Objavljeni detalji o 91. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu koji počinje 18. maja

Poljoprivredni sajam Novi Sad

Međunarodni poljoprivredni sajam će za sve posetioce kapije otvoriti u subotu 18. maja, a trajaće do četvrtka 23. maja. Izlagači su na prostoru Novosadskog sajma već nekoliko dana i završavaju poslednje pripreme. Detalji o devedeset prvom izdanju najvećeg agro-biznis događaja u ovom delu Evrope najavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare.

-EU obezbeđuje značajna finansijska sredstva poljoprivrednicima u Srbiji, uglavnom kroz naš program Instrumenta za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju (IPARD), rekla je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji – Partnera Poljoprivrednog sajma.

-Istakla bih neke od glavnih primera podrške koju je EU pružila domaćim poljoprivrednicima kroz IPARD – do danas je objavljeno 15 javnih poziva u okviru IPARD-a, i rezultat toga je više od 1400 potpisanih  ugovora i izvršenih plaćanja srpskim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane; EU sada pokreće treću fazu IPARD programa koja uz  komplementarno privatno sufinansiranje može da donese do 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika EU nudi stabilnu i predvidivu budućnost za srpske poljoprivrednike, kao i okvir podrške, dodala je Halačeva.

– Tema ovogodišnjeg Sajma – „Zelena poljoprivreda“ – posebno je aktuelna, i naglašava značaj održive poljoprivredne prakse. Mi se zajednički spremamo da uspešno odgovorimo na izazove koje nam svima nameće budućnost, počevši od klimatskih promena do usvajanja naprednih tehnologija. EU je posvećena podršci Srbiji u ovom nastojanju. Mi smo takođe najveći trgovinski partner za srpske poljoprivredne proizvode, jer otprilike polovina izvoza hrane iz Srbije odlazi na tržište EU, istakla je Halačeva.

-U ime resornog ministra poljoprivrede, dr Aleksandra Martinovića želim da Vas pozdravim, i u svoje lično ime. Ovaj Međunarodni sajam koji se organizuje 91. put jeste jedan od najznačajnijih sajmova u regionu. Mesto je na kojem se okupljaju ozbiljni poljoprivrednici sa idejom da razmene iskustvo, nabave određenu opremu i mehanizaciju i steknu neka nova znanja i prakse, rekao je Nenad Katanić, pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je Pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke i Izložbe proizvoda sa dodatom vrednošću.

– Mi smo i ove godine aktivno prisutni, za vreme Poljoprivrednog sajma, gde će posetioci u Hali „Master“ moći da posete štand Ministarstva i dobiju potrebne informacije o trenutno aktuelnim temama u vezi sa subvencijama, ali o planovima Ministarstva. Kroz niz predavanja, okruglih stolova i edukacija koje organizujemo i u Kongresnom centru „Master“ biće još mnogo interesantnih tema. Verujemo da će najatraktivnija biti Nacionalna izložba stoke u kojoj smo godinama Pokrovitelj i zadovoljstvo mi je da čujem su svi kapaciteti popunjeni i da će Nacionalna izložba stoke imati šta da pokaže. Tu je i Izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, oznakom „Srpski kvalitet“ i zanatskog piva i verujem da će i ova izložba biti veoma interesantna za posetioce, dodao je Katanić.

-Velika nam je čast da budemo Generalni sponzor već treću godinu i nadam se da ćemo i u budućnosti biti u istoj funkciji. Sa Sajmom imamo izuzetan partnerski odnos. Koliko je važna ova manifestacija govori i to da je Evropska unija prepoznala značaj i veličinu događaja. Mi ove godine punimo trideset godina postojanja i ponosni smo što smo kao srpsko osiguravajuće društvo, i Starteški partner Novosadskog sajma, rekao je  Siniša Pratljačić, predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja – Generalnog sponzora Poljoprivrednog sajma.

Iskoristićemo priliku i predstaviti se na štandu koji je smešten u Hali „Master“ gde ćemo ponuditi naše usluge i proizvode, a radićemo i na podizanju svesti i potrebe za širenjem i kulturom osiguranja. Poražavajuće je da Srbija kao zemlja od ukupne površine ima samo 15 odsto osigurane obradive površine. Mi treba da radimo zajedno u saradnji sa državom i preko udruženja osiguravača i Ministarstvom koji su činioci svega, i da uradimo više na podizanju svesti naših poljoprivrednika, istakao je Pratljačić.

-Posebno nam je drago što je EU partner ovog događaja, te ćemo imati prilike da razmenjujemo znanja i iskustva sa predstavnicima zemalja koje predvode u inovacijama i implementaciji novih tehnologija u agrosektoru. Znamo koliko su tehnološke inovacije – moderne mašine neophodne u ovom poslu, jer – sami primenjujemo tehnike koje su jedinstvene u našoj zemlji, rekao je Miloš Andan, komercijalni direktor Al Dahre – Zlatnog sponzora Poljoprivrednog sajma.

-Kao što znate, Al Dahra je dominantna, ne samo na našem, nego i na svetskom tržištu u proizvodnji  dehidrirane lucerke koju proizvodimo. Posetioci Sajma biće u prilici da vide tri varijacije peleta za lucerku i jednu za seno, koje su kreirane da zadovolje specifične stočne potrebe. Ova vrsta stočne hrane je izuzetno napredna, bogata proteinima, veoma hranljiva za stoku. Zbog načina pakovanja olakšava transport, a pri tome je i dugotrajna sa rokom od godinu dana, te pogodna za sve vrste poljoprivrednih gazdinstava, nezavisno od veličine, dodao je Andan.

– Al Dahra je i najveći proizvođač mleka u Srbiji, te se radujemo mogućnostima proširivanja starih i otvaranja novih saradnji, istakao je Andan.

– Banka poštanska štedionica nije slučajno Partner sajma, Banka Poštanska štedionica (BPŠ) u svom već preko 100 godina dugom poslovanju svaki poslovni odnos upravo vidi kao odnos dva ravnopravna partnera bilo da se sa druge strane nalaze pojedinačna fizička lica, poljoprivredna gazdinstva, preuzetnici ili vodeće multinacionalne kompanije. Bez Partnerskog odnosa nema održivog poslovanja i upravo je to na čemu u Banci insistiramo, a sve svoje resurse stavljamo u službu dugoročnog partnerskog odnosa sa svojim korisnicima, rekao je Aleksandar Čortan član Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica  – Banke partnera Poljoprivrednog sajma.

– Na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu BPŠ biće tradicionalno prisutna u Hali „Master“ kao i ispred nje sa svojom mobilnom ekspoziturom. Da smo Partner stanovništva, preduzetnika, poljoprivrednika, privrede i države potvrđuje i rasprostranjena prisutnost naših ekspozitura na preko danas već 240 lokacija koje uz dve mobilne ekspoziture čine bankarske usluge prisutne na širokoj teritoriji Srbije, dodao je Čortan.

-Kompanija Kite DOO Novi Sad, kao zvanični John Deere diler i serviser na tržištu Srbije će tokom 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu izložiti blizu 60 eksponata, na površini od preko 2.100 kvadratnih metara. Ono što će izložbeni prostor kompanije Kite DOO razlikovati od konkurencije je svakako i ponuda šumskih zglobnih traktora, izuzetne snage i okretnosti, slovačkog proizvođača LKT. Pored mašina i opreme u ponudi su i originalni rezervni delovi i oprema, usluge ovlašćenog servisa i opcije produženog garantnog roka, rekao je  Predrag Aćimović, komercijalno-finansijski direktor Kompanije Kite DOO – Darodavca u Poklon-igri.

-U oviru sektora „Agronomija“ spremne su ponude semena, mineralnih hraniva, sredstava za zaštitu bilja i susreti sa partnerima u oblasti trgovine merkantilnim robama. Pripremljene su i specijalne sajamske pogodnosti pri kupovini, ponude finansiranja putem poslovnih banaka, uz mogućnost dobijanja korisnih finansijskih informacija i informativnih obračuna na samom izložbenom prostoru kompanije Kite DOO, dodao je Aćimović.

– I ove godine je kompanija Kite DOO darodavac u poklon igri Novosadskog sajma, te je za srećnog posetioca namenila univerzalni traktor koji će olakšati i unaprediti poslovanje svakog gazdinstva i pružiti pravu podršu u obavljanju različitih poslova – traktor John Deere 5045D, istakao je Aćimović.

– Sajam je ove godine puno bolji nego što je bio prošle godine. Imamo 10 odsto više izlagača, njih 1200 iz 40 zemalja i Srbije. Predstaviće se najpoznatije kompanije koje su prepoznale značaj Poljoprivrednog sajma. Prikazaće najnovija dostignuća i ponosimo se time. Ceo svet i naša poljoprivreda je bila u turbulentnoj godini, kao i mi, a uspeli smo da napravimo nešto čime se ponosimo. Kapaciteti su maksimalno ispunjeni, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić.

-Partner priredbe je Evropska unija. Fokus ovogodišnjeg Sajma biće promocija održive poljoprivrede, a u šest dana, u okviru programa na EU paviljonu biće priređeno više od 40 događaja.

Na otvorenom prostoru Novosadskog sajma biće izložen veliki broj najsavremenijih poljoprivrednih mašina, a uz standardne i poznate modele biće i mnogo novina – govorimo o  premijerama koje posle Sajma u Hanoveru stižu pravo na Poljoprivredni sajam. Uz taj u pripremi su i svi ostali dobro poznati segmenti i prateći programi, kako na Manježu tako i u ostalim delovima Sajma. Uz mnogobrojne stručne i poslovne događaje i skupove, prilike za edukaciju, ali i zabavu, preostaje samo da vas sve pozovemo da dođete. Dobro nam došli!, dodao je Nikola Lovrić.

Poljoprivredni sajam će Svečano biti otvoren u subotu, 18. maja, u 11 časova. Radno vreme za posetioce svakog dana je od 9 do 19 časova. Sve informacije o cenama ulaznica, Poklon.igri, programu aktivnosti, ocenjivanju kvaliteta, pratećim događajima… mogu da se pronađu na sajtu Novosadskog sajma www.sajam.net, kao i na našim društvenim mrežama.Prijava na newsletter

Pročitajte još: