U Rumi održana tribina posvećena Međunarodnom danu dostojanstvenog rada – Preko potrebno povećanje plata

Međunarodni dan dostojanstvenog rada obeležava se od 2008. godine, kada je Svetska konfederacija sindikata ustanovila da 7. oktobar bude posvećen upravo ovome. Pojam podrazumeva produktivno radno mesto na kome se štite prava radnika i gde se može zaraditi pristojna zarada, uz postojanje odgovarajuće socijalne zaštite.

Međunarodni dan dostojanstvenog rada obeležava se od 2008. godine, kada je Svetska konfederacija sindikata ustanovila da 7. oktobar bude posvećen upravo ovome. Pojam podrazumeva produktivno radno mesto na kome se štite prava radnika i gde se može zaraditi pristojna zarada, uz postojanje odgovarajuće socijalne zaštite.

Ove godine moto obeležavanja praznika bio je “Da plate porastu”. Pozivalo se na povećanje zarada, kako bi se smanjio ogroman pritisak na radnike i njihova domaćinstva usled inflacije podstaknute korporativnim profiterstvom, prenela je Politika.

Povodom ovog dana, Savez sindikata sindikata Vojvodine organizovao je u Kulturnom centru “Brana Crnčević” u Rumi tribinu koja je okupila socijalne partnere – predstavnike radnika, poslodavaca i nosioce vlasti.

Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, istakao je da  je svim radnicima preko potrebno povećanje plate, naglasivši da su plate i dalje male, bez obzira na to što je minimalna cena rada povećana najviše do sad, 17,8%, navedeno je na sajtu Opštine Ruma.

Ova 2023. je godina socijalne jednakosti, a dostojanstven rad podrazumeva dobre uslove rada, platu od koje se može pristojno živeti, socijalni dijalog i pravo na kolektivno pregovaranje, poručio je Drago Tešić, predsednik Saveza samostalnih sindikata za opštine Ruma, Pećinci i Irig.

  • Opština Ruma kao lokalna zajednica koja je opredeljena za ubrzan ekonomski razvoj i na tom planu ostvaruje značajne rezultate, takođe je zaiteresovana za stabilan socijalno-ekonomski ambijent i dajemo sve od sebe da doprinesemo uspešnom radu socijalno-ekonomskog saveta – izjavio je Stevan Kovačević, predsednik Skupštine Opštine Ruma.

Iz Unije poslodavaca Vojvodine poručili su da, ukoliko ne dođe do povećanja plata, doći će do još većeg smanjenja radne snage, što je već evidentan problem. Vladimir Lalošević predsednik Unije poslodavaca Vojvodine izrazio je nadu da će se “uspostaviti pravi socijalni dijalog kao što je to u zapadnim državama i da ćemo doći do povećanja standarda života ljudi u Srbiji”.

Sindikat finansijskih organizacija Srbije dostojanstveni rad definiše kao rad koji omogućava dobar život, a u širem značenju rad koji istovremeno sadrži četiri komponente: zapošljavanje, radno-socijalna prava, zaštitu i dijalog, jer sve su četiri komponente potrebne za stvaranje najbolje perspektive za razvoj i socijalni napredak.

Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost ističu da se dostojanstven rad ne može zamisliti bez odsustva nasilja i uznemiravanja na radnom mestu.

U okviru svog delovanja na unapređenju uslova života i rada i istrajne borbe za povećanje zarada, Savez samostalnih sindikata Srbije učestvuje u borbi evropske sindikalne porodice i velikom broju manifestacija širom Evrope za dostojanstven život i rad.

Kako navode u saopštenju, “zajednički imenitelj akcija u evropskim zemljama su snažni glasovi protiv porasta troškova života i istovremeno za pravedan dogovor za radnike”.

  • Svoju borbu zasnivamo na drugačijem ekonomskom i socijalnom modelu koji radnike stavlja na prvo mesto. Potrebna nam je stvarna promena, a ne povratak štetnim propalim idejama iz prošlosti. Tražimo ulaganja u bolje plaćene, održive poslove obuhvaćene kolektivnim ugovorom i pravedniju ekonomiju za sve – naglašavaju.

Iz Centra za demokratiju podsetili su da bi dostojanstveni rad trebalo da znači da radnici imaju platu koja omogućava dostojanstven život, pravo na bezbedne i zdrave uslove rada, na socijalni dijalog i sindikalno udruživanje. Ističu da je ovo sastavni deo ljudskih prava, koja se moraju poštovati.

  • Minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života, kako bi radnicima i radnicama i njihovim porodicama obezbedile dostojanstven život i kako bi se umanjili rizici za produbljivanje pretećeg siromaštva u Srbiji. Ekonomski rast nije praćen povećanjem standarda dostojanstvenog rada, što je po ciljevima održivog razvoja Agende 2030 UN zadatak koji treba da primenjujemo. Cilj 8 održivog razvoja, koji se upravo i zove “ekonomski rast i dostojanstven rad”, znači da nema održivog ekonomskog rasta bez dostojanstvenog rada – ističu iz Centra, prenose Južne vesti.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada poručio je:

  • Svi zajedno se moramo izboriti za rast plata i dostojanstveni rad! Zaustavimo osiromašenje zaposlenih! Oni su bogatiji,jer smo mi radnici siromašniji. Zaustavimo diskriminaciju žena na radnom mestu! Zaustavimo sticanje profita kroz umanjenje prava radnika! Promenimo pravila! Moć je u našim rukama! Pokažimo je!

    “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: