Upravljanje komunalnim otpadom u Vojvodini

Poslednjih godina tema zaštite životne sredine postala je jedna od najaktuelnijih i najvažnijih u Vojvodini. Najveći problem kada je reč o očuvanju životne sredine u Vojvodini jeste upravljanje i uklanjanje komunalnog otpada.

Poslednjih godina tema zaštite životne sredine postala je jedna od najaktuelnijih i najvažnijih u Vojvodini. Najveći problem kada je reč o očuvanju životne sredine u Vojvodini jeste upravljanje i uklanjanje komunalnog otpada.

Komunalni otpad u Vojvodini

Komunalni otpad je otpad iz domaćinstva i onaj koji je po svojoj prirodi i sastavu sličan tom otpadu. U Vojvodini se organizovano skuplja oko 82% komunalnog otpada, od toga se samo 4% reciklira, dok ostatak završi na divljim deponijama kojih u pokrajini ima oko četiri stotine. Istraživanja su pokazala da se godišnje proizvede 572 000 tone komunalnog otpada, što bi značilo da svako od nas, kao pojedinac, proizvede najmanje jedan kilogram dnevno komunalnog otpada.

Skupljanje i upravljanje komunalnim otpadom

U Vojvodini se ne upravlja komunalnim otpadom. Komunalni otpad predstavlja neiskorišćen resurs od kojeg bi se mogle dobijati nove vrednosti poput sirovine za proizvodnju električne energije ili toplotne energije.
Ono na čemu se uspešno radilo u poslednjem periodu vezano za ovu temu jeste usklađivanje regulative sa EU, institucionalno jačanje i uspostavljanje regionalnih sporazuma koji bi vodili ka zajedničkom upravljanju otpadom, kao i izgradnja novih sanitarnih deponija.

Komunalne delatnosti su u nadležnosti komunalnih preduzeća čiji je osnivač određena opština. Sakupljanje komunalnog otpada organizovano je u urbanim sredinama, dok su ruralne oblasti manje pokrivene. Glavni problemi koji se javljaju u vezi sa skupljanjem komunalnog otpada jesu nedovoljan broj kanti i kontejnera ,neadekvatna distribucija, neadekvatan transport i manjak vozila za transport otpada. Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom u Vojvodini je predviđeno devet regionalnih centara za upravljanje otpadom: Subotica, Sombor, Kikinda, Zrenjanin, Inđija, Pančevo, Vršac, Novi Sad i Sremska Mitrovica.

Sistem za recikliranje komunalnog otpada nije uravnotežen, postoji tek nekoliko registrovanih centara koji se bave recikliranjem PET-a i druge vrste plastike, papira, metala itd. Trenutno imamo četiri sanitarne deponije u Vojvodini, one se nalaze u Kikindi, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Subotici sa potrebnim linijama za separaciju komunalnog otpada na samoj deponiji što nam pruža mogućnost da iskoristimo odvojeni deo otpada za različitu upotrebu. To može biti ponovna upotreba tog otpada ili pretvaranje otpada u određeni vid energije. Poslednji podaci koji govore o reciklaži u Vojvodini nisu pozitivni, ako izuzmemo upravljanje ambalažnim otpadom, koji u maloj meri završi na deponijama, dok se veći deo tog otpada vrati u ponovnu upotrebu.

Edukacija kao rešenje

Skupljanje i upravljanje komunalnog otpada bilo bi lakše kada bi se građani više osvestili i edukovali vezano za ovu temu. Sistem recikliranja je predstavljen kao dodatna obaveza i nešto čime bi ljudi morali da se bave. Plasiranje adekvatnog sadržaja i pravilna edukacija je rešenje ovog problema, pored uspostavljanja funkcionalnog sistema od strane države kojim bi građani bili zadovoljni i rado ga koristili.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: