Unapređenje položaja Roma kroz zajedničku saradnju u malim opštinama

Transformacija položaja Roma u malim opštinama zahteva celovit pristup. Radi postizanja inkluzivnog i pravednog društva, neophodno je fokusirati se na oblasti kao što su obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje i kultura. Kroz sinergijsku saradnju u ovim oblastima, može se postići sveobuhvatna transformacija, stvarajući održive promene koje će doneti koristi celokupnoj zajednici.

Transformacija položaja Roma u malim opštinama zahteva celovit pristup. Radi postizanja inkluzivnog i pravednog društva, neophodno je fokusirati se na oblasti kao što su obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje i kultura. Kroz sinergijsku saradnju u ovim oblastima, može se postići sveobuhvatna transformacija, stvarajući održive promene koje će doneti koristi celokupnoj zajednici.

Obrazovanje kao temelj inkluzije

Obrazovanje igra ključnu ulogu u podizanju svesti, razvoju veština i otvara vrata boljim mogućnostima. Kroz aktivnu podršku i prilagođene programe, mališani iz romske zajednice mogu dobiti kvalitetno obrazovanje. Ovo ne samo da će im omogućiti da ostvare svoj pun potencijal, već će takođe doprineti smanjenju jaza između različitih socijalnih grupa.

Zdravstvo za sve

Pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti je osnovno ljudsko pravo. Omogućavanjem pristupa preventivnim uslugama, lečenju i informacijama o zdravlju, romska zajednica u malim opštinama može unaprediti svoje zdravstveno stanje i kvalitet života. Zajednička saradnja između lokalnih institucija, nevladinih organizacija i zdravstvenih radnika može stvoriti održiv sistem podrške.

Zapošljavanje

Stvaranje mogućnosti za zapošljavanje ima dvostruki efekat: osnažuje pojedince da postanu ekonomski nezavisni i doprinosi razvoju lokalne ekonomije. Kroz programe obuke, mentorstva i podrške pri zapošljavanju, romska zajednica može steći veštine koje su tražene na tržištu rada, povećavajući tako svoje šanse za uspeh.

Bogatstvo Kulture i identiteta

Kultura igra suštinsku ulogu u očuvanju identiteta i jačanju zajedničke svesti. Promovisanje romske kulture i umetnosti kroz događaje, festival i radionice može izgraditi mostove između različitih zajednica. To će doprineti razumevanju, smanjenju predrasuda i stvaranju inkluzivnog društvenog okruženja.

Partnerstvo za održivu budućnost

Kroz partnerstvo između lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, obrazovnih institucija i zajednice, unapređenje položaja Roma u malim opštinama postaje ostvarivo. Ova sinergija omogućava bolje iskorišćenje resursa, deljenje ekspertize i razmenu najboljih praksi, postavljajući temelj za održiv napredak i inkluziju.

Primer Dobre Prakse: Srbobran

U svetlu potrebe za sveobuhvatnim unapređenjem položaja Roma u malim opštinama, Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i predstavnica Nacionalnog saveta Roma u Srbiji, je posetila Srbobran kako bi razgovarala o ključnim aspektima integracije i podrške. U susretu sa rukovodstvom lokalne samouprave, istaknute su brojne oblasti saradnje koje su već učinile pozitivan uticaj na život Roma u opštini.

Diskusija se usmerila na obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje, kulturu i druge sektore, prepoznajući da svaki od ovih aspekata igra ključnu ulogu u podizanju kvaliteta života romske zajednice. Jovanovićeva je naglasila značaj omogućavanja pristupa obrazovanju za mlade Rome, što će doprineti njihovoj inkluziji u društvo. Ova inicijativa će dobiti snagu uz obezbeđivanje školskog pribora za romske đake, dodatno olakšavajući njihov obrazovni put.

U vezi sa zdravstvom, postignuta je saglasnost o važnosti edukacije i preventivnih pregleda za romsku zajednicu. Dr Ilija Gazepov je najavio organizaciju osnovnih pregleda za Rome jednom mesečno, pružajući im priliku da brinu o svom zdravlju na vreme.

Ova inicijativa ima za cilj poboljšanje zdravlja i podizanje svesti o značaju prevencije.

Posebno značajno, planira se obnova tradicije “Ciganskih vatri”, kulturne manifestacije koja je ključna za očuvanje romske kulture, muzike i jezika. Uz podršku lokalne samouprave, ovaj događaj će doprineti boljem razumevanju i saradnji između različitih zajednica, istovremeno pružajući prostor za slavlje romske kulture.

Ovaj primer dobre prakse ilustruje kako sinergija između državnih organa, predstavnika romske zajednice i lokalne samouprave može stvoriti pozitivne promene. Ovaj model sarađivanja i inkluzije može poslužiti kao inspiracija i putokaz za druge male opštine koje se suočavaju sa sličnim izazovima. Sinergija između različitih sektora i zajednica može stvoriti održive promene koje će doprineti boljem položaju Roma i jačanju društvene kohezije.

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: