Unapređenje bezbednosti dece i pešaka je briga za budućnost

Bezbednost dece i pešaka u zonama škola predstavlja jedan od ključnih prioriteta u društvu. Unapređenje bezbednosti u tim zonama nije samo dužnost lokalnih zajednica, već i moralna obaveza prema najmlađima. Zato je od izuzetnog značaja da se posvetimo njihovoj zaštiti u svakom trenutku, a naročito kada su u školskom okruženju.

Bezbednost dece i pešaka u zonama škola predstavlja jedan od ključnih prioriteta u društvu. Unapređenje bezbednosti u tim zonama nije samo dužnost lokalnih zajednica, već i moralna obaveza prema najmlađima. Zato je od izuzetnog značaja da se posvetimo njihovoj zaštiti u svakom trenutku, a naročito kada su u školskom okruženju.

Unapređenje bezbednosti je briga za budućnost i u perspektivi omogućava:
1. Smanjenje saobraćajnih nezgoda i povreda
Nesreće u saobraćaju u blizini škola predstavljaju ozbiljan problem širom sveta. Deca su posebno ranjiva kategorija, često nesvesna potencijalnih opasnosti i nepredvidivog ponašanja vozača. Unapređenje bezbednosti u zonama škola, uključujući postavljanje ležećih policajaca, prelaza za pešake, znakova upozorenja i obuka za vozače, značajno doprinosi smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i povreda dece.

2. Podsticanje zdravih navika kod dece
Bezbedno okruženje u zonama škola omogućava deci da se osećaju sigurno dok pešače do škole ili koriste bicikl. Kada su deca zaštićena, roditelji i staratelji se manje brinu, što doprinosi smanjenju stresa u porodici. Takođe, podsticanjem pešačenja i vožnje bicikla, deca razvijaju zdrave navike i fizičku aktivnost, što pozitivno utiče na njihovo zdravlje i razvoj.

3. Razvijanje svesti o bezbednosti kod dece i roditelja
Unapređenje bezbednosti dece i pešaka u zonama škola takođe podstiče razvoj svesti o važnosti bezbednog ponašanja u saobraćaju. Kroz edukaciju dece o pravilima prelaska ulice, pravilnom nošenju školske uniforme i korišćenju bicikla, stvaramo generacije svestrano obrazovanih pojedinaca koji će postati odgovorni učesnici u saobraćaju.

4. Doprinos ekološkoj održivosti
Podsticanje pešačenja i vožnje bicikla umesto prevoza automobilom doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova i poboljšava kvalitet vazduha u blizini škola. Ova ekološka inicijativa ne samo da će doprineti zaštiti životne sredine, već će deci pružiti mogućnost da budu svesni važnosti ekološke održivosti i brige o planeti.

Grad Sombor je ostvario značajan uspeh u oblasti unapređenja bezbednosti dece i pešaka u zonama škola. Zahvaljujući dobijenim bespovratnim sredstvima od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Grad će realizovati Program podrške u primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja za 2023. godinu.

Sombor je dobio 15.000.000,00 dinara bespovratnih sredstava, koja će biti usmerena u Projekat unapređenja bezbednosti dece i pešaka u zonama škola. Ukupna sredstva za ovaj program iznose 30.000.000,00 dinara, pri čemu je Grad Sombor iz svog budžeta izdvojio isto toliko, kako bi dodatno podržao ovu inicijativu.

Cilj ovog ambicioznog projekta je da se unapredi bezbednost svih građana, a posebno dece, koja su posebno osetljiva grupa u saobraćaju. Kroz uvođenje najsavremenijih tehnoloških rešenja u zonama škola, lokalne samouprave žele obezbediti siguran prelazak dece preko pešačkih prelaza i poboljšati kontrolu i analizu saobraćaja u blizini škola.

Zamenica gradonačelnika, Ljiljana Tica, izrazila je zahvalnost Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čelu sa ministrom Goranom Vesićem, na podršci ovom važnom projektu. Ona je istakla da će sistem osvetljenja pešačkih prelaza sa obe strane, kao i postavljene kamere za snimanje i analizu toka saobraćaja na osam lokacija u zonama škola, podići mere bezbednosti i sigurnosti na najviši nivo.

Unapređenje bezbednosti dece i pešaka u zonama škola predstavlja ključan korak ka stvaranju sigurnijeg i odgovornijeg društva. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Grad Sombor će implementirati najsavremenija tehnološka rešenja koja će doprineti povećanju bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju.

Ovakve inicijative su od velikog značaja te zahtevaju zajednički napor svih članova društva, uključujući lokalne vlasti, roditelje, škole, vozače i samu decu. Samo kroz zajedničku saradnju i edukaciju možemo obezbediti bezbedno i zdravo okruženje za naše najmlađe sugrađane i pružiti im priliku da odrastaju u bezbrižnom i ljubaznom svetu.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: