Učionica budućnosti u Kikindi

Kikinda će dobiti Trening centar - odnosno učionicu budućnosti, na kojoj se radi u okviru Centra za stručno usavršavanje. Reč je o projektu vrednom 20 miliona dinara na osnovu konkursa Ministarstva prosvete, koji će unaprediti rad u toj ustanovi. To je najveća je investicija od 2010. godine, odnosno od otvaranja  Centra.

 

 

Kikinda će dobiti Trening centar – odnosno učionicu budućnosti, na kojoj se radi u okviru Centra za stručno usavršavanje. Reč je o projektu vrednom 20 miliona dinara na osnovu konkursa Ministarstva prosvete, koji će unaprediti rad u toj ustanovi. To je najveća je investicija od 2010. godine, odnosno od otvaranja  Centra.

Kako je navedeno na sajtu Grada Kikinda, planirano je da u novom objektu, koji bi trebalo da bude završen sledeće godine, i otvoren u septembru,  Kikinđani imaju priliku da unaprede svoje znanje, steknu nove sposobnosti i veštine, a sve u saradnji sa tamnošnjim kompanijama i u skladu sa potrebama domaće privrede.

Ideja je i da učionica budućnosti zapravo postane svojevrsni IT inkubator, koji će najviše biti namenjen informacionim tehnologijama.

  • Nova učionica koja se gradi biće od velikog značaja našim sugrađanima koji žele da unaprede svoje znanje i da steknu nove veštine, jer privreda u našem gradu ima velike potrebe za kvalitetnom radnom snagom, tako da ćemo u saradnji sa kompanijama imati tačan uvid u ono šta je privredi važno i u tom smeru ćemo se i kretati. Kada uredimo i prostor oko samog Centra, a posebnu pažnju ćemo voditi o zaštiti životne sredine, Kikinđani će imati divan prostor za unapređenje svojih sposobnosti i znanja – rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač prilikom obilaska radova.

Ideja je da se u novom Trening centru pomogne Kikinđanima u prekvalifikacijama i dokvalifikacijama, s obzirom na veliku potrebu za radnom snagom.

  • Posebno mi je drago što je resorno Ministarstvo prepoznalo naš Centar kao strateškog partnera i već tri godine ulaže velika sredstva u naš grad. Već se dugo radi na polju dualnog obrazovanja i na povezivanju struke i škola, tako da ćemo mi biti pravi primer onoga što nam sledi u narednim godinama. Takođe smo vodili računa i da zaštitimo zeleni pojas u Galadskoj, tako da on neće biti oštećen prilikom radova – rekao je istom prilikom Dejan Karanović, direktor Centra za stručno usavršavanje u Kikindi.

Trening centar je površine 150 kvadrata. Radovi će se odvijati u dve faze. Za prvu fazu, koja obuhvata grube radove, opredeljeno je više od osam miliona dinara, bez PDV-a, odnosno gotovo 10 miliona sa PDV-om, a posao je dodeljen jedinom ponuđaču – firmi Hidroexpert doo iz Beograda.

Ostatak  novca i kraj  izgradnje planirani su naredne godine.

  • Planiramo i da preko IPA projekta opremimo Trening centar – rekao je za gradski.online Karanović.

Centar za stručno usavršavanje

Centar za stručno usavršavanje (CSU) je ustanova regionalnog karaktera, prva ovog tipa u Vojvodini.

Otvoren je 8. oktobra 2010. godine i osnovan je kroz projekat Stručnog usavršavanja obrazovnog kadra (Professional Development Project – PDP) Agencije za razvoj i saradnju (SDC) Vlade Švajcarske, 9. septembra 2009. godine potpisivanjem ugovora o osnivanju između Ministarstva prosvete Republike Srbije, Ambasade Švajcarske u Srbiji  i Opštine Kikinda.

Osnovna delatnost ustanove je stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju. Akreditovana je ustanova i za stručno usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi, ali i zaposlenih u drugim oblastima koji za to imaju potrebu. 

Zgrada, u Nemanjinoj 23 poseduje tri učionice, jednu računarsku učionicu sa 21 umreženim računarom, savremeno opremljenu salu sa 70 mesta, resurs centar sa bibliotekom – naučni klub CSU Kikinda, klub salu sa 15 mesta i manju klub salu sa 10 mesta, letnju učionicu, park nauke Vrt znanja, dve sobe za smeštaj sa po dva ležaja i dva moderno opremljena apartmana, kancelarije zaposlenih  i pomoćne prostorije.

Dualno obrazovanje

Kada je reč o srednjem obrazovanju u Kikindi, ove godine bilo je slobodno 570 mesta, a đaci su veliko interesovanje pokazali za medicinske i IT smerove.

Sve srednje stručne škole imaju organizovanu i praksu, a pojedina odeljenja funkcionišu i kroz dualno obrazovanje.

Kompanije su prepoznale potrebu za obukom đaka, pa je još 2018. godine potpisan ugovor između Grada Kikinde, Tehničke škole Kikinda i predstavnika nekoliko preduzeća. Tada su bravare zavarivače primile firme Gindex, Šole i TPS Labin progres iz Novog Kneževca, a operatere mašinske obrade prihvatili su Grindex i Mecafor.

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: