Ulaganje u turizam: Korak napred ka podizanju kvaliteta života u opštini Ruma

Ulaganje u turizam u malim sredinama ima izuzetan značaj za unapređenje životnog standarda građana kroz razvoj turizma i infrastrukture. 

Ulaganje u turizam u malim sredinama ima izuzetan značaj za unapređenje životnog standarda građana kroz razvoj turizma i infrastrukture. Evo nekoliko ključnih tačaka koje ilustruju ovu važnost:

Povećanje prihoda i zapošljavanja
Turizam stvara brojna radna mesta u različitim sektorima kao što su ugostiteljstvo, transport, trgovina suvenirima i druge usluge. Povećanje zaposlenosti direktno doprinosi povećanju prihoda domaćinstava i smanjenju nezaposlenosti.

Podsticanje preduzetništva
Turizam podstiče lokalne preduzetnike da razvijaju nove poslovne ideje kako bi zadovoljili potrebe turista. Ovo može uključivati otvaranje restorana, hotela, suvenirnica, vodičkih usluga i drugih inicijativa koje doprinose ekonomskom rastu.

Poboljšanje usluga za lokalno stanovništvo
Turizam može dovesti do boljeg kvaliteta usluga ne samo za turiste, već i za lokalno stanovništvo. Bolje restorane, trgovine i zabavne sadržaje koje razvija turizam često mogu koristiti i meštanima.

Razvoj infrastrukture
Kako bi privukle turiste, male sredine moraju poboljšati svoju infrastrukturu, uključujući puteve, vodovod i kanalizaciju, telekomunikacije i druge osnovne usluge. Ovo unapređenje infrastrukture takođe koristi lokalnom stanovništvu, poboljšavajući svakodnevni život i pružajući bolje uslove za život.

Očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa
Turizam često podstiče svest o važnosti očuvanja kulturnog i prirodnog nasleđa. Kako bi privukle posetioce, male sredine često ulažu u obnovu i očuvanje istorijskih i prirodnih atrakcija, čime doprinose očuvanju identiteta svoje zajednice.

Ekonomska raznolikost
Turizam omogućava diverzifikaciju lokalne ekonomije. Kroz razvoj turističke industrije, male sredine mogu smanjiti zavisnost od tradicionalnih sektora, kao što su poljoprivreda ili industrija, čime se stvara ekonomska stabilnost.

Povećanje infrastrukturnih investicija
Ulaganje u turizam često privlači pažnju i podršku vlade i drugih investitora. Ovo može dovesti do dodatnih sredstava za razvoj infrastrukture, kao i za obrazovanje, zdravstvo i druge sektore.
Kroz ove različite aspekte, ulaganje u turizam u malim sredinama može značajno unaprediti životni standard građana. Osim ekonomske koristi, razvoj turizma može doprineti i oživljavanju zajednice, promociji kulture i prirodnih resursa, te stvaranju održive budućnosti za sve stanovnike.

Nedavno je postignut značajan korak ka unapređenju turističke ponude i infrastrukture, potpisan između Opštine Ruma, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i Sekretarijata za privredu i turizam.
Ukupan iznos sredstava od preko 60 miliona dinara, obezbeđenih od strane Autonomne pokrajine Vojvodine, predstavlja snažnu investiciju u ovaj projekat. Od tog iznosa, značajan deo će biti usmeren na izradu projektne dokumentacije za uređenje Keja na jezeru Borkovac u iznosu od 23,7 miliona dinara.

Ostatak sredstava će biti investiran u prvu fazu radova na uređenju samog Keja, što uključuje sveobuhvatno uređenje plaže, postavljanje kvalitetnog plažnog mobilijara, izgradnju neophodnih objekata uključujući kabine za presvlačenje i drugih pratećih sadržaja. Ukupno 36,9 miliona dinara će biti uloženo u ovu fazu.

Ovaj projekat sledi cilj Opštine Ruma da Kej na jezeru Borkovac postane jedna od najprestižnijih turističkih destinacija u zemlji. Time će posetiocima, ali i lokalnom stanovništvu, biti omogućeno izuzetno iskustvo boravka uz vodu, uz naglasak na kvalitet i funkcionalnost.

Važno je napomenuti da će realizacija ovog projekta ne samo znatno unaprediti turističku privlačnost Rume, već i pozitivno uticati na lokalnu ekonomiju. Stvaranjem novih radnih mesta i otvaranjem prilika za lokalne preduzetnike, ovaj projekat će stimulisati ekonomski razvoj regiona.
Saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam dodatno potvrđuje važnost koordinacije i međusobne podrške između različitih nivoa vlasti. Ovaj projekat predstavlja primer uspešne sinergije između lokalnih i regionalnih entiteta i istovremeno naglašava predanost ka ostvarenju održivih razvojnih ciljeva.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: