja Kikinde i Žombolja datira još od kraja ’70-ih i početka ’80-ih godina prošlog veka. Tada je potpisan prvi Sporazum o saradnji između dva grada, koji je 1992. godine obnovljen i koji i danas predstavlja temelj međusobnih odnosa.

U prethodnom periodu saradnja je obuhvatila brojne oblasti, poput kulture, sporta, saradnje mladih, vanrednih situacija. Pri tome, partneri nisu bile isključivo lokalne samouprave, već je saradnja uspostavljana između ustanova kulture i obrazovanja, a delimično i između organizacija civilnog društva.

Neki od projekata su: “Zeleni Banat”, “Unapređenje povezanosti Banata 1(IBC 1)”, “Unapređenje povezanosti Banata 2(IBC 2), Eco-TOuRism CoNnecting And Developing RegiOn (TORNADO).

  • Naravno, Grad Kikinda i Opština Žombolj imaju još planova za budućnost. Svaki od realizovanih projekata bio je osnova za naredni, otkrivajući tako nove oblasti moguće saradnje. Prioritet za oba bratska grada i dalje ostaje jačanje prekograničnih odnosa, a sa ciljem očuvanja zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa i daljeg održivog razvoja regiona kome zajedno pripadamo – ističe se na sajtu projekta. 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: